Urška Polanc
17.9.2019

V Radljah rošada občinske svetnice, ker ni sledila županu Bukovniku

V Radljah rošada občinske svetnice, ker ni sledila županu Bukovniku
Sašo Bizjak Radlje so vstopile v vročo politično jesen. 
Aktualno

Svetnica radeljskega občinskega sveta Dominika Karlatec je po nestrinjanju z županom izstopila iz ekipe Alana Bukovnika, nakar so jo razrešili še kot predsednico krajevne skupnosti.

Po ponedeljkovi seji krajevne skupnosti (KS) Radlje ob Dravi je jasno, da je v stranki SD oziroma ekipi Alana Bukovnika, kot se pogosteje poimenujejo - ta v radeljskem občinskem svetu (OS) zaseda največ sedežev (sedem) -, prišlo do večjih nesoglasij. O teh so namreč razpravljali tudi na seji KS, kjer so člani prav zaradi nestrinjanj z županom razrešili predsednico KS Dominiko Karlatec, sicer SD-jevo občinsko svetnico. Ta namreč na zadnji seji radeljskega OS ni želela glasovati za dvig odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), s katerim bi najbolj obremenili podjetja, ki poslujejo na največjih površinah, tudi lastnike nezazidanih stavbnih zemljišč, saj se ji ne zdi dobro, da bi NUSZ dvignili brez dogovora z gospodarstvom.

Da bo nemogoče delati, če se župan in predsednica KS ne ujameta, zato je bolj pametno, da gresta narazen, je bila le ena verzija edinega argumenta za razrešitev Karlatčeve, ki je že julija izstopila iz županove ekipe in bo v prihodnje delovala samostojno. Svetniki KS z razširjenim dnevnim redom - točko razrešitve, stisnjeni v kot, čeprav so o razrešitvi Karlatčeve "že ptički čivkali", kot je dejala svetnica KS Darinka Mravljak, so po večini menili, da ni prav, da je na njihova pleča padlo odločanje o podpori. "Prepričana sem, da je bilo moje delo predsednice sveta KS dobro, brez napak in nepravilnosti. Ker nisem želela glasovati po diktatu župana, od prvega julija neprestano doživljam politične pritiske. Ker se je njihovo mnenje razlikovalo od mojega, sem ne glede na vsa pretekla dobra dela - ves trud, ki sem ga vlagala v skupno dobro občine -, silovito, brezsrčno in hladnokrvno kaznovana. Dokler sem bila lutka, sem bila zaželena, ko pa sem začela razmišljati s svojo glavo, pa odveč. Odrezati in uničiti me želijo tako javno kot zasebno," je povedala Karlatčeva, ki so jo medtem razrešili tudi iz različnih občinskih komisij.

image
Foto Anka Dominika Karlatec: ”Odrezati in uničiti me želijo tako javno kot zasebno.”

Tesno sodelovanje med OS in KS

Ivanka Kus, ki je na seji tudi predlagala razrešitev Karlatčeve, je dejala, da je kot članica ekipe Alana Bukovnika sprejela nalogo, da zadeve pove na glas. "Sodelovanje med občinskim svetom in krajevno skupnostjo je zelo tesno, nujno potrebno, vse krajevne skupnosti se navezujejo na občinski svet, ki tudi po tem deluje. Svet krajevne skupnosti tudi dela po pravilniku občinskega sveta," nam je pojasnila namesto Bukovnika, ki po seji izjave za Večer (vnovič) ni želel podati. Dejal je, da na seji ni bil prisoten, da bi karkoli pojasnjeval - in da to tudi ni njegova naloga, saj je prišel le, ker so ga povabili. Več izjav pa lahko pričakujemo na seji občinskega sveta v ponedeljek, je še dodal. Kljub temu je župan med sejo večino časa, ko se ni pomenkoval z vodjo urada za splošne zadeve in razvoj Katjo Burja Kotnik, sedel na čelu mize skupaj z zdaj že nekdanjo predsednico, ki je med sejo svoje mesto predala novemu predsedniku Antonu Vodušku.

Več kot polovica za razrešitev

Da je to, da ne želi glasovati za predlagano vsebino odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, članom svetniške skupine ekipe Alana Bukovnika predhodno napovedala, za kar je bila točka - drugo branje - tudi tik pred zdajci umaknjena z dnevnega reda, je povedala Karlatčeva.

"Že na prvem branju, ko sem se glasovanja vzdržala, sem takoj na sestanku ožje županove ekipe začutila, da v takšni ekipi ne bom mogla delati, saj v njej tokrat ni prostora za lastno mišljenje in predloge." Ko so ji po seji, na kateri glasovanja o odloku ni bilo - svetniki se bodo ponovno opredeljevali naslednji teden -, ponudili tri odstopne izjave (kot svetnici, predsednici krajevne skupnosti in članici ekipe Alana Bukovnika), je podpisala le slednjo. S prvih dveh ni želela izstopiti, saj so jo izvolili občani, kot predsednico pa so jo imenovali svetniki KS, zato se ji je zdelo prav, da jo oni tudi razrešijo, je dejala. Poudarila je, da kljub temu, da ni več članica županove ekipe, nikoli ni delovala proti njemu oziroma škodovala občini, KS. Da je delala dobro, je sicer povedalo tudi več članov KS, kljub temu pa jih je več kot pol (osem) glasovalo za njeno razrešitev. Dve sta bili proti, med njima podpredsednica Marica Pušnik, ki je zaradi razrešitve predsednice odstopila tudi sama, kasneje pa kljub pobudam novega predsednika, da ponovno pristopi, sodelovanje zavrnila. Dve svetnici sta se vzdržali.

"Ni več zaupanja. Ekipa Alana Bukovnika ima svoj namen, je ekipa - v neki ekipi sodeluješ ali ne. Lahko bi jim povedala, da je drugačnega mnenja, a to se stori prej, med usklajevanjem, ne tik pred glasovanjem," je še pojasnila Kusova, tako pa razmišlja tudi Vodušek, ki pravi, da je prelomila besedo, saj če se v kolektivu nekaj dogovoriš, moraš za tem tudi stati.

Županovi pozivi
Kot nam je povedala Karlatčeva, je Bukovnik pred sejo k njeni razrešitvi pozval tudi več svetnikov KS. "Za razliko od župana sama nisem niti želela niti poskušala vplivati, kako naj svetniki krajevne skupnosti glasujejo, čeprav so me nekateri poklicali, me obiskali in mi zaupali svoje dileme in izrazili ogorčenje nad tem, kaj se dogaja. Mnogi so se mi tudi vnaprej opravičili, da enostavno morajo tako glasovati, ker si ne želijo po poti moje usode. Ponujene so jim tudi bile različne koristi," je povedala Karlatčeva. Da je tudi sama prejela kar dva županova klica, nam je potrdila tudi svetnica sveta KS Lucija Mlinarič. "Rekel je, da bo zelo vesel in hvaležen, če bi se vzdržala glasovanja, zamudila na sejo ali sploh ne prišla. Nič mi ni ponudil, a želel me je prepričati, sama sem mu takoj povedala, da ne bom storila nič od tega," je pojasnila Mlinaričeva, ki pravi, da se hvaležnosti ne more izkazovati zato, ker glasuješ tako, kot ti naročijo. "Moja ulica me je v KS izvolila, ker na cesti želijo novo osvetljavo, da ne bi več tekla rjava voda, zaradi takšnih zadev, zato smo mi tu, ne zaradi političnih igric, da bomo nastavljali enkrat enega, drugič drugega predsednika," razmišlja Mlinaričeva.