Jasmina Detela
5.11.2019

Urologija Slovenj Gradec: Hitro do operacije, prepočasi do pregleda

Urologija Slovenj Gradec: Hitro do operacije, prepočasi do pregleda
Jasmina Detela Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, urološki oddelek 
Aktualno

Na urološkem oddelku, ki je od nekdaj cenjen, so predstavili vseslovensko akcijo zbiranja sredstev za nakup urološkega simulatorja operacij benigne hiperplazije prostate in raka sečnega mehurja.

November je namenjen ozaveščanju javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moške, kot sta rak prostate in testisov. Moški pogosteje zbolevajo za rakom kot ženske, tudi pri presejalnih programih so slabše odzivni, prav tako težje priznajo težave. Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan, ki je bilo ustanovljeno z namenom, da ozavestijo moške in njihove bližnje o pomenu preventive, zato v tem mesecu še aktivneje pristopa k vseslovenski akciji zbiranja sredstev za nakup urološkega simulatorja. Uporabljala ga bo tudi slovenjgraška urologija, ki je cenjena tako doma kot v tujini.

​Za več praktičnega znanja

Predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan Gregor Pirc je v slovenjgraški bolnišnici, katere urološki oddelek je med najboljšimi v državi in ki je bila leta 1974 pionirka tudi v evropskem prostoru s prvo operacijo povečane prostate, opravljeno skozi sečnico, med drugim povedal, da društvo pomaga skrhati moško lupino. "Moški obolevamo in tudi umiramo pogosteje kot ženske, kar pomeni, da pridemo k zdravniku zelo pozno," je dejal Pirc. Društvo jih želi tudi z vabili na nekoliko bolj provokativen način prepričati, da ob težavah gredo k zdravniku.

​Okoli 100 tisoč evrov vredni aparat želijo kupiti z namenom, da bi zdravniki v procesu učenja pridobili čim več praktičnega znanja. "Na njem se urologi učijo operacij, ki lahko imajo za posledico hude ali celo življenje ogrožajoče zaplete. V Sloveniji bo to prvi urološki simulator, v drugih državah je stalna praksa. Specializanti se po večini tujih klinik najprej učijo na simulatorjih, to je del izobraževalnega procesa, brez tega ne morejo operirati 'pravih' pacientov," je povedal Sebastian Jeršinovič iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Pri nakupu jim bodo pomagali Združenje urologov Slovenije in sponzorji. Bo mobilen, kar pomeni, da bo last vseh slovenskih urologov in ga bodo po predhodnem razporedu uporabljali na več oddelkih bolnišnic. Omogočal bo operacije nenevarne povečane prostate kot tudi operacije tumorjev sečnega mehurja. To so zelo pogoste operacije. Leta 2016 je za rakom mehurja zbolelo 367 bolnikov, število operacij pa je bilo bistveno večje, saj se tumorji ponavljajo. Primerov benigne hiperplazije prostate pa je nekaj tisoč letno. "Številke kažejo, da je aparat več kot potreben," je prepričan Pirc.

image
Jasmina Detela

V Slovenj Gradcu najdaljše čakalne dobe

Predstojnik slovenjgraškega oddelka za urologijo Marko Zupančič, ki je tudi predsednik Združenja urologov Slovenije, akcijo podpira. "Na tem simulatorju se mladi urologi učijo transuretralnih operacij na sečnem mehurju in prostati. Tovrstni aparat bi moral biti del izobraževalnega sistema, kot je to v tujini," meni Zupančič. Pri tem spomni, da so endoskopske operacije povečane prostate skozi sečnico nastale prav v tej bolnišnici. Leta 1974 jo je izvedel priznani slovenski urolog Bojan Pirkmajer in so še danes zlati standard na področju urologije. Metode učenja so bile zanimive. "Operirati smo se učili na napravici, kovinski škatli, v katero se je postavilo jabolko in se vpelo z navadno gumico. Jabolko se je rezalo od znotraj. Primarij Pirkmajer je poskusil vsaj 20, če ne več vrst sadja, ki bi najbolje simuliralo tkivo prostate. Na koncu je bilo to običajno jabolko," razlaga Zupančič.

330 dni je čakalna doba za prvi pregled pri urologu v Slovenj Gradcu

Pri tem izpostavi, da je slovenjgraška urologija, kjer dela šest specialistov urologov in dva specializanta, zelo oblegana, zato so nekatere storitve pacientom težje dostopne. Velik je razkorak na področju operativnih posegov in ambulantnih pregledov. "V Slovenj Gradcu smo na neki način kontradiktorni. Imamo zelo kratke čakalne dobe za operativne posege vseh oblik in izjemne težave na področju ambulantne dejavnosti, saj smo prvaki, kar se tiče čakalnih dob. Za prvi ambulantni pregled je čakalna doba več kot 330 dni. Ne gre za to, da se zanemarja ambulantno delo, preprosto se ne zmore. Ne predstavljam si, da bi zaradi nujne potrebe po ambulantnih pregledih iz operacijskih dvoran trgali ljudi, ki imajo dobre izkušnje za velike operacije, ki jih drugi nimajo," pove Zupančič. Kako reševati čakalne dobe, še ne vedo. Ena od možnosti je reorganizacija znotraj stroke. V Slovenj Gradcu sicer letno opravijo od 600 do 650 omenjenih operacij, od tega okoli 55 odstotkov operacij na mehurju, preostalo so operacije prostate.