Jasmina Detela
15.5.2019

V dveh mesecih spletle skoraj 450 parov copatk

V dveh mesecih spletle skoraj 450 parov copatk
arhiv Mocis
Aktualno

V začetku junija, ko se zaključi študijski krožek Pletem in razveseljujem, jih bodo podarile porodnemu oddelku bolnišnice Slovenj Gradec.

V dravograjskem Mladinskem centru so v zimsko-spomladanskim mesecih potekala srečanja v okviru študijskega krožka z naslovom Pletem in razveseljujem, v prvi polovici maja pa so odprli še razstavo copatk. Pletilje so v tem času spletle kar 446 parov copatk, do začetka junija, ko jih bodo predale slovenjgraški bolnišnici, jih bo še precej več, saj njihove pridne roke še vedno pletejo.

image
arhiv Mocis V Dravogradu so v začetku maja pripravili tudi razstavo

Študijski krožek poteka pod okriljem slovenjgraškega javnega zavoda Mocis od konca februarja, obiskuje ga 15 udeležencev iz različnih koroških krajev. "V začetku smo se srečevale vsak teden po dve do tri ure, da smo se naučile plesti. Te obrti so nas naučile Angela Korat, Irena Peruš in Bernarda Jerič, vse tri z Gortine pri Muti, ki nadaljujejo oziroma ohranjajo tradicijo pletenja copatk za novorojenčke, ki prijokajo na svet v slovenjgraški bolnišnici. Ženske so bile pridne in doma ves čas pletle copatke. V dobrih dveh mesecih se jih je nabralo kar 446 parov, zato smo se odločili, da jih postavimo na ogled," je pojasnila Kristina Navotnik iz Mocisa.

Priden pletilje doma še vedno pletejo. Svoje izdelke in tudi kako jih spletejo bodo predstavile danes v slovenjgraškem MKC-ju v okviru Parade učenja. Dogodek bo med 10. in 13. uro. Študijskemu krožku, ki ga sofinancira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, se je pridružila tudi Berta Mori iz Dravograda, ki se ji je leta 2013 tudi porodila ideja o pletenju copatk, ki jih je potem podarila slovenjgraški porodnišnici. Berta je bila približno pet let aktivna pletilja, potem je imela krajši premor, zdaj pa  znova sodeluje pri krožku.

Pletene copatke bodo udeleženke študijskega krožka v začetku junija predale slovenjgraški bolnišnici oziroma porodnemu oddelku.

Študijski krožek traja 25 ur, a ker so udeleženke zelo navdušene, na Mocisu želijo z aktivnostjo nadaljevati. "Do zdaj je bilo v projekt vloženih preko 1500 ur prostovoljnega dela, vsi z navdušenjem sodelujejo, zato bi ga bilo škoda skleniti. S pletenjem bomo nadaljevali, na kak način se še nismo dogovorili," pove Navotnikova. Idej imajo še veliko, med drugim bi pletle nogavice za brezdomce, šale in kape za otroke...

image
arhiv Mocis V Dravogradu so v začetku maja pripravili tudi razstavo

V svoje vrste vabijo tudi druge, ki želijo biti aktivni in se naučiti plesti (pokličejo lahko Kristino Navotnik na Mocis, telefonska številka: 02 88 46 400, 070 165 190).