Aleksandra Kocmut
23.5.2020

Ukrepi griznega štaba za razjezitev lingvitisa-19

Ukrepi griznega štaba za razjezitev lingvitisa-19
Rene Gomolj
Aktualno

Ker dosedanji skrbniki in upravitelji slovenščine zanjo niso naredili ničesar, razen da so pokradli kopico besed in izpraznili zaloge ločil, obenem pa se delali, da virusa lingvitis-19, ki jo je napadel, sploh ni, sem primorana sprejeti določene ukrepe, da omejim škodo.

Izmenjavanje besed v živo je do nadaljnjega prepovedano. Besede se prenašajo po zraku in gredo zelo daleč, celo sto metrov in več. Zlasti so nevarne, ker jih ne moremo videti. Če torej greste po pločniku, po katerem je pred vami šel nekdo, ki si je, denimo, prepeval, lahko v zraku viseče zapete besede mimogrede okužijo besede, ki se vam samim valjajo po jeziku. V javnih in skupnih prostorih je obvezna uporaba korekturnega belila (trakci, edigs, korekturna miška), s katerim je treba večkrat dnevno prekriti zlasti gumbe za priklic dvigala, saj vemo, da ob pritiskanju nanje in čakanju le redkokdo ostane tiho. 

Kar se tiče pisnega jezika, morajo biti besede med seboj ločene vsaj dvajset centimetrov. To dosežete tako, da vsaj 16-krat pritisnete tipko Tabulator. Vendar ne skrbite, moja sestra že izdeluje računalniški program, ki vam bo ta razmik sam ustvaril, jaz pa sem že potrdila njeno ponudbo in ji izplačala stoodstotni avans. Torej bo novi program kmalu pri vas. Deloval bo tako, da si ga boste naložili na računalnik, ga zagnali in nato vsakič, ko boste natipkali več kot eno besedo, 16-krat pritisnili tipko Tabulator. Moja babica je že potrdila, da je ta program popolnoma primeren in uporaben.

Ker se nekateri pritožujete, da nimamo na voljo slovarja slovenskega besedišča, sem se odločila za ukrep pomoči. Vsak od vas dobi 20 evrov, s katerimi lahko zakupi do največ 20 besed - odvisno pač, kako drage besede si boste izbrali. Primer: če želite uporabiti besede uživati, dokler in lahko, boste imeli ravno dovolj denarja: "uživati" in "dokler" sta vredni 5 evrov, "lahko" pa 10.

Da bo jezik (p)ostal zdrav, pa ni dovolj le razdalja med besedami. Prepovedana je uporaba vseh besed, ki se začnejo na črke H, J in P, in tistih, ki se končajo na -IZEM. Posebne omejitve veljajo tudi za črko K, zlasti če se znajde na začetku besede, ki se konča s -cija ali -lo.

Zaradi nevarnosti okužbe ukinjam tudi enakovredna besedna razmerja. Tako so do nadaljnjega v karanteni priredni vezniki (in, ter, pa, toda, ampak, vendar, ali, kajti, saj, namreč, zato, zatorej, ne samo, temveč tudi itd.). Podredja lahko uporabljate po mili volji, saj se ne morejo okužiti. 

Med nekaterimi besedami vam ni treba vstavljati dvajsetcentimetrskih presledkov - dovolj bo navaden presledek, lahko pa besede napišete kar skupaj. Te besede so: predsednik, minister, poslanec, stanovalec doma starostnikov, medicinsko osebje in še nekatere, ki pa vam jih ni treba poznati, saj vseh tako in tako ne boste mogli kupiti za prej omenjeni, za jezik rešilni bon za 20 evrov.

Prav tako se vam ni treba ubadati z besedami, ki sem jih odstavila, na primer resnica, pravica, poštenost, čast, vest, dostojnost, dostojanstvo, dolgoročnost, okolje, čist, ogrožen, protikorupcijski idr. Teh besed ne morete zakupiti niti uporabljati. Celoten seznam vam bo posredovan v kratkem.

Nekaterim besedam sem določila nov pomen. Če jih boste odkupili, boste zraven dobili brezplačno razlago besede. Med njimi so razsvetljenstvo, razprava, papir, reševanje, božič, pomoč, kaviar, dokaz ipd.

Pomembno je, da besede uporabljate le na zaslonu. Izogibajte se temu, da bi vaše besede prišle v neposredni stik z besedami drugih. Lingvitis-19 je zelo kužen. V skrajnem primeru jih zaščitite tako, da si daste v usta polža (zunanjega posrednika polžev, podjetje Raca Tekačica, sem že angažirala), tako da bodo dovolj nerazumljive, da ne bo prišlo do okužb. Zlasti ključno je to pri šolarjih, ki naj pustijo doma tudi glasilke, saj je Lingvitis-19 zelo kužen. Ubesednjene besede morate ubesediti, sicer so nične, ker je Lingvitis-19 zelo kužen.

Mislim, da slovenščina ni polje, kjer bi se dogajal jezik, zato ne pristajam na morebitne ugovore, kritično presojo ali preiskavo. Mimogrede, zadnji štirje glagoli so prav tako odstavljeni. Namesto njih uporabljajte učinkovitejše, kot so medmeti oho, juhu, mhm in bravo.

Umrlo bo še na desettisoče besed, kar pomeni, da so vsega krivi prejšnji skrbniki jezika.