Jasmina Detela
8.5.2021

Cesta na Kope: V dveh letih bi lahko bila obnova končno sklenjena

Cesta na Kope: V dveh letih bi lahko bila obnova končno sklenjena
Jasmina Detela Cesta na Kope bo tudi v tem delu dočakala obnovo.
Aktualno

Luknjasta ceste je zelo ovirala konkurenčni razvoj turizma na Kopah. Turistične objekte na Kopah odpirajo v drugi polovici maja.

Cesta do gorsko - turističnega središče Kope, ki je bila vrsto let v slabem stanju, kar je marsikoga odvrnilo od obiska te sicer vedno bolj priljubljene turistične destinacije, dobiva novo podobo. Začenja se obnova odseka proti Razborci, pripravlja pa se tudi že dokumentacija za obnovo zadnjega dela odseka ceste proti Kopam.

image
Disk golf na Kopah
Primoževa šola Doživetij

Cesta, katere celotna dolžina je sicer 15,2 kilometra, se zaradi težav s pridobitvijo nekaterih zemljišč in tudi razpoložljivih proračunskih sredstev, obnavljala fazno. Obnova traja že več kot deset let. Investicija direkcije za infrastrukturo obsega obnovo vozišča in sanacije usadov na cesti Slovenj Gradec - Pungart v skupni dolžini 11,5 kilometra.
V letu 2018 je bila zaključena obnova Legenske ceste v dolžini 1,6 kilometra, lani pa so prestavili cesto mimo kmetije Rotovnik. Nedavno se je začela obnova dva kilometra dolgega odseka od zadnje preplastitve v smeri proti Razborci. Vrednost gradbenih del znaša 410 tisoč evrov,
dela pa bodo sklenjena predvidoma junija letos.
Kot pojasnjujejo pri direkciji, je letos predvidena objava javnega naročila za izvedbo obnove zadnjega dela odseka ceste proti Kopam v dolžini 2,4 kilometra, do Lukovega doma. "V kolikor ne bo zapletov pri izbiri izvajalca je podpis pogodbe z izbranim izvajalcem predviden v jesenskem času. Ali se bodo dela pričela v letošnjem letu pa je odvisno od vremenskih razmer," so pojasnili pri direkciji. Ocenjena vrednost zadnjega odseka
znaša 980 tisoč evrov.

image
Poleti so priljubljeni pohodi.
Nejc Strojnik

​Da je bila cesta velika coka pri razvoju turizma na Kopah, pove Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo. "To je zelo oviralo konkurenčen razvoj turizma na Kopah. Osnovna infrastruktura je urejena povezovalna cesta, v tem vidimo velik potencial nadaljnjega razvoja turizma," dodaja.
Na Kopah si po letošnji slabi zimski sezoni pričakujejo dobro poletno sezono oziroma obisk. Veliko si obetajo od turističnih bonov. Lani so beležili okoli 25-odstotno rast nočitev glede na leto poprej. To gre verjetno pripisati tudi ugodni ponudbi glede vnovčitve bonov. Tudi letos so pripravili cenovno ugodne pakete.
Turistične objekte na Kopah odpirajo v petek, 21. maja (Lukov in Grmovškov dom). Uradno odprtje poletne sezone bo predvidoma sredi junija, v primeru, če se bodo ukrepi sprostili. Množičnih prireditev zaradi protikoronskih ukrepov najverjetneje ne bo mogoče organizirati. Poudarjajo tudi letos pohodništvo in kolesarjenje z bike parkom, omogočajo prostor za avtodome, disk golf, otroško igrišče, manjši živalski vrt...). Ob vikendih bo obratovala tudi sedežnica.