Jasmina Detela
14.11.2019
Urška Polanc
14.11.2019

(VIDEO) Namesto Leku državna podpora Tabu

(VIDEO) Namesto Leku državna podpora Tabu
Igor Napast
Aktualno

Večerova razprava o izzivih koroškega gospodarstva. Po razočaranju zaradi napovedane ukinitve proizvodnje antibiotika se na Prevaljah obeta širitev proizvodnje mežiškega Taba.

V prevaljskem Družbenem domu je potekala Večerova debata o aktualnih izzivih koroškega gospodarstva z naslovom Za gospodarski pospešek Koroške - s kom in kako? O dogajanju v Leku, ki se iz regije poslavlja, o tem, ali bo njegovo novozgrajeno halo prevzel Mežiški TAB, turizmu, tretji razvojni osi in drugih aktualnih temah so z Večerovim novinarjem Tomažem Rancem razpravljali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, Boštjan Gorjup, predsednik GZS in direktor BSH Nazarje, Bogomir Auprih, direktor TAB d.d. iz Mežice in Roman Burja, direktor Lek, Antiinfektivi Prevalje. ​Burja: Novartis ostaja na Prevaljah

Lek je imel še nedaleč nazaj velike načrte glede širitve proizvodnje na Prevaljah, zdaj pa bo proizvodnjo antibiotikov selili v sosednjo Avstrijo.

image
Igor Napast

Podprla ga je tudi država, a je finančno vzpodbudo vrnil. "Bil sem neizmerno razočaran nad Lekovo poslovno odločitvijo. Kot država smo bili o tem prepozno obveščeni. Želeli smo vzpostaviti pogoje, ki bi omogočali ohranitev starih in vzpostavitev novih delovnih mesta. Upam, da bomo našli rešitev, ki bo v tem prostoru odigrala vlogo Leka," je dejal minister. Iščejo tudi variante, kako vzpodbujati podjetniške aktivnosti, da bo Koroška rasla naprej tudi pri številu prebivalcev.

Burja je dejal, da gre na Prevaljah za transformacijo iz proizvodne v lokacijo, kjer se bodo odvijali podporni procesi, aktivnosti povezane z logistiko. Rešitev iščejo za vse zaposlene na lokaciji Prevalje, izvajalo že nekatera izobraževanja. "Novartis ostaja na Prevaljah, tudi zaradi kompetenc in znanj zaposlenih," je zatrdil Burja. Glede bodočih farmacevtskih tehnikov, ravenska gimnazija je na pobudo Leka razpisala program farmacevtski tehnik, pa je dejal, da so se današnji dijaki navajeni prilagajati. Njihova znanja na trgu so cenjena, lahko jih 'porabijo' drugje, priložnost za delo bi lahko dobili tudi v Leku.

Nova proizvodnja Taba podobna farmacevtski

O novih produktih razmišljajo v mežiškem Tabu, med drugim tudi glede izdelave litij-ionskih baterij. Auprih je povedal, da je ideja enega od njihovih Azijskih partnerjev, da bi celice, ki jih od tam uvažajo, proizvajali v Evropi. Pogajanja še tečejo, pogodba bo predvidoma podpisana do konca leta. Lekova lokacija na Prevaljah je zanje najbolj resna možnost, saj je proizvodnja zelo podobna farmacevtski industriji, zato je hala za njih tako zanimiva. Gre za naložbo vredno okoli 50 milijonov evrov ali več. "Iz ekološkega vidika je proizvodnja teh celic zelo čista industrija, izpustov skoraj ni. Tako nam zagotavlja partner. Čakamo pa še poročilo o vplivih na okolju, ki je predpogoj za realizacijo investicije," je dejal.

Minister je pri tem izrazil veselje glede odločitve Taba za širitev na področju litij-ionskih baterij. Država bo podpirala investicije na tem področju do 20-odstotkov njihove investicijske vrednosti.

image
Igor Napast

Gorjup je odločitve lastnikov, tudi Novartisa, glede vlaganj v Sloveniji komentiral z besedami, da je dnevna naloga managmenta, da lastnika prepriča glede smiselnosti vlaganja v lokacijo. "Z dobrim delom smo jih ob mojem prihodu v BSH pred dvajsetimi leti prepričali, več kot četrt milijarde smo v teh letih vložili v podjetje," pove. A opozori, da se bodo zaprtja nekaterih lokacij v prihodnosti kljub temu dogajala. Tudi pri Leku, pravi, je bila to strateška odločitev sprejeta na nivoju koncertna. Potrebno pa je iskati rešitve za naprej.

Beseda je tekla tudi o hitri cesti, ki je nujna, in tudi o nekaterih drugih državnih cestah. "Cesta na Kope je naša skupna sramota, tako države, kot lokalne skupnosti," je pri temi turizem med drugim izpostavil minister, ki pravi, da za rešitev ni vedno dovolj le večji investitor, saj je turizem posel, ki zahteva dolgoročno usmerjenost in trdo delo, pomembni pa so tudi manjši turistični projekti posameznikov.

image
Igor Napast