Tomaž Ranc
12.4.2019

"Večer mi pomeni vse," pravi zvesti naročnik iz Dravograda

"Večer mi pomeni vse," pravi zvesti naročnik iz Dravograda
Foto: Foto Anka Holcman Marica in Anton Kogelnik, dolgoletni naročnik Večera, z jubilejnim izvodom Večera iz leta 1959.
Aktualno

85-letni Anton Kogelnik je 60 let zvesti naročnik Večera in gorje, če raznašalec zjutraj zamudi. Najraje bere šport in zadnjo stran. Ob biserni poroki smo mu podarili jubilejni izvod iz leta 1959, ko se je poročil z ženo Marijo in ko je naročil Večer.

Večer ima zveste bralke in bralce širom po Sloveniji. Mnogi ga nestrpno pričakujejo vsako jutro kot nepogrešljiv dodatek h kavi ali zajtrku. Eden takih je zagotovo 85-letni Anton Kogelnik iz Podklanca pri Dravogradu. Naročnik je že 60 let, še prej pa je bil to njegov oče, ki ga je naročil takoj po drugi svetovni vojni.

Kako nestrpno Kogelnik pričakuje časopis, so se prepričali tudi delavci, ki so nedavno popravljali cesto in železniški most v Podklancu. Nastala je prava drama. Eden od delavcev je raznašalcu Večera, vedoč, da zaradi popravila ceste tokrat ne bo dostopa do Kogelnikove hiše, to raznašalcu tudi pravočasno povedal, in ponudil, da bo Kogelniku sam odnesel časopis. A glej ga zlomka, delavec je časopis vzel, ga med preoblačenjem odložil v kontejner in ga pozabil odnesti takoj.

Kogelnik je to, da časopisa ni, seveda opazil takoj, že ob šestih zjutraj, poklical na pošto in se razhudil, raznašalec pa je bil okregan, zakaj zamuda. A se je v resnici delavec na časopis spomnil šele ob deseti in ga takrat tudi odnesel do naročnika, ki ga je močno pogrešal.

Ko ga zadnjič zjutraj nisem dobil, mi je cel dan vse narobe šlo. Od mladih nog ga berem, raje prej vstanem, da lahko glavne stvari v miru preberem.

Ker Kogelnik te dni praznuje biserno poroko, na kar nas je opozoril predsednik Društva upokojencev Dravograd Željko Kljajič, smo mu tokrat za zvestobo priskrbeli jubilejno številko Večera, izvod prav iz leta 1959, ko sta se s soprogo Marico poročila, dodali pa smo še skodelici za kavo ali čaj. Naročnik je bil ganjen: "Zelo sem presenečen in se zahvajujem, da ste kaj takega naredili. Večer mi pomeni vse. Ko ga zadnjič zjutraj nisem dobil, mi je cel dan vse narobe šlo. Od mladih nog ga berem, raje prej vstanem, da lahko glavne stvari v miru preberem." In kaj najraje bere? "Šport, nogomet, zadnjo stran politike pa ne. Oče je bolj bral politiko, brez časopisa nikoli nismo mogli biti, " se spominja Kogelnik.

image
Foto: Foto Anka Holcman Marica in Anton Kogelnik s predsednikom Društva upokojencev Dravograd Željkom Kljajičem, ki nas je opozoril, kako zvestega naročnika imamo.

Pred upokojitvijo je bil delovodja v Kogradu mizarstvo, še prej pa kolar, izdelovalec vozov, nato pa se je priučil za mizarja. Županji, župniku in šefu upokojencev se je tako s čestitko pridružila tudi naša medijska hiša.