Nejc Strojnik
13.1.2020

To so priložnosti, ki se Črni v tem letu odpirajo na Kitajskem

To so priložnosti, ki se Črni v tem letu odpirajo na Kitajskem
Nejc Strojnik Županja Črne Romana Lesjak je veleposlanici podarila izdelek črnjanskih klekljaric.
Aktualno

Delegacija iz Črne se je v sklopu uradnega obiska Kitajske ustavila tudi v Pekingu in se srečala s slovensko veleposlanico Alenko Suhadolnik, ki je izpostavila nekaj konkretnih priložnosti za nadaljnje sodelovanje Črne s Kitajsko.

"Majhna, a le po številu prebivalcev," Črno rada opiše županja Romana Lesjak, ki je pred dnevi v kitajskem velemestu Harbin z županom Sun Zhejem podpisala deklaracijo o trajnostnem razvoju. Med potjo proti Sloveniji se je delegacija iz Črne ustavila še v Pekingu, kjer jo je čakal uraden obisk pri slovenski veleposlanici na Kitajskem Alenki Suhadolnik.

Lesjakova je na srečanju izpostavila črnjanski hotel, ki še vedno čaka na kupca in obnovo. "Imamo infrastrukturo, potrebujemo pa vsebino. Šport v Črni je razvit na vseh področjih. Imamo smučišče, kjer so prve korake napravili vsi naši olimpijci, imamo atletski in nogometni stadion, telovadnica je obnovljena, razvito je pohodništvo. Tudi zelo blizu Avstrije smo, kar pomeni, da so aktualna tudi smučišča na drugi strani meje. Letos bomo odprli zipline, načrtujemo še izgradnjo razgledne ploščadi in ferato," je možnosti za športni turizem v Črni opisala Lesjakova, pri čemer je veleposlanica svetovala, da morajo na olimpijce, sploh v času do olimpijade v Pekingu, vedno znova opozarjati: "Kitajci ne razumejo, kako lahko ima majhna Slovenija tako veliko izjemnih športnikov. To je področje, kjer se Črna lahko še posebej predstavi. Mi vas bomo, ko bomo govorili o zimskih športih, pav gotovo vedno omenjali. Dobro je tudi, da ste pobrateni s kitajskim mestom."

image
Nejc Strojnik

Priložnosti bodo

Kar zadeva nadaljnjega promoviranja Črne na Kitajskem bo sicer letos kar nekaj priložnosti. Aprila bo v Pekingu potekal vrh pobude 17+1, v katero je vključenih 17 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajska in kjer Slovenija sodeluje od samega začetka. Tam je običajno tudi poslovni forum, ki bi bil dobra priložnost, da Črna predstavi zmogljivosti občine. Priložnost bi lahko iskali tudi na letni konferenci zimskih športov, prav tako pa bi se lahko konec poletja predstavili na svetovni zimski razstavi, kjer se predstavljajo tudi majhna smučišča. Županja je ob tem izpostavila, kako pomembno se ji zdi, da svet spozna tudi manjše kraje in da se turisti ob obisku Slovenije ne bi ustavili le v Ljubljani, na Bledu in v Postojni. "Celotna Slovenija je zelo lepa, tudi manjši kraji imamo veliko za pokazati, podeželje je gotovo premalo izkoriščeno. Slovenijo bi lahko zapakirali v krasno destinacijo, ki ne bi smela biti skoncentrirana na nekaj mest," je dejala Lesjakova.

Črna čebelam najbolj prijazna, Kitajska najmanj

Veleposlanica Suhadolnikova priložnost Črne na Kitajskem vidi tudi na področju čebelarstva. Maja, ob svetovnem dnevu čebel, bodo namreč po vsej verjetnosti pripravili predstavitev. Črna bi lahko pripravila manjšo razstavo. Za Kitajsko, ki velja za čebelam najmanj prijazno državo, bi bila razstava zanimiva tudi zaradi dejstva, da je črna pobratena s kitajskim mestom. "V občini imamo stalno razstavo in zelo aktivne čebelarje, ki proizvajajo zelo kakovosten med. Pred dobrim letom smo na Uršlji gori postavili tudi najvišje ležeči čebelnjak v Sloveniji," je dejala Lesjakova.

image
Nejc Strojnik

Županja je veleposlanici med drugim predstavila tudi rezidenco za umetnike, ki so jo poleti odprli v Črni: "Gre za leseno brunarico, a stavba brez ljudi ne pomeni nič, zato si želimo, da bi prišlo čim več umetnikov." Veleposlanica Suhadolnikova se je ob tem spomnila na literaturo in na dejstvo, kako malo slovenskih del je prevedenih v kitajščino. "Pogovarjamo se z eno od velikih založb, ki bi temeljna slovenska dela izdala v kitajščini. Pomembno pa je, da avtor in prevajalec zadnji teden ali dva delata skupaj. Vaša brunarica, ki jo omenjate, bi bila mogoče zelo primerna." Županja je veleposlanici predstavila še dosežke, ki jih tudi v mednarodnem merilu dosega Center za usposabljanje, delo in varstvo, pogovarjali sta se tudi o Tovarni akumulatorskih baterij in svetovno znanih snežnih topovih iz Črne, ob koncu pa je Lesjakova Suhadolnikovi podarila še izdelek črnjanskih klekljaric, ki ji je bil glede na reakcijo zelo všeč.