STA, N.S.
14.3.2019

V Mislinji zgradili največji leseni objekt na Koroškem

V Mislinji zgradili največji leseni objekt na Koroškem
Občina Mislinja Skupno je v stavbo vgrajenega več kot 600 kubičnih metrov lesa, delež lesa v celotni konstrukciji je več kot 70-odstoten.
Aktualno

Ob Osnovni šoli Mislinja je v zadnjih mesecih zrasla nova večnamenska dvorana, ki je največji leseni objekt na Koroškem. Naložba je stala tri milijone evrov, občina jo je uresničila s pomočjo Eko sklada, ministrstva za izobraževanje in Fundacije za šport. Glavni izvajalec del je družba Alfa natura, ki napoveduje nadaljnji razmah lesene gradnje.

Objekt, ki se uradno imenuje Center za zdravje in šport Mislinja in je bil sprojektiran in zgrajen v devetih mesecih, ima 2500 kvadratnih metrov površine in v višino meri okoli 12 metrov. Osrednji vadbeni prostor je velik približno 45 krat 24 metrov in omogoča vadbo za šolarje in društva, regularna tekmovanja malega nogometa ter izvedbo državnih in mednarodnih rokometnih tekem.

Po velikosti dvorane in količini vgrajenega lesa je to največji leseni objekt na Koroškem. Skupno je v stavbo vgrajenega več kot 600 kubičnih metrov lesa, delež lesa v celotni konstrukciji je več kot 70-odstoten. Prednostno je uporabljena smreka, del lesa je bil dobavljen iz Avstrija, del je iz Slovenije, je ob predstavitvi naložbe v Mislinji povedal Primož Praper, direktor podjetja Eutrip, kjer so izdelali investicijsko dokumentacijo in pripravili vloge za nepovratna sredstva.

Prva v Sloveniji, ki je popolnoma lesena

Postopek izbire izvajalca gradbenih in obrtniških del je bil izveden dvofazno s pogajanji in konkurenčnim dialogom, v katerem je bilo kot glavni izvajalec izbrano podjetje Alfa natura. Podjetje je specializirano za lesene gradnje in je pri izvedbi naložbe sodelovalo kot projektant in izvajalec.

image
Občina Mislinja Dvorano v Mislinji uradno odpirajo to soboto.

V podjetju Alfa natura takšno dvorano, kot so jo zgradili v Mislinji, razvijajo že peto leto in trenutno pripravljajo idejne zasnove za še tri dvorane. Kot je ob predstavitvi povedal direktor podjetja Alfa natura in odgovorni vodja projekta Matevž Vrhovnik, je dvorana v Mislinji prva v Sloveniji, ki je popolnoma lesena.

Pri gradnji so križno lepljen les uporabili kot primarno konstrukcijo, hkrati pa je ta lesena konstrukcija tudi končna notranja obloga dvorane, zaradi česar je bila naložba tudi cenejša, kot bi bila sicer. "To je ena najbolj energijsko varčnih in hkrati cenejših dvoran," je dodal Vrhovnik.

Medtem ko so bile lesene gradnje na Koroškem, zgrajene v preteklosti, sofinancirane pretežno iz evropskih skladov, pa je v zadnjih letih pomemben sofinancer in hkrati spodbujevalec lesene gradnje Eko sklad, pa je izpostavil Praper. Eko sklad je k naložbi v Mislinji prispeval nekaj več kot en milijon evrov, ministrstvo za izobraževanje je dodalo 448.000 evrov, Fundacija za šport pa nekaj manj kot 16.000 evrov. Preostalo polovico naložbe je pokrila Občina Mislinja, ki je za to najela kredit. Odplačevala ga bo deset let.

Les je v tem okolju avtohtoni material

Klasična gradnja bi ob upoštevanju minimalnih zakonskih zahtev bila za od pet do deset odstotkov cenejša od lesene gradnje, a bi, gledano dolgoročno, v življenjski dobi stavbe vanjo vložili več kot v leseno zgradbo, je povedal Praper. Dvorana v Mislinji je zasnovana skladno s smernicami za skoraj ničenergijske stavbe, letni strošek za energente je ocenjen na manj kot 15.000 evrov.

image
Občina Mislinja Klasična gradnja bi ob upoštevanju minimalnih zakonskih zahtev bila za od pet do deset odstotkov cenejša od lesene gradnje, a bi, gledano dolgoročno, v življenjski dobi stavbe vanjo vložili več kot v leseno zgradbo.

Poleg dvorane v Mislinji je podjetje Alfa natura že zgradilo tudi štirinadstropni leseni blok v Domžalah, ki je že vseljen, zdaj projektira še enega, ki bo zgrajen poleg tega. "Zadeva se zelo prebuja in jaz mislim, da bo v Sloveniji v naslednjih petih, desetih letih les doživel velik preporod. Že tako ga je, zdaj pa se bo začel tudi javno uporabljati," je prepričan Vrhovnik.

Prednosti lesene gradnje je več. "To je naravni material, ljudje se v njem dobro počutimo. V tem okolju je to avtohtoni material, gradnja je zelo hitra, tudi montaža je hitra. Poleg vsega pa je les kot tak možno reciklirati," je med drugim nanizal Praper.

Dvorana v Mislinji, ki jo uradno odpirajo to soboto, se je tako pridružila vrsti lesenih stavb na Koroškem, ki so v javni rabi. Med drugim so to trije vrtci v slovenjgraški občini, mladinski hotel Punkl in objekt na Strojni v občini Ravne na Koroškem, objekti ob reki Dravi, zgrajeni v okviru projekta Drava kot priložnost, Turistični center Kope in tudi večnamenska dvorana v Kotljah, ki jo bodo uradno odprli 12. aprila.