Vesna Lovrec
14.1.2020

Trikratni umor v Splitu: Morilcu odvetnika najela skupina s facebooka

Trikratni umor v Splitu: Morilcu odvetnika najela skupina s facebooka
Hina/sta Hrvaški novinarji se sprašujejo, ali so bili vsi ustreljeni na maščevalnem seznamu Filipa Zavladava ali je enega od treh zamenjal z nekom drugim.
Črna kronika

Splitski preiskovalni sodnik je zoper 25-letnega Filipa Zavadlava, ki je v soboto s puško kalašnikovko v Splitu ustrelil tri ljudi, odredil pripor. Po poročanju hrvaških medijev pa osumljeni na zaslišanju pred tožilstvom ni bil sposoben sodelovati. V nedeljo je domnevno poskušal storiti samomor, zato je odločeno, da bo priprt v psihiatrični bolnišnici v Zagrebu.

Kot smo poročali, niti Zavadlav niti njegove žrtve za policijo niso nepopisan list. "Vsi, ki so vpleteni v dogodek, so bili že obravnavani zaradi številnih prekrškov in kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem in grožnjami, niso pa si grozili medsebojno oziroma ni bilo prijav, da bi storilec grozil tem žrtvam ali one njemu," je policija razložila na nedeljski tiskovni konferenci. A hrvaški mediji so že pred tem navajali neuradne informacije, da se je 25-letnik trojici maščeval, ker je ta njegovega brata, ki je odvisnik od drog, izsiljevala zaradi dolga. V sobotnem napadu je izstrelil kar 36 nabojev, poleg smrtnih poškodb, ki jih je prizadejal Jurici Torlaku, Marinu Bobanu in Marinu Ožić Paiću, je poškodoval tudi avtomobile in povzročil splošno nevarnost. V enem od poškodovanih mimovozečih avtomobilov so sedeli trije ljudje, a so jih krogle k sreči zgrešile. Včeraj so se hrvaški novinarji spraševali, ali se je Zavadlav morebiti zmotil, ko je ustrelil tudi Ožić Paića, ki je v soboto popoldan vozil izposojen motor, katerega lastnik je sicer moški, čigar ime je 25-letnik menda prav tako uvrstil na svoj maščevalni seznam.

Osumljenemu trikratnega umora so za zaslišanje na pripornem naroku dodelili odvetnico po uradni dolžnosti, od včeraj pa je znano, da bo njegovo obrambo prevzel znani odvetnik na Hrvaškem Branko Šerić. Najela ga je skupina Zavadlavovih podpornikov, ki je imela včeraj na facebooku že okoli 16.000 članov. Ko so novinarji Šerića včeraj vprašali, ali je res, kar se govori o motivu, torej da se je Zavadlav hotel maščevati ljudem, ki so od njegovega brata terjali vračilo dolga z oderuškimi obrestmi, je odvetnik odgovoril: "Ne le, da zgodba drži vodo, druga stran že pripravlja povračilni udarec. Prestrašno je to." (lev)