Gr.G.
3.6.2020

(VIDEO) Koronavirusno onesnaževanje: Ko maske in rokavice pristanejo v Sredozemskem morju

(VIDEO) Koronavirusno onesnaževanje: Ko maske in rokavice pristanejo v Sredozemskem morju
Facebook
Zanimivosti

Pri NGO opozarjajo, da če maske uporabnik ne odvrže pravilno, v ustrezni zabojnik za smeti, ampak se je znebi na cesto ali ob njej, utegne pristati v kanalizaciji, od koder jo skupaj z deževnico odplakne v reko ali morje.

Francoska okoljska organizacija NGO je v okviru projekta Čisto morje sprožila alarm in želi opozoriti na novi tip odpadkov, ki poleg vse bolj številne plastike onesnažujejo naša morja. "To je komaj začetek," je opozoril soustanovitelj organizacije Joffrey Peltier za Euronews.

Potapljači so med raziskovanjem francoske riviere na dnu Sredozemskega morja našli odvržene zaščitne maske in rokavice za enkratno uporabo, poleg teh pa tudi številne prazne plastične kozarčke in izpraznjene pločevinke piva. Avtor zgornjega videa Laurent Lombard ga je opremil z naslovom: "Bi se želeli letos poleti potopiti s covidom-19?" V opisu pa je dodal, da bi lahko kmalu v Sredozemskem morju bilo več mask kot meduz. 

Pri NGO opozarjajo, da če maske uporabnik ne odvrže pravilno, v ustrezni zabojnik za smeti, ampak se je znebi na cesto ali ob njej, utegne pristati v kanalizaciji, od koder jo skupaj z deževnico odplakne v reko ali morje. "Potrebno je le deževje in rahel veter, pa vse konča direktno v morju," opozarjajo. S projektom Čisto morje tako pozivajo ljudi, naj se obnašajo odgovorno in ne onesnažujejo ulic. Svetujejo tudi, da ne uporabljajo mask in rokavic za enkratno uporabo. "Seveda se moramo zaščititi pred covidom-19, a menim, da plastika ni prava rešitev," je zaključil Peltier.