Jasmina Detela
4.2.2019

Licitacija lesa: V Slovenj Gradcu letos znova rekordi

Licitacija lesa: V Slovenj Gradcu letos znova rekordi
Jasmina DETELA Zbrane količine kažejo na to, da postaja licitacija vedno bolj priljubljena.
Aktualno

Kupcem, 39 ponudb so prejeli, so letos na voljo rekordne količine lesa, tudi kakovost je na nivoju lanske.

Na območje slovenjgraške poslovne cone Ozare so lastniki gozdov iz različnih slovenskih krajev in tudi iz tujine pripeljali 3706 hlodov ali skupaj 3724 kubičnih metrov lesa. Kot vse kaže, bo letošnja 13. licitacija vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu znova presegla lanski rekord v količini zbranih hlodov, zelo dobri so tudi obeti glede njihove kakovosti. "Lastniki so pripeljali nekaj zelo lepih javorjev rebrašev, ki že tradicionalno dosegajo najvišje cene (lani 11.833 evrov za kubični meter). Lepi so tudi hlodi hrasta, macesna in bresta. Pričakujemo, da bodo dosežene cene zanje še višje kot lani, preko 1.000 evrov za kubični meter," je povedal Jože Jeromel, strokovni tajnik Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo pripravlja skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije.

"Zbrane količine kažejo na to, da postaja licitacija vedno bolj priljubljena. Lastniki gozdov so zadovoljni z izkupičkom, saj je mogoče doseči zelo visoke cene," dodaja Jeromel. Največ je zbranih hrastovih hlodov, približno polovica, sledijo smreka, gorski javor in macesen.

image
Jasmina DETELA Kot vse kaže, bo letošnja 13. licitacija vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu znova presegla lanski rekord v količini zbranih hlodov.

Danes odpirajo pisne ponudbe za odkup. Prejeli so jih 39. Med kupci prevladujejo tujci, stalni so iz Nemčije, Avstrije in Italije. Letos si je hlodovino ogledal tudi kupec iz Kitajske. Jeromel razloži, da so jih opazili že lani, a ponudbe običajno oddajo preko posrednikov. Večino licitiranega lesa sicer predelajo v furnir, uporabijo za deske, masivno ali stavbno pohištvo.

Spomnimo, da je lani skupno 447 lastnikov na licitaciji sodelovalo z 3094 hlodi v skupni izmeri 3006 kubičnih metrov. Najvišjo ceno je vnovič dosegel gorski javor. Lastnik iz Avstrijske Koroške Štefan Baumgartner je za hlod dobil 17.912 evrov. Najdražji hlod po kubičnem metru, in sicer 11.833 evrov, pa je bil iz Tolminskega. Lastnik je zanj dobil 14.935 evrov.