Urška Polanc
13.5.2019

Varuh človekovih pravic na Muti opozoril na težke prostorske razmere CUDV Črna 

Varuh človekovih pravic na Muti opozoril na težke prostorske razmere CUDV Črna 
Urška Polanc Varuh človekovih pravic na Muti.
Aktualno

Prejšnji teden je Koroško obiskal varuh človekovih pravic Peter Svetina. S sodelavci je posloval na Muti, na pogovor se je prijavilo enajst oseb. 

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na svojem obisku na Koroškem obiskal več institucij, izpostavil je težavo CUDV Črna na Koroškem – Muta. "Nimajo urejenih prostorskih razmer, ki so težke, upamo, da bo vseeno prišlo do realizacije dogovora o odprtju nove enote v Radljah ob Dravi, kamor bi se preselila enota iz Mute, verjamem, da jim bo uspelo doseči dogovor," je povedal in dodal, da morata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in radeljska občina poiskati skupni jezik. Toplo dobrodošlico je doživel tudi na Osnovni šoli Muta, kjer so mu pripravili skeč o varovanju človekovih pravic. Prikazali so, kako si ljudje po svoje predstavjajo, kaj so njihove pravice, na koncu pa opozorili na sobivanje. "Prav to srečanje z otroki, vodstvom šole in učitelji kaže optimizem za prihodnost nekega sobivanja, sodelovanja in generacijskega sožitja," je dejal Svetina. Z županom Mute Mirkom Vošnerjem so se pogovarjali o problematiki in razvoju v občini, kjer posebnih problemov ni. To se je pokazalo tudi v pogovorih z občani, ki so lahko izrazili svoje težave. Samo en primer, ki tudi ni predstavljal pritožbe, je bil vezan na občino, in sicer spraševanje o vsebina za priključitev objekta na javno kanalizacijsko omrežje, je povedal sodelavec Svetine Miha Horvat

image
Urška Polanc

Na pogovor se je sicer prijavilo enajst oseb, ki so menile, da so jim kršene pravice in bi jim lahko varuh s sodelavci pomagal. Osebni pogovori so potekali v prostorih občine. Slika je podobna kot v drugih občinah, je ocenih Horvat. Večina pritožb se nanaša na državno raven oziroma na druge občine, tudi na sodne postopke, pri katerih je izpostavil dva primera. Pri prvem gre za sodišče v Ljubljani, kamor bodo povprašali še za njihovo plat zgodbe in presodili, če je pri tem šlo še za en primer neupravičenega zavlačevanja sodnega postopka. Z drugim primerom pa želi tudi apelirati na ljudi, da naj dobro izkoristijo pravna sredstva, ki jih imajo na voljo. Gospa, vpletena v davčne postopke, se ni odločila vložiti tožbe in sprožiti upravnega spora oziroma poiskati sodno varstvo svojih pravic, je s tem zapravila možnost, da bi zadevo, ki je že postala pravnomočna, vsaj skušala rešiti sebi v prid, je pojasnil. Naslednja pritožba se je nanašala na postopek, vezan na slovenjgraško policijo, kjer je šlo za nezadovoljstvo s postopanjem policistov v prekrškovnem postopku. 

Na Koroškem že večkrat
S poslovanjem zunaj sedeža se skuša Varuh človekovih pravic Republike Slovenije približati ljudem. Enkrat mesečno varuh s sodelavci obišče določen predel Slovenije in se pogovori z vsemi, ki bi pri uveljavljanju svojih pravic potrebovali pomoč institucije, ki jo vodi. To obliko dela institucija izvaja že vse od začetkov njenega delovanja leta 1995. Ker je občin v Sloveniji 212, bi vse lahko obiskali v približno 17 letih, zato namen poslovanja ni priti v vse občine, ampak se vsaj regionalno približati vsem, ki bi potrebovali pomoč, pa ne (z)morejo priti v Ljubljano. Tokrat je varuh na Muti posloval prvič, na Koroškem pa je bil tudi v okviru poslovanja zunaj sedeža, pa tudi zaradi primerov kršitev pravic ljudi, že večkrat.

Na Koroškem so v okviru državnega preventivnega mehanizma opravili še nenapovedan obisk na Policijski postaji Radlje ob Dravi. Ogledali so si postajo, s komandirjem opravili pogovor in pregledali dokumentacije. V Slovenj Gradcu so se srečali še s predstavniki civilne iniciative. Svetina obiske na teresu ocenjuje kot pravilni pristop, saj lahko tako ocenijo realno stanje, ljudje pa se nanje lahko obrnejo na licu mesta.