Andreja Čibron Kodrin
11.1.2020

Tradicionalna zimska kulturna srečanja na Uršlji gori

Tradicionalna zimska kulturna srečanja na Uršlji gori
Stanko Robin Člani MoPZ Vres s Prevalj so zapeli pod vodstvom dirigentke Helene Buhvald.
Kultura

Na včerajšnjih kulturnih srečanjih, ki jih od leta 1986 prireja Planinsko društvo Prevalje, je kot vselej doslej januarja nastopil Moški pevski zbor Vres

V lepem vremenu se je kljub nekoliko poledenelim potem na Uršljo goro povzpelo veliko pohodnikov. Sredina januarja je namreč v planinskem domu že tradicionalno v znamenju zimskih kulturnih srečanj v organizaciji PD Prevalje. Na njih redno nastopi Moški pevski zbor Vres in tudi letos je bilo tako.

image
S poti na Uršljo goro.

Po pozdravu predsednika Planinskega društva Prevalje Stanka Robina in nagovoru Štefana Kebra, ki to prireditev pripravlja zadnja leta, je ob 11. uri na vrhu Gore zazvenela pesem iz grl njenih zvestih obiskovalcev.

Dogodka sta se udeležila tudi zakonca Komprej, Ivanka je bila pobudnica in dolgoletna organizatorka kulturnih srečanj, Ivan pa med letoma 1987 in 2001 predsednik PD Prevalje. Komprejeva je bila vidno ganjena nad dogajanjem, navdušena nad zvestobo vresovcev in tradicijo prireditve, ki se prenaša iz roda v rod.

image
Stanko Robin Štefan Keber, vodja odbora za kulturo pri PD Prevalje, je predstavil namen in zgodovino kulturnih srečanj.

Kulturna srečanja na Uršlji gori v obdobju 1986–2019
"Vidno vlogo v delovanju PD Prevalje ima tudi kultura. V upravnem odboru društva imamo odbor za kulturo, kar je redkost v planinskih društvih po Sloveniji. Leta 1986 so se na pobudo gospe Ivanke Komprej zbrali planinci na prvem kulturnem srečanju v novozgrajenem prizidku na Uršlji gori. Njena zamisel, da bi tudi na Gori zacvetel kanček kulture, je obrodila sadove.
Srečanja so bila posvečena znanim koroškim oz. drugim kulturnikom: Prežihovemu Vorancu, Francu Sušniku, Leopoldu Suhodolčanu, Franu Ksaverju Mešku, Karlu Destovniku Kajuhu, Mitji Šipku, Blažu Mavrelu, Antonu Aškercu, Luki Kramolcu in Milanu Vošanku. Dvakrat letno so v zadnjih triintridesetih letih na Gori organizirana kulturna srečanja, zimska in poletna. Poletna so se leta 2011 preimenovala v Srečanje Prevaljčanov na Uršlji gori, ki so vsako jesen v sklopu Jesenskih srečanj na Prevaljah. Zvrstilo se je že 67 kulturnih srečanj, nastopilo okrog 35 pevskih zborov in drugih kulturnih skupin, nekaj pesnikov, pisateljev in slikarjev. Vsa so bila vedno dobro obiskana. Prisostvovalo jim je skoraj 7000 planincev. Gostili smo nastopajoče iz raznih krajev okrog Gore, ki je nekakšen svetilnik Koroške in bližnjih pokrajin. Na vseh zimskih kulturnih srečanjih so s svojim izbranim petjem bogatili naš program prevaljski vresovci.
Na Gori pa so se zvrstili tudi številni drugi pevski zbori: MoPZ in MePZ Društva upokojencev Prevalje, Lovski oktet Peca Mežica, nonet Črnjanski pobi, mladinski zbor Osnovne šole Črna na Koroškem, Koroški kvintet, oktet TRO, MePZ Ludvika Viternika iz Strojnske Reke, MePZ iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, mladinski zbor KD Mohorjan s Prevalj, oktet zavarovalnice Triglav iz Slovenj Gradca, MePZ pri PD Bricnik Muta, MoPZ Ksaverja Meška Sele - Vrhe, Šentanelski pavri, MATO Črna na Koroškem, MoPZ Kajuh Velenje, Zdovčevi pobi in d'čve iz Koprivne, Rudarski oktet Velenje, MoPZ Gozdar Črna na Koroškem, MoPZ Kope Legen, Lovski PZ Škale, Oktet Lesna, Lovski oktet LD Prežihovo, ŽPZ Karantanija Prevalje, ŽPZ Gorna Mežica, kvintet Ajda Prevalje, MoPZ Zavodnje, MePZ Urška Ravne, ŽPZ Modrin Holmec, PZ Smo kar smo, MePZ Leše in oktet TEŠ Šoštanj. Nastopale so tudi glasbene, folklorne in druge kulturne skupine: Harmonikarski orkester KUD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem, Tamburaši KUD Lipa Konovo, Pihalni orkester Slovenj Gradec, Pihalna godba Prevalje, REJ folklorna skupina Šmartno, etno skupina Zimski kosci, Črnjanski harmonikaši, etno skupina Rakuni Holmec, Gozdar – folklorna skupina Črna, KUD Strojnska Reka, KUD Ivan Cankar Šmartno, KD Leše, KD Mohorjan, KUD Šmartno, Glasbena šola Ravne na Koroškem, OŠ Franja Goloba Prevalje, OŠ Koroški jeklarji Ravne, OŠ Karel Destovnik Kajuh Šoštanj, OŠ Črna na Koroškem in OŠ Anton Aškerc Velenje.
Sodelovali so pesniki in pisatelji: Terezija Homer in Franček Anželak iz Mežice, Jože Libnik iz Mežice, Milena Cigler iz Dravograda, Malčka Kvasnik z Mute, Veronika Viltužnik z Raven na Koroškem, Miha Lotrič s Tolstega Vrha, Stanko Lodrant s Prevalj, Mitja Šipek s Prevalj, Jani Rifel iz Slovenj Gradca, Milan Vošank iz Cerknice, Marijan Lačen in Marta Repanšek iz Črne na Koroškem, Jože Prednik z Raven na Koroškem, slikar Stanislav Bricman iz Kotelj in fotograf Ciril Velkovrh iz Maribora."

Povzeto iz zbornika ob 100-letnici PD Prevalje, 2019. Avtor članka je Štefan Keber.


 

image
Stanko Robin Udeleženci prireditve, med njimi Ivanka Komprej, pobudnica in dolgoletna organizatorka kulturnih srečanj, in Ivan Komprej, nekdanji dolgoletni predsednik PD Prevalje.
image
Štefan Keber Ivanka in Ivan Komprej, pobudnica in dolgoletna organizatorka kulturnih srečanj, in Ivan Komprej, nekdanji dolgoletni predsednik PD Prevalje, sta bila med številnimi udeleženci tokratne prireditve.