Nejc Strojnik
1.11.2019

(FOTO) Toni Štrigl je pripravljen, letos je nabavil dodatnih 12 tisoč lučk

(FOTO) Toni Štrigl je pripravljen, letos je nabavil dodatnih 12 tisoč lučk
Nejc Strojnik
Popularno

Kar 40 tisoč prazničnih lučk bo letos zasvetilo na posestvu Tonija Štrigla, ki je iz leta v leto bolj osvetljeno. Čeprav lučke namešča skoraj cel mesec mu ni težko. "To rad počnem. Že od nekaj," pravi.

"Začnem pri hiši, nato se lotim starega vikenda, sledijo ciprese in živa meja, pa tja do bazena in igral, po ograjah in do muzeja ter garaže. Vmes okrasim še vsa drevesa, grmičevje. Vse kar imam," med obešanjem lučk razlaga Toni Štrigl, ki se že skoraj cel mesec vneto pripravlja, da jih prižge. "Za Miklavža bodo gorele," pravi. Čeprav je bil ob našem obisku na približno dveh tretjinah dela, bi nam lahko brez težav rekel, da je to to. In bili bi navdušeni. Tako kot smo bili med občudovanjem posesti navdušeni lani. A leto 2018 je zgodovina, Štrigl je namreč letos nabavil dodatnih 12 tisoč lučk, kar pomeni, da jih bo letos gorelo kar 40 tisoč. Seveda smo, tako kot vsi, tudi mi najprej pomislili na električno energijo in na ogromen znesek na položnici. A nas je hitro pomiril. "Tričetrt je led diod, le četrtina je starih, tako da tako veliko elektrike tudi ne gre," je dejal in nadaljeval s primerom, da dve žarnici na starih lučkah porabita toliko energije kot tisoč novih led diod. Tako ali tako pa načrtuje, da se bo starih lučk prej ali slej znebil.

image
Nejc Strojnik Tri, štiti, zdaj!
image
Nejc Strojnik Dela ima še nekaj, a do Miklavža bo vse na svojem mestu.

Večji del lučk je belih, a ne vse. "Nekaj je tudi barvnih, da razbijem belo svetlobo in da ni tako monotono," pove, medtem ko nas vodi po posestvu. November in december sta tako ali tako njegova najbolj zasedena meseca. Najprej mora vse te kilometre lučk obesiti, priključiti, nato se loti izdelave kar precejšnjih jaslic, vedno pa na svojem posestvu rad koga pogosti. "Imam že veliko napovedanih skupin. Zanimanje je veliko, poznajo me že in so se že naročili," pravi Štrigl in doda, da je vsak dobrodošel. Lani je imel nekaj gostov iz Avstrije, Hrvaške, tudi Angleži so prišli. "Največ pa jih pride iz Slovenije, Koroške, veliko je Štajercev, tudi Primorcev, Gorenjcev. Z vseh koncev so. In vsi so dobrodošli. Kakšne vstopnine ne pobiram, tako da ne rabijo skrbeti. Se bo pa vsak lahko okrepčal, si v miru ogledal lučke, z veseljem pokažem tudi muzej," razlaga Štrigl, ki v zasebnem vojaškem muzeju hrani več kot 15.000 kosov najrazličnejših kosov. 

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik

Ko bo namestil vse lučke, bo uredil samodejno prižiganje. "Okoli petih popoldne se bodo začele prižigati, v največ desetih minutah se nato vse prižgejo. Ugasnejo se okoli polnoči. Izjema so vikendi in prazniki, takrat lučke gorijo vso noč," pove Štrigl, ki je že dolgo zaljubljen v okraševanje. Pri namestitvi lučk in idejah mu pomaga tudi žena, ki z veseljem pridrži lestev. Prav tako je njena pomoč neprecenljiva ko jih pospravlja. Takrat gre hitreje, a nič manj temeljito. Preden jih zares pospravi, skrbno preveri, če vse gorijo. Če se katera izmed žarnic pokvari, jo zamenja že takrat. Da je novembra, ko jih ponovno privleče na dan, brez skrbi.

image
Nejc Strojnik Rezervne žarnice za starejše lučke, okoli četrtina lučk še ni led diod.

Čeprav je bil lanski pogled na posestvo več kot imeniten in si težko predstavljamo, kako bo letošnjih 12 tisoč novih lučk vse skupaj napravilo še bolj čarobno, se Štrigl tukaj ne bo ustavljal. Cilja v obliki številke nima, bo pa gotovo vsako leto nabavil nekaj novih. Nekaj ali pa kar 12 tisoč kot letos.

image
Nejc STROJNIK Takole je bilo lani ...