N.S, STA
8.1.2021

Boštjan Paradiž: Sneg bomo peljali v Ljubljano

Boštjan Paradiž: Sneg bomo peljali v Ljubljano
Nejc Strojnik Teptalni stroji kljub obilici snega za zdaj stojijo ...
Aktualno

Upravni odbor Združenja slovenskih žičničarjev je na današnji seji med drugim sklenil od pristojnih zahtevati jasna pojasnila glede povračila škode zaradi ponovnega ustavitve žičniških naprav na smučiščih in vnaprejšnjo obveščenost o prihodnjih tovrstnih ukrepih. Če vlada ne bo pripravljena na dialog, napovedujejo zaostrovanje ukrepov.

Kot je po seji upravnega odbora v Ljubljani povedal podpredsednik Upravnega odbora Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž, jih je vlada s četrtkovim sklepom o zaprtju smučišč presenetila. Dosedanje ukrepe so kljub vsem težavam razumeli, najnovejšega sklepa pa ne razumejo. "Predvsem pa ne razumemo argumenta ministra Vrtovca, da želijo preprečiti dodatno obremenitev bolnišnic zaradi poškodb. Stroka očitno ni preverjala, koliko poškodb zaradi smučanja je bilo od 1. do 7. januarja; v tem obdobju je namreč na slovenskih smučiščih prišlo do le ene poškodbe, ki je zahtevala bolnišnično oskrbo," je dejal.

Pri smučanju gre za dejavnost na prostem, pri kateri medsebojni stiki niso tesni, je izpostavil. "Naša sezona traja le sto dni na leto, trenutne razmere pa so za smučanje najbolj primerne," je dodal.

Opozoril je, da smučišča zaposlujejo tudi po več kot 60 ljudi, na vrhuncu sezone pa pridobijo še dodaten kader. "Pred tem koncem tedna, ko se je napovedovalo lepo sončno vreme, smo vsa smučišča dodatno zaposlila ljudi, odpreti smo nameravali vse proge. Potem pa v zadnjem trenutku pride sklep o ponovnem zaprtju. To za nas ni sprejemljivo," je dejal.

image
Boštjan Paradiž
Nejc Strojnik

Od vlade bodo zahtevali jasna pojasnila glede povračila škode, pripravo načrta izhoda iz krize za gorske centre in žičničarski turizem, vnaprejšnjo obveščenost o prihodnjih tovrstnih ukrepih ter opredelitev jasnih pogojev za začetek poslovanja.

Paradiž je opozoril, da so vsa podjetja iz panoge v težkih likvidnostnih razmerah, nekaterim že grozi nelikvidnost. "Pomoč države mora zato priti takoj," je pozval in dodal, da jo skladno z določili iz protikoronske zakonodaje pričakujejo do 20. januarja. "V nadaljevanju pa pričakujemo dogovor z vlado, da nam bodo priznali tudi stroške zaradi ponovnega zaprtja," je dodal.

O konkretni izgubi še ne morejo govoriti, prihodki pa so v dosedanjem delu letošnje sezone dosegli manj kot desetino kot v enakem obdobju lanske. "To je absurdno," je prepričan. Skupno je po njegovih besedah ogroženih več kot 5000 delovnih mest. Svoje težave so predstavili tudi gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku in infrastrukturnemu ministru Jerneju Vrtovcu. Dogovorili so se, da bodo konstruktivne rešitve začeli iskati v prihodnjih dneh.

V nasprotnem primeru žičničarji napovedujejo zaostrovanje ukrepov. "Če bomo ugotovili, da je ta sezona za nas propadla, bomo ta lep naravni sneg s slovenskih smučišč pripeljali v Ljubljano in ga pustili, da ga bodo ljudje lahko okušali," je še napovedal Paradiž.