N.S.
28.8.2019

Vas zanima Slovenj Gradec na dvanajstih kvadratnih metrih? 

Vas zanima Slovenj Gradec na dvanajstih kvadratnih metrih? 
Jasmina Detela
Kultura

VMed petkom in nedeljo bo skupina Art.Con v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenj Gradec, Mestno občino Slovenj Gradec, KKŠ, raum AU in Društvom glasbene spektakularnosti na ploščadi pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu izvedla svoj prvi projekt – Utopija oblik.  

Akademski kipar Lan Seušek je izdelal umetniško postavitev: maketo mesta Slovenj Gradec v velikosti 4x3 metre. Posamezne enote makete - stavbe - so tako velike, da jih bodo obiskovalci lahko premikali po podlagi, s pomočjo dodajanja barv pa jim spreminjali izgled in pomen. Umetniška postavitev bo obiskovalcu omogočala, da vstopi in uporablja likovno mišljenje. Obiskovalec zato ne bo več samo gledalec, ampak udeleženec.

Pri umetniški postavitvi Utopija oblik gre, kot že sam naslov pove, za utopično idejo, ki strmi k idealu. Oblike, ki bodo sestavljale maketo, ne bodo dovolj velike, da bi se obiskovalec vanje skril, kakor to počnemo v vsakdanjem življenju, vseeno pa bodo dovolj velike, da jih ne bo mogel spregledati. Umetnik s tem namenoma omejuje prostor in pogled, in tako ustvarja vrzel, ki je že prisotna v družbi, a se ji uspešno izogibamo. Sprašujemo se: Kaj je moje mesto? Kdo je moje mesto? Kje se moji pogledi prekrivajo z drugimi in kje se razhajajo? Umetniška postavitev bo omogočala, da se bomo lahko dotaknili teh vprašanj, a se izognili vzorcem argumentacije, ki jih že poznamo in nam ne dovolijo svobodnega pogleda.

image
Mladinski svet Slovenj Gradec

Petek, 30. avgust.:
(18.00) Otvoritev umetniškega dela in pogovor z umetnikom in avtorjem Lanom Seuškom, katerega bo vodila novinarka, moderatorka in galeristka Urška Čerče, sledil pa bo akustični večer Dajane Proševe.

Sobota, 31. avgust.:
(10.00) Delavnica angleškega jezika skozi sodobno likovno umetnost utopije oblik.
Anglistka Mateja Šavc ter umetnik Lan Seušek bosta izvedla delavnico angleškega jezika, ki bo konceptualno povezana z samim umetmiškim delom. Udeleženci bodo ponovili pogoste fraze in uporabne besede skozi situacijsko učenje. Delavnica je brezplačna.

(18.00) Filozofski večer - javna razprava o umetnosti na prostem.
Diskusija z Lidijo Smolar, arhitektko, ki že dolgo časa deluje kot grafična oblikovalka in oblikovalka prostorskih interierjev ter z akademskim kiparjem Lanom Seuškom.

Nedelja, 1. september.:
(10.00) Likovna pedagoginja Ana Čepin ter akademski kipar Lan Seušek bosta z otroci ustvarjala domišljijske stavbe. Seznanili se bodo z različnimi materiali, pridobili znanje ter spodbudo pri načinu izražanja njihovega notranjega sveta - skozi vizualno. Delavnica je brezplačna.