Branka Bezjak
12.3.2019

Tudi v Radljah z rdečimi baloni nad predsodke

Tudi v Radljah z rdečimi baloni nad predsodke
Neža Ternik 2. Pohod z rdečimi baloni, Radlje ob Dravi.
Aktualno

Šestnajst mest, od tega dvanajst slovenskih, tri države, skupno vsaj 1500 ljudi se je minulo soboto s pohodom z rdečimi baloni povezalo za ozaveščanje o redkih boleznih, o ljudeh, ki so jih doletele razne redke bolezni ali motnje, zaradi katerih so drugačni oziroma nekoliko posebni.

"Ta sprehod spreminja svet, naredi več kot tisoč besed. Ljudje vidijo, čutijo, se pogovarjajo, nekateri to prvič opazijo in vse to v kolektivni zavesti spreminja pogled na osebe, ki imajo kakšne motnje," je predsednik republike Borut Pahor povedal po tem, ko se je po Mariboru sprehodil s kašnimi 150 udeleženci od Slovenske ulice, preko Grajskega trga na Glavnega, nato pa preko Poštne ulice in Slomškovega trga nazaj na izhodišče. "To so majhni koraki za velike cilje. To je sicer slogan za eno drugo dobrodelno akcijo, a velja tudi za to. In treba je samo hoditi naprej," je ob koncu pohoda še dodal Pahor ter izrazil hvaležnost organizatorjem, Zavodu 13.

image
Neža Ternik 2. Pohod z rdečimi baloni, Radlje ob Dravi.

Na čelu tega je ustanoviteljica Petra Greiner, ki s hčerko Sofio, ki se je rodila s trisomijo 13, že vrsto let ozavešča javnost, skuša odpravljati stigme, predsodke, s katerimi se soočajo te osebe in njihove družine. Tudi zavod je namenjen družinam, ki se znajdejo v stiski, izgubljenim ob rojstvu otroka s posebnimi potrebami, izmenjujejo si informacije, se družijo in so si v medsebojno podporo.

image
Neža Ternik 2. Pohod z rdečimi baloni, Radlje ob Dravi.

S pohodom, ki je postal že tradicionalen in ima iz leta v leto več udeležencev, letos so se na novo pridružili denimo v Murski Soboti in hrvaških mestih, pa želijo predvsem sporočiti, da so te osebe, ki jih je doletela kakšna od posebnih bolezni ali motnja, tu, med nami. Da se ob srečanju z njimi ni treba sramovati ali imeti predsodkov, lahko se jim približamo, vprašamo, kar nas zanima. "V času mojega otroštva moji sošolci niso odobravali, so se umikali, bilo jih je strah, če je oseba iz moje družine, ki ima težave, prišla z menoj na dvorišče. Jaz naj bi se tega sramoval. Toda ni me bilo sram in tega, zakaj naj bi me bilo, če ima moja teta motnje v duševnem razvoju, nisem nikoli razumel. A s časom se okolica spreminja, vsak še tako drugačen otrok je danes ljubljen. Zato sem hvaležen Petri in ostalim za vse, kar ste in še boste storili," je še dodal predsednik Pahor.

image
Neža Ternik 2. Pohod z rdečimi baloni, Radlje ob Dravi.

"Ko smo bili ob rojstvu naših posebnih otrok na tleh in nam v porodnišnici niso znali nameniti tolažbe, spodbudnih besed, si nismo mogli misliti, da se bomo nekoč s takšnim ponosom z našimi otroki sprehodili po mestu," pa je o spremembah v lastnem odnosu do drugačnosti povedala Greinerjeva, zadovoljna, da se iz leta v leto krog prijateljev zavoda in tistih, ki so pripravljeni pomagati pri organizaciji in izvedbi pohoda, veča.

image
Neža Ternik 2. Pohod z rdečimi baloni, Radlje ob Dravi.