Petra Lesjak Tušek
23.1.2019

(VIDEO) Osebnost leta Aljaž Verhovnik: Država potrebuje ljudi, ki se izpostavijo

(VIDEO) Osebnost leta Aljaž Verhovnik: Država potrebuje ljudi, ki se izpostavijo
Robert BALEN Aljaž Verhovnik.
Aktualno

Poslušalci Koroškega radia so izbrali Osebnost leta 2018: prepričljivo je zmagal Aljaž Verhovnik, koordinator mladinske iniciative za tretjo razvojno os. Danes mu bodo kolegi na radiu izročili priznanje in ga gostili v oddaji Sredina sredica. V našem videu Aljaž Verhovnik odgovarja tudi na izjavo s prireditve Bob leta: "20 let ni dolga doba, če si tretja razvojna os". Na sploh zagovarja prepričanje, da se je treba izpostaviti in za kaj postaviti in biti aktiven državljan.

Poslušalci Koroškega radia so odločili, da je koroška osebnost leta 2018 Aljaž Verhovnik. Priznanje mu bodo na radiu podelili danes in ga gostili v oddaji Sredina sredica. "Vsem, ki so prepoznali moje delo, se želim zahvaliti. To razumem kot širšo podporo projektu tretje razvojne osi, ne zgolj kot osebno, temveč bolj kot timsko prepoznanje. Mladinska iniciativa je skupina aktivistov, ki se dopolnjujemo med seboj, sam pa se kot "frontmen" kdaj izpostavim v javnosti. Podporo ljudi razumem kot širšo podporo projektu in menim, da je zdaj res napočil prelomni trenutek, ko se mora gradnja začeti, kot nam je država s protokolom obljubila." Na vprašanje, zakaj se je potrebno javno izpostaviti in se za kaj postaviti, odgovarja: "Že od malih nog sem človek, ki poskuša biti aktiven državljan, ki si upam izpostaviti svoje stališče, čeprav to vedno v vsakem trenutku ni dobro. Vendar ocenjujem, da država potrebuje ljudi, ki si upajo izpostaviti, ki povedo svoje mnenje in da se mnenja predebatirajo. Ni nujno, da so vsa mnenja pravilna, prepričan pa sem, da se v konsenzu izoblikujejo večinska - želel bi si, da bi mlajši bili aktivni državljani, da bi si upali izpostaviti in bi se tudi sami zase postavili, kajti samo od sebe se ne bo zgodilo nič."

Irena Fasvald, urednica na Koroškem radiu, akcijo še širše pojasnjuje: "V glasovanju, ki je na Koroškem radiu potekalo od 7. do 18. januarja, je največ glasov med nominiranci prejel koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik. Mnogi so v njem prepoznali osrednjega in neomajnega borca za hitro cesto na Koroško, ki se je pretekli teden ob zadnjih nepopustljivih zahtevah do države in do Darsa glede zamikov časovnice izgradnje 3. razvojne osi, postavil v bran Korošcev in odločno zahteval gradnjo hitre ceste na relaciji med Slovenj Gradcem in Velenjem še letos, brez popuščanja. Aljaž Verhovnik je tako postal ne le koordinator Mladinske iniciative, pač pa vodja civilne iniciative Korošcev v prizadevanjih za hitro cesto na Koroško."

Od 270 radijskih glasov za Osebnost leta 2018 je za Verhovnika glasovalo 111 poslušalcev, v naboru kandidatov pa so bili še Florjana Kragelnik, vodja projekta Škratova dežela,  trikratna svetovna prvakinja v plezanju Janja Garnbret in direktorica turističnega rudnika Podzemlje Pece Suzana Fajmut – Štrucl.