Jasmina Detela
5.10.2019

V Dobji vasi se bo še letos znova skakalo

V Dobji vasi se bo še letos znova skakalo
Ssk Fužinar V Dobji vasi urejajo skakalnice
Aktualno

Skupina nekdanjih Fužinarjevih skakalcev ob pomoči donatorjev na lokaciji, kjer se je nekoč že skakalo, ureja skakalnice

Četrt stoletja je minilo, odkar je ugasnil ravenski Smučarsko skakalni klub (SSK) Fužinar. Leto pozneje so prenehale delovati tudi skakalnice v Dobji vasi, ki so imele še večinoma leseno vzletišče. Sčasoma so propadle, dokler jih niso približno pred desetimi dokončno podrli. Mnogi mladi Korošci so v tistih časih pri Fužinarju trenirani skoke in bili zelo uspešni. Med njimi so tudi Jure Krajnc, Aljoša Krivograd, Dejan Sušnik in Andrej Pajenk, ki so se odločili obuditi klub in znova zgraditi skakalnice. Napovedujejo, da se bo na Ravnah še letos znova skakalo.

image
Ssk Fužinar Skakalnice v Dobji vasi nekoč

Nov klub, ime ostaja enako

"Vsi štirje smo v mladih letih skakali za Fužinar. Lepo je bilo, klub je imel svoje skakalnice, bilo jih je kar pet - od 8, 12, 20, 30 do 60-metrska. Mnogi so bili tudi redni člani mladinskih reprezentančnih selekcij in tudi B-članske reprezentančne selekcije. Aljoša je bil tudi leta 1989 državni prvak takrat v bivši Jugoslaviji v kategoriji pionirjev do 13 let," se spominja Krajnc, ki je bil tudi glavni pobudnik, da se v Dobji vasi znova uredijo skakalnice. Okoli 20 jih je bilo takrat včlanjenih v klub. Prenehali so, tako Krajnc, ker ni bilo več ustreznih pogojev za treninge.

Pomembno, da so gibčni in da se ne bojijo višine
Bojan Krivograd, je bil eden od štirih nekdanji dolgoletnih trenerjev SSK Fužinarja. Poleg njega so bili Franc Orter, Erih Pečnik in Zdravko Videršnik. Krivograd je bil trener enajst let. "Tekmovalci Fužinarja so bili zelo dobri, saj so skoraj na vsaki tekmi stali na zmagovalnih stopničkah. Že takrat skoki niso bili množičen šport, največ jih je treniralo med 25 do 30," se spominja Bojan. Zelo ga veseli, da so nekdanji skakalci, med njimi je tudi njegov sin Aljoša, znova strnili vrste in bodo mladim omogočili skoke v Mežiški dolini. "To je zelo lep šport. Seveda je tudi nevaren, a le toliko, kot tudi vsi drugi. Za mlade skakalce je pomembno predvsem, da so gibčni in da se ne bojijo višine," še dodaja Krivograd.

image
Ssk Fužinar Skakalnice v Dobji vasi se znova urejajo 

Zdaj ne več rosno mladi nekdanji skakalci so strnili vrste in v želji, da mladim znova omogočijo skoke na Ravnah, decembra lani so ustanovili klub ter mu nadeli kar staro ime - Šmučarsko skakalni klub Fužinar. Vanj je trenutno včlanjenih deset otrok, najmlajši je star šest, najstarejši dvanajst let, v svoje vrste pa vabijo vse, ki jih ta šport veseli. Glavna trenerja sta Krajnc in Krivograd, poleg njega še Andrej Pajenk, Dejan Sušnik pa skrbi za papirologijo. Večino koordinacijskih treningov opravijo v šolskih telovadnicah na Ravnah in na Prevaljah, ob lepem vremenu tudi v grajskem parku na Ravnah. Skoke pa enkrat na teden trenirajo v skakalnem centru v Mislinji ali v Velenju. "Brez, da bi se otroci preizkušali v skokih na pravi skakalnice, ne gre. Zato smo se povezali s omenjenima kluboma. Ta vikend pa bomo imeli priprave tudi v nordijskem centru Planica," pove Krajnc, ki skupaj s Krivogradom že nekaj let sodeluje pri pripravi velikanke oziroma letalinice v Planici.

image
Ssk Fužinar Skakalnice v Dobji vasi nekoč 

Udarniško do nove skakalnice

Tam sta navezala tudi prijateljske stike z drugimi slovenskimi klubi, ki so jim podarili precej smučarske opreme. Razpolagajo s precej rabljene in tudi nove opreme, ki jo je kupil klub. "Zavedamo se, da je oprema draga, zanjo je treba odšteti več sto evrov, poleg tega otroci kombinezone in smuči hitro prerastejo, na ta način staršem pomagamo z izposojo opreme. Tako so smučarski skoki za otroke veliko bolj dostopni, kot bi bili sicer," pojasnjuje Krajnc.

image
Ssk Fužinar V Dobji vasi urejajo skakalnice

Ustanovitelji kluba, starši otrok ter njihovi znanci in podporniki so se septembra lotili čiščenja terena za gradnjo skakalnic v Dobji vasi. V teh letih se je namreč območje precej zaraslo. Zemljišče je v lasti občine Ravne ter sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, z obema so tudi že uredili najemno razmerje. "Naša namera je, da še letos postavimo dve manjši skakalnici (najverjetneje 8 in 12 metrsko), kar bo našim mladim skakalcem omogočalo, da trenirajo na domačem terenu," je odločen Krajnc. Veljale bodo več deset tisoč evrov, kar je vse prej kot majhen zalogaj za klub, ki se šele razvija. Zato bodo tudi v bodoče večino dela opravili udarniško, pri materialu pa upajo, da jim bodo na pomoč priskočili sponzorji in donatorji. S postavitvijo konstrukcije zgornjega dela skakalnice oziroma vzletišča bodo začeli že v oktobru. Dolgoročno pa načrtujejo, da bodo v Dobji vasi skupno stale štiri skakalnice.