Petra Lesjak Tušek
11.8.2019

Ultra K 24 pod črto: zadnja tekmovalka končala sto kilometrski izziv to jutro ob zori

Ultra K 24 pod črto: zadnja tekmovalka končala sto kilometrski izziv to jutro ob zori
Tomo Jeseničnik Smrekovec, utrinek s teka Ultra K 24 v čudoviti naravi Koroške
Aktualno

Vso noč so se še udeleženci traila K 24 spopadali z zahtevno traso, časa, da jo pretečejo oziroma prehodijo so imeli še vse do 7. ure zjutraj, 190 jih je ultra izziv zmoglo, 56 pa jih je moralo ob prehudih naporih v dnevu močne pripeke odstopiti.

V Črni se je po dveh nočeh to jutro zaključil premierni Ultra trail K 24, v katerem so se udeleženci iz Slovenije in tujine najprej v hladni noči, nato pa v peklensko vročem dnevu morali spoprijeti s petimi gorami  - Peco, Raduho, Olševo, Smrekovcem in Uršljo goro, ob tem pa v izhodišču preteči še del trase v rudniških rovih Podzemlja Pece. Tako so skupno nabrali 100 kilometrov. Ob daljši so imeli na izbiro še krajšo, a prav tako dolgo traso - gorski tek dolžine 50 kilometrov, na katerem je sodelovalo 178 tekačev. Na ultratrailu se je preizkusilo 246 tekačev, ki so se odločili zagristi v to nekonvencionalno, izvenserijsko avanturo, ki so jo v Črni izpeljali prvič, potem ko je sicer sam izziv K 24 (prehoditi omenjenih pet hribov najpozneje v enem dnevu) letos zabeležil že dvajseto leto. Velika večina je na prvem trailu uspela ne glede na strašanski napor, petina (56 tekmovalcev) pa je klonila pod pritiskom vročine in mestoma skrajnih, nevzdržnih telesnih in psihičnih naporov ter je pot sklenila predčasno in na različnih delih proge nato tudi odstopila. 

Glavnina je izziv končala do sobotnega večera, ko so podelili odličja in nagrade. Kar nekaj pa se jih je čez koroške drne in strne prebijalo še to noč. Zadnja tekmovalka, in sicer Slovakinja, se je pretolkla do cilja ob 5.36 uri. Časa, da je bil izziv opravljen v določenem, omejenem času, je bilo sicer skupno 33 ur, tako da je bilo treba turo končati danes najpozneje do 7. ure. Na zahtevnem trailu, ki so ga udeleženci opisovali kot čudovitega, dobro označenega z dobro pripravljenimi okrepčevalnimi postajami, a izredno težkega z dolgimi in strmimi klanci, ki se zlepa ne končajo in ne prizanesejo, je bilo 32 žensk.

image
Tomo Jeseničnik Medalje ob prihodu v cilj

Zmagovalka Katja Kegl Vencelj, ki je bila tudi favoritinja, je do cilja potrebovala komaj 15 ur in 37 minut. Hkrati pa - za primerjavo, da ta trail ne glede na zahtevnost še ni popolni ekstremizem - se namerava kmalu spopasti s prek 300 kilometrskim trailom v Italiji. V moški konkurenci je suvereno zmagal Slovak Marian Priadka, 34- letnik, ki so ga z bučnim aplavzom v ciljni areni v Črni pozdravili že v soboto dopoldne, saj je s turo opravil že v 12 urah in 4 minutah in tako za vse nadaljnje traile pred tekmovalce postavil visok izziv. Gotovo se jih bo veliko odločilo, da se v prihodnje udeleži traila, sploh če bo dober glas o njem segel daleč  - že zdaj so pot v Črno našli iz 20 držav, največ tujcev je bilo iz Avstrije, Češke, Italije,  Slovaške - ekipa predstavnikov iz slednje je bila sploh številčna in tudi uspešna, saj je poleg domačih v več kategorijah posegla po najvišjih mestih.