U.P.
13.5.2020

V ponedeljek odprtje razstave Pečkov Slovenj Gradec

V ponedeljek odprtje razstave Pečkov Slovenj Gradec
Arhiv KGLU Karel Pečko, KGLU
Kultura

18. maja 2020 v Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) odpirajo razstavo Pečkov Slovenj Gradec. Razstava, ki je nastala v sodelovanju z ustanovo - fundacijo akademskega slikarja Karla Pečka, bo na ogled do 30. septembra 2020.

Akademski slikar Karel Pečko se je v zavest sodobnikov zasidral kot ena od osrednjih osebnosti kulturnega življenja ter gonilna sila kulturnega razvoja Slovenj Gradca v drugi polovici 20. stoletja. Bil je človek mnogih talentov: ni bil le slikar in dolgoletni vodja slovenjgraške galerije, pač pa tudi sijajen likovni pedagog, izjemen kulturni organizator, spodbujevalec turističnega razvoja mesta in razvoja šolstva, ki je znal povezati različne ljudi za skupne cilje. Galerijo je z ambicioznimi projekti postavil na mednarodno prizorišče in z njeno dejavnostjo bogatil življenje prebivalcev. S svetovljanskimi nazori ter mnogimi mednarodnimi projekti je deloval kot izjemen promotor Slovenj Gradca, skozi odmevne mednarodne razstave pa je v Slovenj Gradec pripeljal mnoge vrhunske umetnike in znane politične osebnosti, ki so v mestu pod Uršljo goro zaznavali posebno kulturno klimo.

Dokumentarno – umetniška razstava osvetljuje odnos med Pečkom in mestom ter prikazuje njegovo delovanje in sledi, ki jih je zapustil v Slovenj Gradcu. Poleg njegove pomembne družbene vloge izpostavlja zgodnja dela njegovega slikarskega opusa, na katerih je upodabljal slovenjgraške motive, sporočajo iz KGLU. Pečka predstavlja kot pomembnega sooblikovalca javnega prostora z deli, s katerimi je zaznamoval podobo Slovenj Gradca. Med 18. in 24. majem 2020 je razstava na ogled brezplačno.