STA, Ž.V.
2.5.2021

Evropska unija in Svet Evrope pozvala k zaščiti svobode medijev

Evropska unija in Svet Evrope pozvala k zaščiti svobode medijev
Ljubljana, TR3. Izjava za medije predsednika SD Dejana Židana po seji predsedstva stranke. Predsedstvo SD je do naslednjega kongresa stranke za predsedujočo soglasno imenovalo dozdajšnjo podpredsednico in evropsko poslansko Tanjo Fajon. Fajonova bo vodenje SD prevzela po današnjem odstopu Dejana Židana s čela stranke, ki jo je vodil šest let. Dosedanji predsednik stranke Dejan Židan in začasna predsednica stranke Tanja Fajon. Tanja Fajon, Socialni Demokrati, novinarstvo, novinarji, mikrofoni,
Aktualno

Evropska unija in Svet Evrope sta pred svetovnim dnevom svobode medijev, ki bo v ponedeljek, pozvala k zaščiti svobode in neodvisnosti medijev. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je poudaril, da svoboda medijev pomeni varnost za vse. Generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić je izpostavila pomen novinarjev v času pandemije.

Prost dostop do informacij in svobodo govora je treba spodbujati in varovati povsod, je v imenu EU sporočil Borrell. "To je v interesu vseh. EU bo še naprej nasprotovala kakršnemukoli omejevanju svobode izražanja in cenzuri," je zapisal.

Svoboda medijev je po njegovih besedah temelj demokratičnih družb, ki lahko uspevajo, samo če imajo državljani dostop do zanesljivih informacij in dovolj informacij za sprejemanje odločitev. "Svoboda medijev pomeni varnost za vse," je poudaril.

"EU je odločena narediti več, tako v Evropi kot v tujini," je še zapisal. EU bo nadaljevala sodelovanje z mednarodnimi organizacijami in mehanizmi ter si prizadevala za nove pristope, je zagotovil Borrell.

Generalna sekretarka SE Pejčinović Burićeva pa je pred svetovnim dnevom...