N.S.
11.6.2019

(VIDEO) Nova pesem Ditke: Ne bodi, kar nisi 

(VIDEO) Nova pesem Ditke: Ne bodi, kar nisi 
Nika Hölcl Praper Album Ne bodi, kar nisi bo predstavila jeseni.
Popularno

Po včerajšnji premierni predstavitvi na Koroškem radiu je Ditka danes svojo novo pesem Ne bodi, kar nisi predstavila tudi širši javnosti. Pesem bo naslovna skladba novega albuma, ki bo izšel jeseni. 

Pevka, kitaristka in skladateljica Ditka si je s svojim samosvojim avtorskim pristopom in drugačnostjo na slovenski glasbeni sceni ustvarila posebno mesto. Njeno večletno sodelovanje s pesnikom Ferijem Lainščkom je preseglo utečena pričakovanja v zvezi z uglasbeno poezijo, nastale so mnoge radijske uspešnice, nosilci zvoka so dosegli visoke naklade in številni koncerti po Sloveniji so bili razprodani. Po albumih Ne bodi kot drugi iz leta 2013 in Ne spreminjaj me iz leta 2016, glasbenica Ditka s svojo ekipo za letošnjo jesen pripravlja tretji projekt uglasbene poezije z naslovom Ne bodi, kar nisi.

Na prvih dveh albumih je bila v ospredju ljubezenska lirika, tokrat pa glasbenica tematsko izhaja iz Lainščkove pesniške zbirke z naslovom Ne, ki je v prvi vrsti namenjena mladostnikom. V projekt so torej vključene tudi nekatere bolj angažirane pesmi, ki jih navdihujejo vprašanja mladostniškega zanikanja, temu ustrezen pa je tudi glasbeni izraz. Kljub temu Ditka ostaja zvesta sebi in že prepoznavnemu stilu glasbe, ki vključuje tudi zahtevnejše aranžmaje. Kot avtor nekaterih skladb in avtor vseh aranžmajev tudi pri projektu Ne bodi, kar nisi sodeluje skladatelj in pianist Gorazd Čepin. Album Ne bodi, kar nisi bo Ditka jeseni 2019 predstavila na koncertni turneji skupaj s pesnikom Ferijem Lainščkom in svojo glasbeno zasedbo

image
Osebni arhiv Svojo pesem je včeraj premierno predstavila poslušalcem Koroškega radia.

"Sporočilo pesmi Ne bodi, kar nisi je izredno pomembno v svetu, v katerem živimo. Z vseh strani nam narekujejo, kakšni naj bomo, komu naj sledimo, kaj naj naredimo, da bomo uspešni, zdravi, srečni … Ampak vse prevečkrat to vodi ravno v nasprotno. Premalokrat se upremo, naredimo nekaj po svoje in dejansko poslušamo srce, ki edino ve, kaj je najboljše za nas. S skladbo želim sporočiti, da je dovolj podrejanja takšnega in drugačnega, potrebno je prisluhniti sebi, svojim občutkom, željam … To je edino vodilo do osebnostne rasti in s tem do srečnega in zadovoljnega življenja," je o pesmi, ki je nastajala skoraj leto dni povedala Ditka.

image
Osebni arhiv Ditka z očetom Gorazdom.

Da se moramo včasih upreti in odkimati, se strinja tudi Feri Lainšček. "Živimo v času, ko je povsod okoli nas ogromno omejitev, družba je normirana, uokvirjena, zaprta, prepovedi pa se kar množijo. Skrbi me nekritično sprejemanje teh prepovedi. Mirno jih upoštevamo, kot da se ne bi zavedali, da je čedalje več stvari prepovedanih in se vse več reči ne sme. Včasih je biti priden pomenilo, da si marljiv, danes biti priden pomeni, da si ubogljiv," pravi Lainšček, ki je prepričan, da se ljudje morajo znati upreti, razmišljati s svojo glavo in ne le nekritično sprejeti vsega, kar sistem terja.