A.L.
4.5.2021

Ali lahko vstopite na Hrvaško z enim odmerkom cepiva, ne da bi se testirali?

Ali lahko vstopite na Hrvaško z enim odmerkom cepiva, ne da bi se testirali?
Igor Napast Fotografija je simbolična.
Aktualno

V teh dneh nastaja zmeda glede pogojev, ki omogočajo vstop na Hrvaško. Trenutno obstajajo štiri možnosti. Preverite, katere!

Zdravstveni minister Janez Poklukar je pred dnevi za TV Slovenija pojasnjeval, da je bilo "morda premalo poudarjeno, da če se cepiš z AstraZeneco, imaš že po prvem cepljenju tretji teden priznan status cepljene osebe, kajti ljudje so si napačno razlagali, da bodo imeli status cepljene osebe šele čez 12 tednov. Predvsem zato so ga v zadnjem času odklanjali. In zato, da bo ta status cepljenega, kar navaja proizvajalec, veljal tudi mednarodno, smo že sprožili akcijo s sosednjimi državami, Madžarsko, Hrvaško in tudi z vsemi drugimi, tako da verjamem, da bo to podlaga za prehod mej v prihodnje. Navsezadnje, po našem dogovarjanju je Hrvaška konec prejšnjega tedna tudi priznala status cepljenih tistim, ki so preboleli covid in so bili enkrat cepljeni s katerim koli cepivom". V javnosti so se tudi po zaslugi te izjave pojavile napačne informacije, da je na Hrvaško mogoče potovati že s potrdilom o cepljenju zgolj z enim odmerkom. A to trenutno še ni mogoče.

Spomnimo, prejšnji konec tedna so na Hrvaškem začeli veljati nekoliko omiljeni pogoji za vstop v državo. "Nepozorni bralec sicer zelo natančno razdelanih pogojev je lahko kaj hitro dobil vtis, da Hrvaška po novem dovoljuje vstop v državo tudi vsem, ki so se s cepivom AstraZenece cepili zgolj enkrat. To namreč velja za vstop v Slovenijo, ne velja pa za vstop na Hrvaško," danes piše Dnevnik. Na Hrvaško lahko torej potujejo tisti, ki so se cepili le enkrat in so preboleli covid. Tovrstnih primerov sicer ni prav veliko, a kot poroča Dnevnik, je prišlo do zmede. Konec tedna se je marsikdo, ki se je cepil komaj enkrat, odpravil na Hrvaško brez testa, a naletel na težave.

Kako torej na Hrvaško?

- Prva možnost

Vstop je dovoljen vsem, ki predložijo negativen PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Testirati se morajo tudi otroci,  starejši od sedmih let.

- Druga možnost

Druga možnost, ki jo navaja Dnevnik, je, da ste cepljeni z obema odmerkoma in je od drugega cepljenja preteklo najmanj 14 dni. En odmerek je zadosten le za cepiva, ki predvidevajo samo en odmerek. Za zdaj je to le cepivo Janssen, s katerim pri nas trenutno še ne cepijo.

- Tretja možnost

Ena od možnosti je tudi, da ste covid že preboleli. V tem primeru greste lahko na Hrvaško, če je od pozitivnega PCR ali hitrega  testa preteklo najmanj 11 dni in ne več kot 180 dni.

- Četrta možnost

Še ena od možnosti je, da ste kadarkoli preboleli covid in bili cepljeni zgolj z enim odmerkom. V tem primeru lahko pridete na Hrvaško še pet mesecev po cepljenju. 

Na Hrvaškem padajoči trend okužb z novim koronavirusom
Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 9040 testih zabeležili 1396 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaški epidemiologi ocenjujejo, da beležijo padajoči trend okužb. V minulih 24 urah je umrlo še 46 covidnih bolnikov, med njimi tudi nosečnica.
Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko nižje kot prejšnja dva torka. Pred tednom dni so našteli 1797 novih primerov, teden pred tem pa 2106. Namestnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin je danes za hrvaški radio ocenila, da beležijo padajoči trend okužb. Meni, da je bil vrhunec epidemije pred dvema tednoma.
Trenutno je v državi 11.033 aktivnih primerov okužbe, kar je za približno 2000 manj kot prejšnji torek. Zaradi covida-19 je na bolnišniškem zdravljenju 2169 ljudi, med njimi je 259 bolnikov, ki potrebujejo pomoč medicinskih ventilatorjev. Hrvaški epidemiologi pričakujejo, da se bo v naslednjih dveh do treh tednih začelo zmanjševati tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah.
V državi so doslej našteli 336.918 okužb z novim koronavirusom. Doslej je umrlo 7264 covidnih bolnikov. V varaždinski bolnišnici so danes sporočili, da je minulo noč zaradi zapletov pri pljučnici, ki je bila posledica covida-19, tik po porodu umrla 32-letna ženska.
Do ponedeljka zvečer so uporabili 921.527 odmerkov cepiv Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna in Johnson & Johnson. Cepili so 716.861 ljudi, z dvema odmerkoma pa 204.666, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite. (STA)