Urška Polanc
13.2.2019

Večina loto denarja na Ravnah za stanovanja 

Večina loto denarja na Ravnah za stanovanja 
Petra LESJAK TUŠEK Križišče ob vstopu v naselje Javornik. Oglas za loto, a denar od davka od dobitka, vplačanega na Ravnah, naposled ne bo šel v ureditev krožišča.
Aktualno

Na današnji seji občinskega sveta Ravne na Koroškem so svetniki potrdili predlog proračuna, v katerem so večino loterijskega priliva (690 tisočakov) namenili za stanovanjski program, nekaj tudi za invalide in starejše.

Kar nekaj je bilo predlogov, kam naj gre denar, davek od loto dobitka, vplačanega na Ravnah.Dajatev je lani septembra po zaslugi Ravenčana, dobitnika izžrebane sedmice v igri Loto, vredne 4,6 milijona evrov, ob izplačilu dobitka občina dobila na račun. Ob tem je takratni in tudi zdajšnji župan Tomaž Rožen prek družbenih omrežij vprašal občane, za kaj naj občina nameni priliv. Med predlogi jih je bilo veliko za to, da občina z denarjem obnovi propadajoči Rimski vrelec v Kotljah. A se je pokazalo, da je znesek za to premajhen. Kmalu za tem je župan dejal, da bodo večji del sredstev namenili ureditvi krožišča na Javorniku. Po današnji seji občinskega sveta na Ravnah pa je je znano, da bodo 450 tisočakov od  dobrih 690.000 evrov namenili za zagon stanovanjskih projektov. Da so interpretacije, kam je šel loto denar, sicer različne, saj so sredstva del integralnega proračuna, nekdo bi lahko dejal, da se je občina zaradi tega manj zakreditirala, je svetnikom pričel pojasnjevati Rožen.

image
Petra LESJAK TUŠEK Mestna hiša na Ravnah.

"Lahko rečem, da brez tega denarja zagotovo ne bi bilo tega novega zagona izgradnje stanovanjskih enot v višini 450 tisoč evrov. Predvideno je, da zaženemo neke vrste stanovanjski program, zavedajoč se, da gre za deset stanovanj. Skušali jih bomo oplemenititi še z desetimi stanovanji Stanovanjskega sklada Republike Slovenije ali s stanovanji Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ki ima nepremičninsko podjetje. Velik del tega loto denarja se tako interpretira v zagon stanovanjskih potreb naše lokalne skupnosti, kajti to je ena izmed potreb, ki se nenehno identificira. Sploh mladi se osamosvajajo od svojih matičnih družin in si želijo prvič urediti ta stanovanjski problem. Ena izmed možnosti je seveda javni sektor," je povedal Rožen in ob tem omenil še povišano vsoto za pomoč invalidom. "Projekt Invalidom prijazna občina smo zvišali na 50 tisočakov, kar se sicer ne bi zgodilo, saj je znesek vrsto let padal," je dodal. Tega, kako točno bodo na Ravnah prišli do teh stanovanj - gradnja, nakup, še niso opredelili, o tem bodo svetniki na sejah še odločali, za zdaj so postavili le finančni okvir. Svetniki so nov predlog, kam z denarjem, soglasno pozdravili.