Uroš Gramc
25.3.2020

Tokio 2021 bo Tokio 2020: Konec stresa, prevladal razum

Tokio 2021 bo Tokio 2020: Konec stresa, prevladal razum
Epa
Drugi športi

Prireditelji so le prisluhnili pozivom celega sveta in poletne olimpijske igre na Japonskem prestavili na naslednje leto

Kar je v moderni dobi uspelo le svetovnima vojnama, je zdaj pandemiji novega koronavirusa. Posledicam covida-19, ki so dobesedno ustavile cel svet, se niso mogle izogniti niti letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu. Čeprav so si japonski prireditelji in najvišji člani Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) želeli vzeti čas za končno odločitev do sredine aprila, niso mogli vzdržati pozivov in pritiskov celega sveta, naj ne odlašajo, naj spregledajo in podpišejo predajo. Japonski premier Šinzo Abe je tako Tokio 2020 dokončno odpovedal oziroma predlagal Tokio 2021, predsednik Moka Thomas Bach pa je temu prikimal. "Igre bodo znak, da je človeštvo premagalo koronavirus," je ob tem dejal japonski predsednik vlade.

image
Epa Olimpijski krogi bodo še dodatno leto le atrakcija za turiste. 

Gabrovec: Japoncem mar za športnike

image
Epa Šinzo Abe 
V zgodovini je odpadlo pet olimpijskih iger, zaradi prve svetovne vojne poletne v Berlinu leta 1916, zaradi druge poletne v Helsinkih (1940) in Londonu (1944) ter zimske v Saporu (1940) in Cortini d'Ampezzo (1944). Japonsko in Italijo je udaril tudi covid-19, v Cortini je odpadel zaključek svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki bi služil tudi kot generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto. A Tokio se od vseh naštetih le razlikuje, saj igre ne bodo odpovedane, ampak jih bodo izvedli leto kasneje. No, vseeno se bodo imenovale Tokio 2020, so sporočili iz Moka. So pa bile olimpijske igre že večkrat na preizkušnji, že v zgodnji dobi (leta 1908) so jih iz Rima zaradi izbruha ognjenika Vezuv dve leti prej premaknili v London, denar Italijanov je šel za obnovo. Velika gospodarska kriza je zamajala Los Angeles 1932, nacistični režim Berlin in Garmisch-Partenkirchen 1936, teroristični napad München 1972, hladna vojna pa Moskvo 1980 in Los Angeles 1984.
image
Robert Balen Bogdan Gabrovec
Letošnje bi morale biti od 24. julija do 9. avgusta, nova točna datuma še nista znana, bodo pa igre nekje v teh okvirih. Odločitev v svetu športa je bila sprejeta z odobravanjem brez izjeme. "Hvala bogu, da je še pravočasno prevladal razum," je dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec, ki je že pred dnevi opozoril, da je vztrajanje pri izvedbi povsem nesmiselno. "Ni pomembno, kdo je bil prvi, pomembno je, da nam je z zahtevami uspelo. Zaradi razmer in nezmožnosti treninga so bili športniki pod stresom, zdaj se bodo lahko sprostili in začeli razmišljati, kako naprej. Prireditelji pa so pokazali, da jim je mar za športnike in njihovo zdravje, kar bo imelo zanje pozitivne učinke," je povedal Korošec.

Petkrat so olimpijske igre v 124-letni moderni dobi iger že odpovedali, vsakič zaradi svetovne vojne. To pa bodo prve igre, ki jih bodo prestavili.
Do preložitve je prišlo točno tri mesece po tem, ko se je virus prvič dotaknil olimpijskega gibanja in so kvalifikacijski turnir v boksu za Azijo in Oceanijo iz Kitajske prestavil v Jordanijo.
Preložitev so pozitivno brez izjeme sprejeli po svetu, mednarodna atletska zveza pa je pokazala vzor, kako jih izpeljati s čim manj zapleti - napovedali so, da bodo prestavili svetovno prvenstvo.

Erjavec: Šport ta čas daleč od prioritet

Do preložitve je prišlo točno tri mesece po tem, ko se je virus prvič dotaknil olimpijskega gibanja in so kvalifikacijski turnir v boksu za Azijo in Oceanijo iz Kitajske prestavil v Jordanijo. "Šport je v tej situaciji daleč od prioritet," je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec opozoril na nesmiselnost izvedbe OI letos ter podprl odločitev Moka in Japoncev, ki morajo največjo športno prireditev v naslednjih dneh odpovedati s sporazumi in pogodbami, a to bodo le formalnosti. Pozitivno so informacije sprejeli po svetu, generalni direktor britanskega olimpijskega komiteja Andrew Anson je dejal, da ga "boli srce za organizatorje v Tokiu, a čas je za biti na varnem z družinami". Njegov španski kolega Alejandro Blanco je povedal, da so si te novice "želeli, odkar je izbruhnila epidemija", nemški Alfons Hörmann, da je to potrditev svetovnemu prebivalstvu, da smo "v športu storili vse, da bi pandemijo čim prej obvladali na najboljši možni način". Pri svetovni atletski zvezi IAAF pa so pokazali pot, kako s čim manj zapleti izvesti igre prihodnje leto, s prestavitvijo svetovnega prvenstva so jim naredili prostor. Marsikdo se najbrž ne bo dal tako zlahka.