Nejc Strojnik
2.4.2021

Domovi za starejše na Koroškem: Vzdušje boljše, naveličani covida

Domovi za starejše na Koroškem: Vzdušje boljše, naveličani covida
Dom Hmelina Radlje ob Dravi Voziček Oldi je velika pridobitev, z njim bodo nepokretne lahko peljali tudi v kmečki del parka.
Aktualno

Domovi na Prevaljah, v Slovenj Gradcu, Črnečah in Radljah ob Dravi zdaj brez aktivne okužbe. Cepijo se že tisti, ki so covid-19 preboleli

Čeprav se situacija zaostruje in je sedemdnevno povprečje okužb v državi doseglo štirimestno številko, pa razmere v domovih za ostarele ostajajo stabilne. Tik pred veliko nočjo na Prevaljah, v Radljah ob Dravi in Črnečah s slovenjgraško enoto vred ne beležijo nobene aktivne okužbe z novim koronavirusom. Veliko stanovalcev je cepljenih, cepiti so začeli tudi že tiste, ki so okužbo preboleli. "Stanovalce, ki so covid preboleli oktobra in novembra, smo že cepili, zdaj bomo začeli cepiti preostale. Mislim, da bodo do konca maja stanovalci precepljeni," je dejal direktor Koroškega doma starostnikov v Črnečah Srečko Mlačnik. Stranski učinki so se po cepljenju pri nekaterih sicer pojavili, a nič hujšega, pravi. Nihče ni potreboval zdravniške pomoči. Čeprav je epidemiološka slika v domu ugodna, pa obiski - razen v izjemnih primerih - niso dovoljeni. Oskrbovanci lahko gredo ven, na sprehod v park, ne smejo pa k svojcem.
Drugačen režim so izbrali v Radljah, kjer bo nekaj oskrbovancev velikonočne praznike preživelo doma v krogu družine. Priprave na veliko noč pa so tudi za tiste, ki bodo ostali v domu, že nekaj dni v polnem teku, je povedala direktorica Doma Hmelina Silva Duler. Oddelki so okrašeni z velikonočno dekoracijo, včeraj so barvali pirhe in pekli potico, danes pa bodo jedi pripravili za blagoslov. "Tako kot lani bomo tudi letos pri 'žegnu' preko ekranov. V nedeljo zjutraj pa bomo stanovalcem postregli velikonočni zajtrk," pravi Dulerjeva. Blagoslov jedi in velikonočni zajtrk bodo imeli tudi v Črnečah in na Prevaljah, kjer, kot razloži direktorica Stanka Vauh, oskrbovanci med prazniki ne bodo odhajali v domače okolje, obiski v domu pa so dovoljeni. Tudi na Prevaljah je zanimanje oskrbovancev za cepljenje veliko, prihodnji teden bodo na vrsto prišli tisti, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli. Zaradi boljše situacije je v domovih za starejše tudi razpoloženje precej boljše kot pred nekaj meseci. "Vzdušje je boljše, a smo vsi skupaj že naveličani vsega okoli covida," je jasen Mlačnik.
V Domu Hmelina v Radljah pa so ponosni na novo pridobitev - voziček Oldi, ki so ga kupili s pomočjo donatorjev in ki nepokretnim omogoča aktiven sprehod v tematsko-senzoričnem parku in okolici. "Še posebej smo ponosni, da smo od Alojza Verbovška kot inovatorja in njegovega sina Klemna kot oblikovalca dobili sploh prvi izdelani voziček. Voziček smo leta 2019 testirali in s svojimi predlogi pomagali pri razvoju. Oldi bo stanovalcem, ki jih sicer na prosto vozimo na posteljah, omogočal večjo interakcijo s sostanovalci in sodelovanje pri aktivnostih. Postelje niso primerne za dolgo vožnjo v parku, z vozičkom Oldi pa bo to mogoče," sklene direktorica Dulerjeva.