Rozmari Petek
8.11.2019

Union iz Laškega? Ni nemogoče

Union iz Laškega? Ni nemogoče
Sašo Bizjak Da bi pivo Union polnili v Laškem, ni več povsem nemogoče.
Aktualno

Ponovno aktualne govorice, da naj bi združena Pivovarna Laško Union tudi pivo Union varila v Laškem. Uprava trdi, da tega (še) ne počnejo.

Iz Laškega so te dni ponovno prišle neuradne informacije, da naj bi združena Pivovarna Laško Union poskusno že začela pivo Union variti v prostorih laške pivovarne. Gre za informacije, ki so se v javnosti pojavile že v začetku leta, a so jih takrat v družbi ostro zavrnili kot povsem neutemeljene. Sedaj pri odgovoru na to vprašanje niso več tako enoznačni, saj poudarjajo, da je bolj kot vprašanje, kje bodo kaj varili, pomembno čim bolj optimalno izkoristiti obe njihovi proizvodni lokaciji v Sloveniji. Njihov cilj namreč je, dodajajo, da dolgoročno ohranijo obe, povečajo izkoriščenost prostih kapacitet in predvsem povečajo izvoz. In prav zato, dodajajo, da čeprav trenutno piva znamke Union ne varijo v Laškem, ne trdijo, da se kdaj morda tudi to ne bo zgodilo. Odvisno pač od razmer, povpraševanja na trgu in prostih kapacitet v posamezni pivovarni. "Pivovarna Laško Union je največji proizvajalec pijač v Sloveniji in z dvema proizvodnima enotama - v Ljubljani in Laškem - ostajamo vodilni pivovar ter konkurenčni ponudnik jabolčnega vina Cider in osvežilnih brezalkoholnih pijač v Sloveniji. Naša poslovna odgovornost je, da izkoriščamo obe lokaciji glede na potrebe trga. V pivovarni si kot družbeno odgovorno in trajnostno naravnano podjetje želimo ostati na obeh sedanjih lokacijah obratovanja, kot integrirani del mest Ljubljana in Laško ter njunih prebivalcev in obiskovalcev," so še dodali.

Menijo, da so po štirih letih poslovanja pod okriljem družbe Heineken primer uspešne poslovne zgodbe. Lani so svoje prihodke s 154,7 milijona evrov, kolikor so znašali v letu 2017, povečali na 156,4 milijona evrov, dobiček pa je s 15 milijonov leta 2017 narasel na 20 milijonov evrov. "V tem času je na razmeroma zrelem slovenskem trgu družba svoje prihodke od prodaje pod lastnimi blagovnimi znamkami še okrepila in se obenem usmerila tudi na tuje trge, zato največji del rasti za Pivovarno Laško Union v tem času predstavlja prav izvoz. S prihodom Heinekena je Pivovarna Laško Union svoj prodajni portfelj močno razširila, s pivom Heineken in Heineken 0,0 ter drugimi blagovnimi znamkami," opisujejo v Pivovarni. Sploh za zadnji projekt, polnjenje heinikena 0,0 v Laškem, so morali ostro konkurirati znotraj držav, v katerih ima Heiniken obrate.

Izpostavljajo, da so, odkar sta pivovarni v lasti Heinikena, precej investirali v osnovno dejavnost na obeh lokacijah, v Ljubljani in Laškem. "Pomemben del investicij namenimo tudi v razvoj inovacij, modernizacij linij, za izboljšanje varnosti ter za izobraževanje in usposabljanje zaposlenih, ki jih je več kot 600. Glede na našo razvojno naravnanost znotraj družbe Heineken pa smo v tem času kreirali tudi nekaj povsem novih funkcij in delovnih mest tako v Laškem kot v Ljubljani. Z izpopolnjevanjem svoje ponudbe se odzivamo na družbene in tržne trende, uresničujemo želje potrošnikov in zasledujemo strateški cilj, da naše pijače zasedajo prvo ali močno drugo mesto na trgu," še dodajajo.