Petra Lesjak Tušek
12.6.2019

V Mežici pričakujejo zanimiv obisk iz Kitajske, a gostje pridejo pozneje od napovedi

V Mežici pričakujejo zanimiv obisk iz Kitajske, a gostje pridejo pozneje od napovedi
Mežica
Aktualno

Predstavniki kitajskega mesta Xuzhou bodo v Mežico prišli na obisk in podpisat partnerski sporazum, a pozneje od pričakovanj - ne že v juniju, kot je bilo napovedano sprva, ampak konec poletja.

Obisk kitajske delegacije iz mesta Xuzhou, ki je po odločitvi mežiškega občinskega sveta in na predlog župana Dušana Krebla postalo partnersko mesto občine Mežica, je po novem načrtovan za konec avgusta ali v začetku septembra in ne že v juniju, kot je bilo sprva napovedano. Takrat bodo podpisali memorndum o sodelovanju. Načrtovano povezovanje Mežice s večmilijonskim kitajskim mestom je naletelo na precej pozornosti in zanimanja javnosti.

Kot smo že poročali, je predlog za pobratenje podalo mežiško podjetje Cablex, ki ima v tem kitajskem mestu hčerinsko podjetje. Memorandum o sodelovanju bodo podpisali predvidoma avgusta, mežiški župan vidi možnosti sodelovanja na vrsti področij.

Svetniki Občine Mežica so na zadnji seji občinskega sveta soglasno sprejeli pobudo, da sklenejo partnerstvo s kitajskim mestom

Na občini si poleg sodelovanja na širšem področju turizma in kulture, pa tudi gospodarstva, želijo, da bi vključevalo tudi povezovanje mladih po vzoru slovenjgraške občine, ki že vrsto let sodeluje z japonskim mestom Myoko. 

Mesto Xuzhou se nahaja na severozahodu province Jiangsu in je najstarejše mesto v tej provinci, leži skoraj v sredini med Pekingom in Šanghajem. Njegova prvenstvena panoga je bila kmetijstvo, je pa v zadnjih desetletjih postalo tudi pomembno industrijsko središče. Velikost mesta je v razmerju do Mežice z 3548 prebivalci (podatek po SURS za leto 2018) impozantna - Xuzhou ima približno deset milijonov prebivalcev, samo mesto pa skoraj dva milijona. Njegova površina znaša 11.260 kvadratnih kilometrov.