Ivan T. Olj
2.12.2019

(TOTI LIST) Beseda za prijatelje iz Slovenije

(TOTI LIST) Beseda za prijatelje iz Slovenije
Fotomontaža Natalija Jurše
Zanimivosti

Slovenski mediji so z neverjetno ignoranco pospremili okroglo mizo, ki so jo v petek v Zagrebu organizirali ugledni hrvaški časnik Večernji list, uveljavljeni preiskovalni novinar in voditelj Velimir Bujanec in več hrvaško-slovenskih društev prijateljstva. Na okrogli mizi je bila večina hrvaških medijev, od slovenskih le Toti list in njegova partnerska televizija Nova24TV. Organizacija dogodka je bila na izjemno visokem nivoju, prisotni so razpravljali o odnosih med Slovenijo in Hrvaško, in kar je najpomembneje, nastopili so samo slovenski govorniki.

Prisotni na dogodku, ki ga je, kot rečeno, organizirala časopisna hiša Večernji list - da, prav tista, ki najbolj kakovostno in neodvisno spremlja odnose med Ljubljano in Zagrebom -, so dali poseben poudarek kontroverzni arbitraži. "Slišati je treba tudi glas politikov, ljudem, ki živijo na obeh straneh meje, smo dali že preveč prostora," smo lahko prebrali v vabilu na dogodek. Organizatorji so v vabilu zapisali še: "Dajmo besedo tudi našim prijateljem iz Slovenije, tistim, s katerimi smo vselej dobro, včasih celo odlično sodelovali, tako v Piranskem zalivu kot na Trdinovem vrhu. Zaradi takih politikov nismo bili še nikoli tako blizu dogovoru, ki bi razrešil še zadnje odprto vprašanje med državama."

Večernji list ob vsakem zaključku leta pripravi dogodke za svoje sodelavce in partnerje

Tako so na okrogli mizi nastopili zgolj slovenski sogovorniki - seveda taki, ki najbolj domoljubno in ponosno branijo slovensko mejo pred zunanjimi vsiljivci, razpravo pa je povezoval izkušeni slovenski novinar in politik Bojan Požar, ki ga je pred začetkom debate prav lepo pozdravil hrvaški premier Andrej Plenković in se mu zahvalil za vse delo, ki ga namenja odnosom med državama. Kasneje je Plenković pogovor spremljal v občinstvu, v katerem pa - razen omenjenega Bujanca - ni bilo znanih obrazov. Neuradno zato, ker naj bi bili med prisotnimi v publiki večinoma hrvaški obveščevalci, tudi njihovi vajenci, po nekaterih informacijah pa tudi državni sekretar v Šarčevem kabinetu Damir Črnčec, ki pa ga nismo opazili.

Požar je uvodno besedo na ozvočenem dogodku dal predsedniku Nove Slovenije Mateju Toninu, ki je nastopil kot predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Tonin je malce neučakano nemudoma iz aktovke potegnil šop dokumentov in prisotnim zaupal, da to, "kar bom sedaj prebral, boste na Hrvaškem prvič slišali". Začel je brati poročila, ki jih je sprejela njegova komisija glede prisluškovalne afere, kot je pojasnil, po četrtem dokumentu z oznako "tajno" pa ga je prekinil Požar in dal besedo predsedniku SDS Janezu Janši, ki je na dogodku prav tako nastopil kot član parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Janša je dejal, da morata državi najti nov dvostranski sporazum in da se strinja s Plenkovićem in predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, da je arbitražni sporazum mrtev. "Tako, kot je bil mrtev sporazum Drnovšek-Račan, ki se ga je Hrvaška bala kot hudič križa in pri katerem je preveč trmasto vztrajala Slovenija in ki sem ga jaz osebno pospravil z mize. Žal mi je tudi, da ni bilo podpore mojemu predlogu, da gremo pred meddržavno sodišče v Haagu, kjer je bil sodnik prijatelj Budislav Vukas, ugledni hrvaški pravnik. Če bi bil jaz še naprej premier, bi imeli mejo danes določeno," je dejal Janša.

Da ne bi debata zašla v zgodbe o trgovini z orožjem med državama, s katero naj bi nekatere slovenske politike Zagreb "držal za jajca", je voditelj Požar dal besedo še zunanjemu ministru Miru Cerarju. Ta je potarnal, da ga v slovenskih medijih preveč kritizirajo. "Poglejte, na slovenskem zunanjem ministrstvu smo zmenjeni, da se na hrvaške provokacije ne odzivamo, ampak jaz se. Zakaj mi tega ne dovolijo? Oj, zakaj? Meni je namreč prav všeč, ko s kolegi iz Zagreba zaidemo v vroče debate. Če bi še izhajal Vroči Kaj, bi bili zagotovo v njem," se je, rahlo zardel, zahahljal Miro. Čisto na drugi strani mize je sedel človek, ki ga hrvaška javnost ni poznala, obveščevalci med občinstvom pa. Bil je direktor Sove Rajko Kozmelj. Nihče ni vedel, kaj dela na okrogli mizi. Je pa ves čas nepremično zrl v Požarja.

Pri Večernjem listu so nam po okrogli mizi, ko so vse prisotne povabili še pred dobro obložene mize, povedali, da ob vsakem zaključku leta pripravijo dogodke za svoje sodelavce in partnerje, tako da so tokrat preprosto združili prijetno s koristnim. Radostno vzdušje, tople stiske rok in prisrčne objeme med slovenskimi in hrvaškimi partnerji na zakuski je prav med znanim hrvaškim zagorskim šlagerjem "Dobro mi došel prijatel" pokvaril šef Sove, ki je končno spregovoril. "Zoper vse bom vložil kazenske ovadbe," je tiho dejal, ko je opazoval prijetno druženje.