Urška Mlinarič
17.9.2019

Večerova javna debata: Ena Štajerska ali tri?

Večerova javna debata: Ena Štajerska ali tri?
Igor Napast Po predlogu strokovne skupine bi Maribor spadal v Zahodnoštajersko pokrajino, Ptuj v Vzhodnoštajersko pokrajino in Celje v Južnoštajersko pokrajino.
Aktualno

O novem poskusu razdelitve Slovenije na pokrajine bo v sredo ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru potekala Večerova javna debata. Pridružite se nam v živo ali spremljajte prenos na www.vecer.com ali BK TV.

Je razdelitev Slovenije na enajst pokrajin prava rešitev, mora Štajerska ostati ena pokrajina - ali sploh in kako bi ustanovitev pokrajin prispevala k enakomernejšemu razvoju države in ali bomo dobili le še en nivo politično-birokratskega ustroja, kakšne pristojnosti in financiranje bi morali uzakoniti za njihovo učinkovitost? In seveda, ali je politika tokrat sposobna preseči strankarske interese in ustanoviti pokrajine? Vse to so vprašanja, o katerih bomo razpravljali na Večerovi javni debati o regionalizaciji, poimenovani Ena Štajerska ali tri.

Bi ustanovitev pokrajin prispevala k enakomernejšemu razvoju države - ali pa bomo dobili le še en nivo politično- birokratskega ustroja?

O tej temi bodo jutri, v sredo, ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru razpravljali minister za javno upravo Rudi Medved, vodja strokovne skupine, ki je pripravila predloge nove razdelitve Slovenije profesor Boštjan Brezovnik, mariborski župan Saša Arsenovič, župan Slovenske Bistrice in nekdanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar, strokovnjak za lokalno samoupravo in prav tako nekdanji minister Božo Grafenauer ter poslanca Andrej Rajh (SAB) in Jožef Horvat (NSi). V razpravo, ki jo bomo v živo prenašali prek Večerove spletne strani www.vecer.com in na televizijski postaji BK TV, se bodo lahko z vprašanji vključili tudi poslušalci v dvorani.

Po enajstih letih od zadnjega spodletelega poskusa ustanovitve pokrajin so se v državnem svetu odločili, da opravijo ponovni poskus. Strokovna skupina pod vodstvom profesorja z mariborske pravne fakultete dr. Boštjana Brezovnika je pripravila predlog razdelitve Slovenije na enajst pokrajin. Pri tem so izhajali iz enajstih mestnih občin, ki imajo že razvito vso potrebno infrastrukturo, ki bi bila temelj za delovanje pokrajin. A pokrajinski zemljevid je takoj ob objavi - prvič smo ga objavili prav v Večeru - dodobra razburil prebivalce v določenih delih države. "Štajerska je lahko le ena, nikakor razdeljena", "Ljutomer ne more biti izločen iz Pomurske pokrajine", "Enajst pokrajin je preveč za tako majhno državo" - to je samo nekaj najpogostejših očitkov, ki jih je bilo mogoče prebrati na družbenih omrežjih.

Nekateri strokovnjaki pa so se ob prevelikem številu pokrajin čudili dejstvu, da vlada za zdaj le stoji ob strani, namesto da bi bila aktivno vključena v proces od začetka, kajti prav politika oziroma poslanci v državnem zboru so tisti, ki morajo zagotoviti dvotretjinsko večino za ustanovitev pokrajin. O vsem tem in še drugih pokrajinskih vprašanjih bo tekla razprava na tokratni Večerovi javni debati.