Nejc Strojnik
12.12.2019

Tjaša Oder: Pravijo, da je bolje končati na vrhuncu

Tjaša Oder: Pravijo, da je bolje končati na vrhuncu
Nejc Strojnik ”V življenju bi rada poskusila še kaj drugega,” pravi Korošica Tjaša Oder, ki plavanje označi za enega najbolj garaških športov. 
Šport

Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder, ki je na nedavnem evropskem prvenstvu dosegla najboljšo slovensko uvrstitev, peto mesto na 800 metrov prosto, je z mislimi že povsem pri olimpijskih igrah v Tokiu. Čeprav bo stara šele 26 let, bo po Tokiu zaključila uspešno kariero.

Na nedavnem evropskem prvenstvu v Glasgowu ste zabeležili najboljšo slovensko uvrstitev, na 800 metrov prosto ste z državnim rekordom dosegli peto mesto.

"Pred prvenstvom sem bila na višinskih pripravah v Turčiji. Sploh prvič sem na prvenstvo odšla neposredno z višinskih priprav. Bila sem pod pritiskom, čutila sem tremo. Tudi 25-metrski bazeni, kjer že leto in pol nisem plavala, mi ne ustrezajo toliko kot 50-metrski. A po predtekmovalnem delu sem vedela, da imam za popoldanski nastop še nekaj rezerve. V finale sem nato šla samozavestno, veliko bolj kot v predtekmovanje."

Pa je med 25- in 50-metrskimi bazeni res tako veliko razlika?

"Seveda. Kot bi šlo za povsem drug šport. V krajšem bazenu morajo pljuča veliko bolj delati, bolj se zadihaš, pomembni so detajli, obrati morajo biti eksplozivni. Zato sem v predtekmovanju tudi imela toliko treme. V finalu sem se sprostila in dala vse od sebe. Osebni rekord sem izboljšala za šest sekund, državnega pa za sekundo in pol. S svojim nastopom sem res zadovoljna."

image
Nejc Strojnik

Ampak vseeno verjetno ostaja grenek priokus, čas 8:13,78 bi na vseh prejšnjih prvenstvih zadostoval za kolajno.

"Finale je bil res zelo hiter. Dosežen čas je dober pokazatelj, da se bližam vrhu in sem iz leta v leto boljša. Je pa res, da mi bolj ugajajo daljše discipline, tudi na Škotskem sem bila v drugi polovici precej boljša, mislim, da sem v zadnjih 400 metrih postavila celo najhitrejši čas. Začnem počasi in plavanje stopnjujem, potem pa v drugi polovici ujamem tekmice. Na drugih 400 metrih sem se počutila fenomenalno. Rada bi pa poudarila, da največ časa posvečam 1500-metrski dolžini, ki pa je na tem prvenstvu za plavalke ni bilo."

Bo pa na olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto.

"Res je, v letošnji sezoni je vse podrejeno igram na Japonskem, kjer bi se rada uvrstila v finale. Če sem bila še pred kakšnim letom skeptična, imam zdaj dovolj motivacije. Tudi rezultati kažejo na to, da je finale dosegljiv. Meni v prid govori tudi urnik tekmovanja, predtekmovanja bodo namreč na sporedu popoldan, kar mi zelo ugaja. Ko se zjutraj zbudim, sem še nekaj časa zelo zaspana, tudi telo ni ogreto, pri meni gre bolj počasi (smeh)."

image
Nejc Strojnik

Konec tedna je v Mariboru na sporedu mednarodni miting. Odločili ste se, da ga izpustite. Zakaj?

"Letos sem bila že na treh tekmovanjih v 50-metrskih bazenih, normo za olimpijske igre tudi že imam in ne vidim razloga, da bi vlekla obdobje popuščanja do Maribora, če lahko grem takoj v trening in se osredotočim na leto 2020. Naslednjič bom tekmovala januarja na državnem prvenstvu v kratkih bazenih, in sicer, ko se vrnemo z višinskih priprav Franciji, kamor potujemo takoj po novem letu."

Čeprav ne boste tekmovali, boste ta konec tedna v Mariboru prejeli naziv plavalke leta. Kaj vam pomeni ta nagrada? Imate jih že veliko.

"Pomeni mi veliko, z njo dobim dodatno motivacijo. Prav je, da Plavalna zveza Slovenije podeljuje te nagrade, lepo se mi zdi, da jih prejmejo tudi najboljši mladinci in kadeti, saj jim zagotovo pomenijo še več kot nam. Dajo jim veliko spodbudo za naprej."

image
Nejc Strojnik

Si želite, da bi imeli v Sloveniji več konkurence?

"Pri kravlu je v Sloveniji na krajših razdaljah, na 50, 100, 200 in 400 metrov, kar velika konkurenca, bi si pa mogoče želela še kako tekmico več na 800 in 1500 metrov. Da bi imela dober 'sparing' za treninge, tudi na tekmah bi bilo bolje, ne bi bilo treba iskati toliko mednarodnih tekmovanj. Ampak Slovenija je majhna, nismo Amerika, kjer je konkurenca res ostra in je že uvrstitev na svetovno ali evropsko prvenstvo velik uspeh."

V Sloveniji je plavanje že nekaj časa zapostavljeno, v Ameriki je povsem drugače

Še vedno vztrajate, da bodo olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto vaše zadnje?

"Ja. Dokončno sem se odločila, da bom končala kariero."

Tudi če bi osvojili kolajno?

"Pravijo, da je bolje končati na vrhuncu (smeh). Ja, tudi v tem primeru. V življenju bi rada poskusila še kaj drugega."

​Selektor reprezentance in vaš trener Gorazd Podržavnik pravi, da mladi prehitro končajo kariero tudi zaradi premajhnih zaslužkov.

"Res je. Sicer obstajajo tekme svetovnega pokala, kjer se da nekaj zaslužiti, ampak sama si z nastopom na 800 metrov, 1500 metrov se namreč tam ne plava, težko kaj naberem za življenje. Tudi podpora plavalne zveze ni taka, kot bi lahko bila. Ostane mi torej plača Slovenke vojske, kjer sem zaposlena. V Sloveniji je plavanje že nekaj časa zapostavljeno. V Ameriki je povsem drugače, tudi v nekaterih evropskih državah, denimo na Madžarskem. Si pa v zadnjem letu tudi sponzorjev nisem iskala, saj sem že nekaj časa prepričana, da bom po olimpijskih igrah sklenila kariero."

image
Nejc Strojnik

Omenili ste Ameriko, ki jo dobro poznate, na univerzi v Arizoni ste diplomirali iz podjetništva. Je res, da plavalci v Ameriki napredujete manj, kot bi, če bi ostali v Sloveniji?

"Veliko plavalcev, ki se je odločilo za študij v Ameriki, ni napredovalo. So izjeme, kot sta Damir Dugonjić in Peter John Stevens. Lahko se ti posreči, a večini se ne. Sploh če plavaš na daljše proge, je s stališča napredka bolje ostati v Evropi. Plavanje je garaški šport in ne predstavljam si, da bi lahko ob dveh treningih po dve uri in pol na dan ter fitnesu zraven še študirala."

Omenili ste Dugonjića, ki si je življenje ustvaril v Ameriki. Kje boste po karieri živeli vi?

"Sama sem bolj 'lokalna', zato bom kar ostala na Koroškem. Družina mi pomeni ogromno. Ko bom imela otroke, si želim, da bosta starša zraven, ko bodo odraščali. Da bosta vpeta tudi v ta del mojega življenja. No, tudi ljudje so mi tukaj bolj všeč, bolj so sproščeni in odprti."

image
Nejc Strojnik

Kaj pa vam pomeni, da sta starša na tribunah, da vas spodbujata? Tudi na evropskem prvenstvu v Glasgowu sta bila.

"Mislim, da zaradi tega plavam še hitreje, še bolj se hočem dokazati, ker vem, da nekdo drži pesti in navija zame. Na Škotskem je zame navijal tudi partner in mislim, da sem bila zato precej bolj sproščena."