Gregor Grosman
6.2.2019

Vas je sram v restavraciji zaprositi za folijo? Kaj o odnašanju ostankov domov pravijo gostinci?

Vas je sram v restavraciji zaprositi za folijo? Kaj o odnašanju ostankov domov pravijo gostinci?
Reuters Ostanke hrane Slovenci radi odnašamo domov.
Aktualno

V anketi je sodelovalo 217 ljudi, za mnenje smo vprašali tudi gostince.

V spletni anketi, v kateri ste lahko čez vikend sodelovali na Večerovi Facebook strani, nas je zanimalo, ali radi kuhate doma, se to splača in v kakšnem primeru se odpravite na kosilo ali večerjo v restavracijo. Prav tako smo skušali izvedeti, ali Slovenci ostanke hrane odnašamo domov in ali vam je nerodno v restavraciji osebje prositi, da vam hrano zavijejo oziroma da vam prinesejo folijo. 

Hrana se ne meče stran

V tem, da domov odnesemo hrano, ki je nismo mogli pojesti v restavraciji, večina vprašanih ne vidi nič slabega. Prevladujejo pozitivni komentarji v smislu "ne moti me, saj plačajo" ali "v tem ni nič slabega". Med najbolj pogostimi odgovori na vprašanje, kakšno je vaše mnenje o ljudeh, ki ostanek hrane odnašajo domov, prevladuje prepričanje, da kar pošteno plačamo, lahko brez slabe vesti odnesemo domov. "To je čisto OK. Zakaj pa ne, saj so jo plačali. Normalno, boljše to, kot da se hrana vrže stran. 'Zero waste' ni tako napačna ideologija," so še mnenja, ki govorijo v prid odnašanju ostankov hrane domov. Da so taki ljudje boljše informirani in bolj ozaveščeni, pišete nekateri.

image
Reuters

"Zdi se mi v redu. To ni nobena sramota. Škoda in sramotno je metati hrano stran, a restavracija mora zavreči vse, kar ostane na krožnikih zaradi higienskih razlogov. Če nisi mogel pojesti kakšnega kosa mesa, je zato prav, da ga odneseš in poješ doma. Skrajno zavrženo pa se mi zdi, ko si pri samopostrežbi nekateri nabašejo na krožnik celo gomilo in potem packajo po hrani in si jo bašejo v vrečke ali jo puščajo na krožnikih kot svinje," pa je komentiral eden izmed sodelujočih. "Res da hrano plačaš, a meni osebno je neprijetno pakirati. Mogoče pico, drugega pa ne odnašam," pa je zapisal drugi anketiranec.

In če je veliko tudi takšnih, ki o tovrstnem početju nimajo mnenja, se jim ne zdi nič posebnega ali jim je vseeno, se zdi nekaterim odnašanje hrane nesmiselno dejanje in malo odklonilno. "Nekateri pretiravajo, so požrešni," še najdemo med odgovori proti odnašanju hrane, pa da "načeloma to ni po bontonu".

V izogib dilemi eden izmed vprašanih navaja, da ne hodi v restavracije s prevelikimi porcijami, drugemu pa se sicer ne zdi nič posebnega, "mi pač ne jemo radi postane hrane".

image
Reuters

Kose pice in meso za domov, ostale jedi manj ali sploh ne

Gostilna pri Lipi v celotni ponudbi proda 80 odstotkov ocvrtih piščancev: "Če piščanec ostane, ga zavijemo, zapakiramo v posodice." Na vprašanje, ali gostje danes kaj pogosteje odnašajo ostanke hrane domov kot nekoč, nam odgovorijo, da je ta navada podobna skozi vsa leta. Pomije pa morajo ločevati in jim jih odvaža Snaga.

V gostilni Klampfer pojasnjujejo, da se ne zgodi pogosto, da bi gostje ostanke odnašali domov. "Tu pa tam je kdo, predvsem starejši, ki so jim porcije prevelike in jih ne morejo pojesti. Folijo dobijo pri nas." Jasna Klampfer še pove, da ji je takšno početje všeč: "Bolje kot da se hrana vrže proč. Mi bi jo dali v odpadke." 

image
Reuters

Darko Lovrec iz picerije Sidro v Bresternici ugotavlja, da "ljudi več ni sram na koncu reči, da bi imeli hrano za zraven. Pa tudi naši zaposleni sami vprašajo, če opazijo, da je ostal kak večji kos, če ga lahko zavijejo, da ni gost v zadregi". Lovrec opaža, da gostje kose pic, ki ostanejo, večinoma odnesejo domov, "ker je pica taka stvar, ki se enostavno da v mikrovalovno pečico in pogreje". Ostalih jedi, na jedilniku imajo tudi testenine in solate, pa ne odnašajo domov. "Takšno početje je pozitivno in je za vzpodbujati. Hrana bi se drugače vrgla stran, kar bi bilo škoda. Konec koncev gre za hrano, ki si jo plačal," zaključi Lovrec.

Porcije v gostinskih lokalih so velikokrat prevelike in marsikdo ne more pojesti vsega, kar dobi na krožniku. Iz zgornjega grafa je razvidno, da večina ostanek hrane včasih odnese s seboj domov, 15,1 odstotka je takšnih, ki to počno zmeraj, 27,6 odstotka pa hrano pusti. Kar 77 odstotkov vprašanih ni nerodno, če morajo gostinca prositi za folijo (velika večina, 94,1 odstotek) je namreč nima s seboj.

Slovenci radi kuhamo doma

Sicer pa vas je v naši anketi 70 odstotkov navedlo, da radi kuhate doma, kjer najpogosteje pripravljate hrano za dve osebi (36,7 odstotka vprašanih), za štiri osebe kuha 24,9 odstotka vprašanih, 22 odstotkov pa pripravlja hrano za tri družinske člane. Da doma neradi kuhate, vas je odgovorilo 9,4 odstotka, 20,6 pa vas pred štedilnikom rado ustvarja občasno. 

Večina vas navaja, da se splača kuhati doma tudi za eno ali dve osebi, skoraj tri četrtine vas je takšnega mnenja. Zanimivo je, da sta med tistimi, ki kuhajo samo zase, dve tretjini odgovorili, da se ne splača, ena tretjina pa, da se računica izide. 

image
Vanesa Abraham

Med razlogi, kdaj se raje odpravite v restavracijo, kot da bi kosilo/večerjo pripravili doma, najpogosteje navajate pomanjkanje časa in posebne priložnosti pa vikende in praznike, ko se vam enostavno ne ljubi kuhati doma. 

V restavracijo grem (152 odgovorov):

 • pogosto, čez vikende in za praznike, ko se mi ne ljubi kuhati doma: 42 odgovorov (27,6 odstotka)
 • ob posebneih priložnostih (rojstni dnevi, obletnice): 34 odgovorov (22,4 odstotka)
 • ko nimam časa kuhati: 16 odgovorov (10,5 odstotka)
 • ko sem utrujen/a, denimo po službi: 11 odgovorov (7,2 odstotka)
 • na poti ali na izletu ter po opravkih: 9 odgovorov (5,9 odstotka)
 • samo na dopustu: 9 odgovorov (5,9 odstotka)
 • tu in tam, za popestritev, spremembo. Ko želim jesti kaj drugačnega: 6 odgovorov (3,9 odstotka)
 • ko doma ni sestavin za želeno jed ali ko si zaželimo nekaj, česar nimamo doma: 3 odgovori (2 odstotka)
 • ven grem na ribe, na sushi: 2 odgovora (1,3 odstotka)
 • z družbo, prijatelji, ko gostimo več ljudi: 1 odgovor (0,7 odstotka)
 • ko bi moral/a kuhati samo zase: 1 odgovor (0,7 odstotka)
 • skoraj nikoli oziroma nikoli ne kosim zunaj: 17 odgovorov (11,2 odstotka)

Predrage restavracije?

Zgolj 12,5 odstotka vas meni, da je hrana v restavracijah (pre)draga, večina, kar 78,3 odstotka ste mnenja, da je to odvisno od tega, kam greš jest. Da prehranjevanje izven doma ne naredi luknje v denarnici, pa meni 8,6 odstotka sodelujočih v anketi. 

V anketi je sodelovalo 217 ljudi.