Nejc Strojnik
9.2.2021

Dijaki štrajkajo tudi na Koroškem, ravnatelji jih podpirajo, neopravičenih ur ne bo

Dijaki štrajkajo tudi na Koroškem, ravnatelji jih podpirajo, neopravičenih ur ne bo
Andreja Čibron Kodrin Gimnazija Ravne na Koroškem
Aktualno

V iniciativi Zahtevamo šolo, kjer se zavzemajo za čimprejšnje odprtje srednjih šol, so dijake in dijakinje pozvali k bojkotu današnjega pouka na daljavo. Kako so se odzvali na Koroškem?

Srednje šole se bodo, če se bo vlada držala svojega načrta, popolnoma sprostile šele v rumeni fazi. V oranžni, kamor bo Slovenija, kot vse kaže, napredovala ta teden, bodo srednje šole odprli za zaključne letnike. Ostali bodo morali počakati na rumeno barvo, kar v številkah pomeni dnevno povprečje okužb, ki je nižje kot 600 in manj kot 500 ljudi v bolnišnicah. Trenutno sta številki 847 in 946. Srednje šole so trenutno tako še vedno zaprte, iniciativa Zahtevamo šolo pa je za danes napovedala bojkot pouka na daljavo.

"V naši dijaški skupnosti smo imeli glasovanje, če se bomo bojkota udeležili. Večina jih bila za, tako da smo se odločili za štrajk. Strinjali smo se, da gre za skupno dobro vseh nas, podporo smo dobili tudi pri profesorjih. Zagotovo je vmes kak posameznik, ki se ne strinja, a takšni so v veliki manjšini," nam je povedala predsednica dijaške skupnosti na Gimnaziji Ravne na Koroškem Špela Primožič. Da dijake v njihovi njihovih zahtevah oziroma prošnjah podpirajo, je potrdil tudi ravnatelj Drago Benko. "Pouk prek zooma sicer izvajamo tudi danes. Za tiste, ki se bojkota niso udeležili. Profesorji so prisotni, priključenih je približno 10 odstotkov dijakov. Eni so današnji dan izkoristili za vprašanja profesorjem, za dodatno utrjevanje."

Avtomehanik brez prakse?

Čimprejšnje vrnitve dijakov v šole si želi tudi ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar, kjer bojkot pouka na daljavo v celoti podpirajo. "Dijaki, ki se danes pouka ne bodo udeležili, ne bodo dobili neopravičenih ur. Pouk izvajamo s tistimi, ki so priklopljeni. Si pa resnično želim, da bi določene skupine dijakov lahko prišle v šolo. Z veseljem se bi prilagodili, jih razdelili na še manjše skupine, tudi popoldan smo pripravljeni izvajati pouk, vse da bi se dijaki lahko vrnili. Našim dijakom je težje kot gimnazijcem. Gre za strokovno šolo, kjer je zelo pomembna praksa. Lahko se na daljavo naučiš zgodovino, ne moreš pa na daljavo nadomestiti prakse. Bi vi dali popravljati svoj avto serviserju, ki se je šolal na daljavo, brez prakse? Nisem strokovnjakinja za področje zdravstva, lahko pa povem, da tako dijaki kot profesorji zelo trpimo," je kritična Stoparjeva.

Velika podpora štrajku tudi v Slovenj Gradcu

Protesta so se skoraj v celoti, od osmih razredov je na zoomu prisoten le eden, udeležili tudi dijaki in dijakinje slovenjgraške gimnazije. "Podpora učiteljev, tudi mene, je nesporna. Razmere so težke. Čez en mesec bo že eno leto odkar so se šole prvič zaprle, v tem času pa so bili dijaki pri pouku v živo prisotni le mesec in pol. Logično je, da tega ne zmorejo več. Če hočeš dobiti znanje, pouk na daljavo ni in more biti nadomestek," pa je prepričan ravnatelj Stane Berzelak.