Nejc Strojnik
25.4.2021

Direktor VP Slovenj Gradec: Nekateri bi na obroke kar z lažnimi podatki

Direktor VP Slovenj Gradec: Nekateri bi na obroke kar z lažnimi podatki
Nejc Strojnik Veterinarska postaja Slovenj Gradec
Aktualno

Veterinarji po vsem svetu so včeraj obeležili svoj dan. Svetovno veterinarsko združenje je namreč leta 2000 zadnjo soboto v aprilu določilo za svetovni dan veterinarjev. Na njihovo delo koronavirus ni imel bistvenega vpliva. "Obseg dela se ni zmanjšal, mi delamo z enako frekvenco kot prej," pravi Ivan Ledinek, direktor slovenjgraške veterinarske postaje, ki je ena večjih v državi.

Svetovni dan veterinarjev že 21 let predstavlja priložnost za priznanje prispevka veterinarjev k zdravju živali in ljudi. Na Koroškem imamo štiri veterinarske postaje – na Prevaljah, v Dravogradu, v Radljah ob Dravi in v Slovenj Gradcu. V slovenjgraški, ta je največja, je zaposlenih deset veterinarjev in dva tehnika, tukaj so še zaposleni v trgovini. Direktor Ivan Ledinek vidi pomanjkanje kadra predvsem za delo na terenu, pri večini veterinarjev je namreč bolj zaželeno delo v ambulanti, kjer se ukvarjajo predvsem z malimi živalmi, hišnimi ljubljenčki. "Poklic na terenu je težek, še posebej pozimi, gre za velike živali, govedo, konje. Še težje je ženskam, ki fizično niso tako močne. Terenski veterinarji svoje delo opravljajo po kmetijah, večkrat na poziv. Tudi dežurstva imamo, od treh popoldne do sedmih zjutraj traja tako dežurstvo. Se pa na študij veterine vpiše bistveno več žensk kot moških, moški so v veliki manjšini. Imam občutek, da bo veterinarje, ki bi delali na terenu, vedno težje dobiti, medtem ko za delo v ambulanti ni težav s kadrom. Tudi ko se mladi vpisujejo na študij, si delo veterinarja predstavljajo bolj v tej smeri," pravi direktor Ledinek.

Kljub temu da že več kot leto dni živimo s koronavirusom, ta na delo veterinarjev ni bistveno vplival. "Delo s psi in mačkami poteka nemoteno, upada pacientov ni, na terenu pa korona sploh ne vpliva. Nekoliko manj dela je med dopusti, ampak to je vsako leto. Upad je tudi okoli novega leta, drugače pa je dela skozi celo leto nekako konstantno," razloži sogovornik, ki uradnih podatkov nima, a se tudi njemu, tako kot mnogim drugim zdi, da si je veliko ljudi ravno med epidemijo omislilo kakšnega hišnega ljubljenčka.

Korošci za svoje živali dobro skrbijo

Zanimalo nas je tudi, kako globo so ljudje za svoje živali pripravljeni seči v žep, ko gre za poseg, ti pa velikokrat niso ravno poceni. "Tukaj imamo težave. Velikokrat se zgodi, da bi stranka račun želela poravnati na obroke. Ogromno je neplačanih računov. Mi smo za živali, ki so ogrožene dolžni poskrbeti, tukaj seveda ni dileme. Za vse nenujne posege pa si morajo ljudje zagotoviti denar, ne more stranka pripeljati živali na cepljenje proti steklini, s seboj pa nima denarja. To je samo en primer. Zdaj na obroke ne dajemo več. Velikokrat se je zgodilo, da je stranka dala lažen naslov ali pa se je vmes preselila ali da telefonska številka ni bila prava. Potem se moramo ukvarjati z računi, da ne zastarajo. Sledijo izvršbe, to niso prijetne stvari. Mogoče smo bili v preteklosti preveč velikodušni, razvedlo se je in ljudje so začeli to izkoriščati. Zdaj malo "štopamo" vse skupaj," pove direktor in doda da generalno gledano nima pripomb in da Korošci za svoje živali dobro skrbijo.

Čeprav se v ambulanti največkrat ukvarjajo s psi in mačkami, pa stranke k njim pripeljejo tudi druge živali. Ledinek omeni ptice in plazilce. Poleg splošnih storitev v ambulanti opravljajo tudi specialistične veterinarske storitve. To so ultrazvočna, rentgenska, endoskopska in laboratorijska diagnostika, diagnostika in zdravljenje kožnih bolezni, oskrba travmatiziranih živali, diagnostika in zdravljenje bolezni zob in ustne votline, operacije mehkih tkiv, ortopedske operacije, pooperativna nega malih živali, svetovanje o dietski prehrani in podobno.

Morajo pa veterinarji, ki opravljajo dejavnosti po zakonu o veterinarstvu, imeti veterinarsko licenco. Te jim podeljuje in odvzema veterinarska zbornica. Veterinar lahko ostane brez licence, če nevestno opravlja veterinarski poklic, daje lažne podatke o opravljanju veterinarske dejavnosti, opusti dolžnost stalnega in dopolnilnega izpopolnjevanja za obnovitev licence v skladu s predpisi in sklepi zbornice, večkrat ponavlja kršitev kodeksa veterinarske etike ter če ne plačuje članarine.