Jasmina Detela
1.12.2019

V prihodnjih treh letih v Slovenj Gradcu preko 200 novih stanovanj

V prihodnjih treh letih v Slovenj Gradcu preko 200 novih stanovanj
Jasmina Detela Vile Homški park 
Aktualno

Nepremičninska posrednica Vesna Handanović ima na čakalni listi 15 ljudi, ki bi takoj kupili ali najeli stanovanje v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu se bo v prihodnjih treh, štirih letih gradilo kar nekaj novih blokov. Na občini so povedali, da naj bi v mestu dobili okoli 230 novih stanovanj, neprofitnih, profitnih in za prodajo na trgu. Občina bo gradila blok neprofitnih stanovanj, zasebniki pa stanovanja za oddajo in prodajo.

Župan Tilen Klugler je izrazil navdušenje, da Slovenj Gradec postaja zanimiva destinacija za bivanje, bo pa potrebno delati še na drugi infrastrukturi, ki bo med drugim omogočala zaposlovanje ljudi.

Slovenjgraška občina je v oktobru objavila razpis za izbiro izvajalca gradbenih del za gradnjo bloka neprofitnih stanovanj Polje, ki ga bo v soseski S8 gradila s pomočjo sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Rok za prijavo se je iztekel 4. novembra, prispelo je pet ponudb, v prihodnjem tednu bo objavljena odločitev o izboru izvajalca.

V bloku bo 54 stanovanj različnih velikosti, ki jih bodo oddali v dolgoročni najem. Zgrajen naj bi bil v roku leta dni od podpisa pogodbe.

image
Jasmina Detela Vile Homški park

​Stanovanja prodana že pred začetkom gradnje

Se pa v Slovenj Gradcu, ob Celjski cesti, na travniku ob nekdanjem mladinskem kulturnem centru, že gradita dva vila bloka pod imenom Vile Homški park. Investitorji so tri koroška podjetja - NIK-LAR, Unihome in Gradim. Gradita se dva. V vsakem bloku bo po 10 stanovanj različnih velikosti. Vsa so že prodana. Kupec je republiški stanovanjski sklad (SS). "Stanovanja bodo namenjena oddajanju," pojasnjujejo pri SS. Dokončana morajo biti najpozneje do konca septembra 2020. Kot še sporočajo iz sklada, jih bodo po prevzemu nemudoma oddali preko javnega razpisa.

Blizu Homškega parka in slovenjgraške poslovne enote Koroškega doma starostnikov želi mestna občina Slovenj Gradec graditi varovana stanovanja. Ta bi nato odkupil nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja in jih dal v najem. Občina ima zemljišča že predvidena. Možnosti sta dve, ali bo občina stanovanja gradila sama, ali bo zemljišča prodala zasebniku.

Nova stanovanja za prodajo na trgu gradijo tudi nekateri drugi zasebniki. V naselju S8, blizu poslovno-trgovskega centra Katica, že raste nov manjši blok. S pripravljalnimi deli so začeli oktobra, gradnja naj bi bila zaključena jeseni 2020. Investitor je projektno podjetje Prisoje, izvajalec pa je družba Vertikala - X, obe sta sicer v lasti Prevaljčana Grega Lačna. V njem bo 14 stanovanj različnih velikosti, od 40 do 100 kvadratnih metrov. "Gradimo za prodajo na trgu. Povpraševanje je zelo veliko, vsa stanovanja so že prodana. Še vedno pa skoraj vsakodnevno prejemamo klice potencialnih kupcev," je povedal Lačen, ki je oddal ponudbo tudi za gradnjo občinskega bloka. Nova stanovanja v tem bloku se sicer po naših podatkih prodajajo za okoli 1600 evrov za kvadratni meter in več.

image
Arhiv Avior Constructior Tako bo izgledal nov blok pri Duralu 

Slovenjgraška investicija družba Avior construction bo gradila nov blok s skupno 50 tržnimi stanovanji blizu nekdanjega podjetja Dural (zdaj Pronorm) v Slovenj Gradcu. Kot pojasnjujejo, so načrti v zaključni fazi. Blok bo imel dva stolpiča. Gradnja prvega s 25 stanovanji se bo začela v prihodnjem letu. Nadaljevanje oziroma druga faza bo odvisna od razmer na trgu.

​Je pa slovenjgraška občina pred dnevi prodala tudi skoraj 8000 kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju Ozar, kjer je načrtovana izgradnja štirih večstanovanjskih objektov, v vsakem bo 15 stanovanji.

Stanovanja gredo za med

Cene lastniških stanovanj so v edini koroški mestni občini precej visoke, primerljive so s štajersko prestolnico in Velenjem, razlog pa je v tem, da je bilo zgrajenih premalo stanovanj. Nepremičninska posrednica Vesna Handanović iz Slovenj Gradca ima na čakalni listi 15 ljudi, ki bi takoj kupili ali najeli stanovanje v Slovenj Gradcu. Se pa raje odločajo za nakup. A stanovanj za prodajo skorajda ni, morebiti eno na dva ali tri mesece. Starejša stanovanja se prodajajo za 1200 do 1300 evrov na kvadratni meter. Primanjkuje tudi najemniških stanovanj. Oddaja se morebiti eno ali dve na mesec. "Za en oglas me pokliče vsaj 15 ljudi, na ogled jih pride med 8 in 12. Lastniki stanovanja se raje odločajo za tiste, ki nimajo domačih živali, tudi število otrok včasih vpliva na njihovo odločitev, še posebej, če je stanovanje manjše," pojasnjuje Handanovičeva.

Po njenem mnenju kljub novogradnjam povpraševanje po stanovanjih v Slovenj Gradcu ne bo ugasnilo, tudi na cene bistveno ne bo vplivalo. "Slovenj Gradec je prijeten za živeti. Zanimiv je tudi za ljudi iz drugih občin, saj je regijsko središče, tu so srednje šole, bolnišnice, kulturne ustanove....," meni nepremičninska posrednica.

In kako je glede stanovanjskih hiš? "Lažje je kupiti hišo kot stanovanje, saj se jih ponuja več. A večinoma se prodajajo starejše hiše večjih dimenzij, za katere pa ni toliko zanimanja, saj terjajo precejšnja vlaganja. Prodajajo se vsaj pol leta in več, posamezne na bolj oddaljeni lokacijah lahko tudi dve ali tri leta. Manjše hiše pa se praviloma prodajo prej, v mesecu ali dveh."