Urška Polanc
29.1.2019

V Vuzenici ponovno prireditev Von Pistor, podelili bodo pet nagrad

V Vuzenici ponovno prireditev Von Pistor, podelili bodo pet nagrad
Jakob Helbl
Aktualno

V soboto v vuzeniški Modri dvorani prireditev Von Pistor 2018.

Štirinajst let po prvi prireditvi Von Pistor društvo Pitoni z.o.o. in TIC Vuzenica v soboto, 2. februarja 2019, ob 19. uri v Modri dvorani v Vuzenici, ponovno pripravljajo eno najodmevnejših vuzeniških prireditev, na kateri bodo ponovno podelili nagrade najzaslužnejšim občanom in občankam, društvom in podjetjem Vuzenice za delo in dosežke v preteklem letu. Kipce Von Pistor bodo glede na prispele predloge občank in občanov podelili v treh različnih kategorijah - dogodek leta, kulturnik leta in podjetnik leta. O zmagovalcu odločajo občani preko glasovanja po principu vsako gospodinjstvo en glas. Poleg omenjenih bodo podelili še nagrado za športnika leta in Von Pistorja 2018 za življenjsko delo, pri izboru katerih sodeluje občina in društva. 

image
Jakob Helbl

Nagrade "spregledanim"

Da nagrajujejo občane in občanke, ki si prizadevajo za dobro kraja, so nepogrešljivi, a še nikoli prej niso bili nagrajeni, nam je povedal Matjaž Jeznik iz društva Pitoni. Prva med njimi, leta 2004, je bila edina frizerka v kraju, takrat sicer že upokojena, "Tilčka" Kremzer. S tem, ko nagrajevali upokojeno učiteljico, matičarko, ravnatelja, je vuzeniška mladina pokazala, da deluje in gleda drugače in ne pozablja na prevečkrat "spregledane" male ljudi. 

Posebej za to priložnost bodo za zabavo vseh starostnih skupin poskrbeli člani gledališke skupine Pitoni z.o.o in slovenski glasbeniki - Avtomobili (Marko Vuksanović), Okustični in Eva Boto.

Zgodovina Von Pistorja
V prejšnjem stoletju je v gradu nad Vuzenico živel znan slikar Oskar Von Pistor. Vanj se je naselil z domačinko Ano in imel kopico otrok. "Je naš lokalni umetnik, nagrade smo namesto Oskarji poimenovali Von Pistorji," je povedal Jeznik.