Žana Vertačnik
16.9.2020

Desus: Iskanje ministra ni prednostna naloga

Desus: Iskanje ministra ni prednostna naloga
Robert Balen Vodstvo Desusa z začasnim zastopnikom Tomažem Gantarjem na čelu bo izvršnemu odboru predlagalo, naj bo volilni kongres 28. novembra. 
Aktualno

Vodstvo upokojenske stranke je sprožilo priprave na kongres, ki bo šele konec novembra. Niso pa se posvečali vprašanju iskanja ministra za urad za demografijo

Pod začasnim zastopstvom Tomaža Gantarja se je danes sestalo vodstvo Desusa in razpravljalo o pripravah na izredni volilni kongres, na katerem bo stranka po Aleksandri Pivec iskala novega predsednika oziroma predsednico. "Nič posebnega, samo priprava na izredni kongres, ki bo 28. novembra," je na vprašanje, o čem je tekla beseda, odvrnil novi predsednik sveta stranke Anton Urh. Med prioritetami po navedbah Urha tako ni bilo iskanje tretjega Desusovega ministra, ki bo prevzel urad za demografijo. Po prvih napovedih bi ga stranka sicer že morala imenovati, a je aktivnosti za čas reševanja notranjih razprtij zaustavila. Kot smo poročali, je neuradno zakrožilo več imen, zadnji se je omenjal načelnik soboške upravne enote Dominik Šteiner, ki je za Večer evidentiranje potrdil. A četudi je Šteiner najavil že, da če bi prejel uradno ponudbo, bi jo najverjetneje sprejel, kaže, da je stranka iskanje novega ministra preložila na stranski tir do kongresa, pri čemer še ni jasno, kdo bodo kandidati. Na vprašanje, ali utegne nastopiti kako novo ime, ne pa Pivčeva, Gantar, po nekem scenariju celo nekdanji šef stranke Karl Erjavec, poslanec Branko Simonovič odgovarja: "Verjamem, da bo to potekalo na demokratičen način, seveda pa se sliši marsikaj. Ko bo znano število delegatov, bodo začeli tipati teren, ampak zaenkrat je to vse zavito v meglo."

Ujčič ni več uradni govorec

Z odstopom Aleksandre Pivec je ob funkcijo, kot kaže, še uradni govorec stranke Janez Ujčič. Dolgoletni član Desusa, ki je bil leta 2012 državni sekretar v kabinetu premierja Janeza Janše, v začetku leta 2016 pa je po propadu RTS razglasil osebni stečaj, nam je dejal, da o njegovi funkcij ni bilo govora, sam pa se s tem tudi ne ukvarja. Na to mesto ga je sicer julija imenoval izvršni odbor, ki je tudi pristojen, da ga formalno razreši. Potem ko nam iz stranke danes njegove vloge niso pojasnili, pa smo neuradno izvedeli, da Mariborčan dela uradnega govorca, ki v statutu stranke niti ni opredeljen, ne opravlja več.


Po naših informacijah je ta hip nekaj pozornosti namenjene tudi preigravanju scenarijev rekonstrukcije vlade, kar je po zadnjem srečanju koalicijskih predsednikov dopustil šef NSi Matej Tonin in dejal, da je ta možnost vselej odprta. Povsem verjetno je, da bi kmetijsko ministrstvo odvzeli iz kvote Desusa, Pivčevo s tem postavili v nevtralnejši položaj, upokojenski stranki pa prepustili zdravstvo in demografijo. Ta resorja je z vsebinskega vidika tudi Gantar označil kot za Desus pomembnejša.
So pa v političnih kuloarjih zakrožili še namigi, da bi v luči odnosa premierja Janeza Janše in vladnega govorca Jelka Kacina do Gantarja slednji na enem od prihajajočih svetov stranke lahko na glasovanje dal obstoj Desusa v koaliciji. "Ko smo poslanci sprožili aktivnosti, smo jasno rekli, da smo člani koalicije in tukaj ostajamo. Je pa treba morda narediti analizo, predvsem po rebalansih, ko bodo sprejeti, in potem to eventualno preveriti," razmišlja Simonovič. So pa denimo z osnutkom nacionalnega demografskega sklada po oceni poslanca pod črto zadovoljni, a pravi tudi, da gre za čisto nov koncept, ki niti ni takšen, kot so ga predlagali v Desusu.