Aleš Kocjan
15.5.2019

Tonin umaknil stopnjo tajnosti z zapisnika o nadzoru na OVS. Bomo izvedeli, ali Erjavec govori resnico?

Tonin umaknil stopnjo tajnosti z zapisnika o nadzoru na OVS. Bomo izvedeli, ali Erjavec govori resnico?
Robert Balen Matej Tonin: ”Po zaključenem nadzoru skupine KNOVS nad OVS so se v javnosti pojavile netočnosti s strani ministra za obrambo Karla Erjavca s podatki glede opravljenih nalog OVS na poveljstvu sil SV glede končnega poročila OVS v zvezi z zaključeno preiskavo glede vzrokov za odstavitev poveljnika Škerbinca.”
Slovenija

Da bi javnost videla, kakšne so bile ugotovitve obrambne obveščevalne službe v primeru preiskave Škerbinčevega domnevno spornega vedenja in ali so bile ugotovitve dokončne, mora to javnosti omogočiti še direktor OVS Dejan Matijevič.

Okoliščine razrešitve brigadirja Mihe Škerbinca s položaja poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske so vse bolj nenavadne, četudi obrambni minister Karl Erjavec vse bolj vneto poudarja, da je razrešitvi botrovalo poglobljeno nezaupanje med načelnico generalštaba Alenko Ermenc in Škerbincem. Pred tem sta se se v javnosti navajala dva morebitna razloga za razrešitev najvišjega poveljnika v vojaški strukturi: najprej nespoštovanje ukazov, nato pa tudi navedbe, da naj bi bil Škerbinc pred vojaki neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Ermenčeve v času njene daljše bolniške odsotnosti. Glede slednjega je po navodilu ministra Erjavca obrambna obveščevalna služba OVS preiskala ozadje domnevno spornega dogodka in pri tem zaslišala 25 vojakov in vojakinj. Uradno poročilo OVS ni znano javnosti, so se pa v javnosti pojavile različne navedbe glede izsledkov omenjenega nadzora.

image
Saso Bizjak V zvezi s poročilom, ki ga je obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo pripravila o preiskavi domnevnega obrekovanja načelnice s strani Mihe Škerbinca (na posnetku), se v javnosti pojavljajo nasprotujoče si navedbe.

Prvi je v zvezi s tem spregovoril poslanec in podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) Žan Mahnič. Trije člani KNOVS so namreč 23. aprila opravili nadzor v zvezi z dejavnostjo OVS, ki jo je ta služba izvajala v zvezi z morebitnimi izjavami brigadirja Škerbinca. Po navedbah Mahniča je bila omenjena preiskava OVS zaključena 12. aprila, poročilo OVS pa je bilo - tako Mahnič - ministru takrat poslano. Mahnič je še povedal, da OVS po zaslišanjih ni mogla potrditi, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici.

image
Sašo Bizjak Žan Mahnič: ”OVS je na ministrov ukaz 3. aprila začela zasliševati vojake, ki pa niso mogli potrditi, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici.”

Dva dni za Mahničem je minister Erjavec dal za Večer izjavo, ki je v nasprotju z Mahničevo: "Glede morebitnega obrekovanja pa postopek OVS še ni zaključen. OVS je izdelal poročilo o okoliščinah dogodka in sedaj preučuje vsa dejstva. Na podlagi tega bo ocenil, ali je treba sprožiti kakšne postopke." Erjavec torej trdi, da še delo OVS v zvezi z domnevnim Škerbinčevim obrekovanjem ni zaključeno in da bodo morda sledili še kakšni postopki zoper Škerbinca.

Čez deset dni pa se je na komercialni televiziji POP TV pojavila še tretja navedba, da je poročilo OVS "zaključeno" in da je obremenilno za Škerbinca.

image
Robert Balen Karl Erjavec: ”OVS je izdelal poročilo o okoliščinah dogodka in sedaj preučuje vsa dejstva. Na podlagi tega bo ocenil, ali je treba sprožiti kakšne postopke.”

Kaj je torej res? Je OVS ugotovila, da poveljnik vpričo vojakov ni neprimerno govoril o svoji nadrejeni? Ali je OVS ugotovila nasprotno in bodo, kot napoveduje Erjavec, zoper Škerbinca "sledili še kakšni postopki"? Ali pa obstajata dve različni poročili, kar bi lahko pomenilo, da je eno prirejeno?

Da bi zadevi prišli do dna, smo na parlamentarno KNOVS, katere predsednik je Matej Tonin, skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja naslovili zahtevo za umik stopnje tajnosti z zapisnika o nadzoru na OVS, iz katerega bo razvidno, ali je bilo poročilo OVS zaključeno in kakšne so bile ugotovitve. Še enkrat spomnimo, da je Mahnič povedal, da so po pogovoru z direktorjem OVS Dejanom Matijevičem dobili informacijo, da ugotovitve OVS za Škerbinca niso obremenilne, medtem ko na POP TV na podlagi svojih virov trdijo drugače in tudi Erjavec je po nadzoru KNOVS nad OVS za Večer razlagal, da še delo OVS v zvezi z omenjenim primerom ni zaključeno. Tonin je včeraj na naš poziv že preklical stopnjo tajnosti z zapisnika o izvedenem nadzoru na OVS, a dokument še ni javno dostopen, saj ga je poleg njega podpisal še šef OVS Matijevič, ki se mora z umikom stopnje tajnosti prav tako strinjati. Če bo še Matijevič javnosti omogočil vpogled v zapisnik o nadzoru na OVS, bo morda bolj jasno, kaj je pokazala preiskava Škerbinčevega vedenja in ali je bila obveščevalna služba res zlorabljena v politične namene.

image
Arhiv Večer
image
Arhiv Večer
image
Arhiv Večer