Zmago Gomzi
11.9.2019

Tine Urnaut: Še družinske zadeve smo postavili na stranski tir

Tine Urnaut: Še družinske zadeve smo postavili na stranski tir
Andrej Petelinšek Ogrevanja bo jutri konec, prvenstvo v Stožicah se bo začelo. 
Šport

Slovenski kapetan je v reprezentanci že dvanajst let, tudi tiste izkušnje so dobrodošle za evropsko prvenstvo na domačem parketu.

Jutri se bo začelo evropsko prvenstvo odbojkarjev, na katerem bo igralo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v štiri skupine. Slovenci bodo v skupni C, tekme pa bodo v Stožicah. Njihovi tekmeci bodo po vrsti Belorusi, Finci, Turki, Makedonci in Rusi. Naši fantje so pripravljenost večidel pilili v Stožicah, kjer jih jutri ob 20.30 čaka prva tekma proti Belorusom.

Urnaut in še trije "staroselci"

Eden od nosilcev igre je kapetan Tine Urnaut. Korošec iz znane odbojkarske družine je za člansko reprezentanco zaigral že s 17 leti, leta 2007 prvič na prvenstvu stare celine. Njegovi soigralci so bili že takrat Mitja Gasparini, Alen Pajenk in Dejan Vinčić in bodo tudi tokrat v Ljubljani.

image
Andrej Petelinšek

Na Koroščevem prvem EP v Sankt Peterburgu so naši fantje pod vodstvom selektorja Iztoka Kšele v skupini C z 1:3 izgubili proti Španiji in Slovaški in z 0:3 proti Franciji ter končali na repu šestnajsterice. "Rusije se zelo dobro spomnim, še zlasti proti Španiji in Slovaški. Proti Špancem smo zapravili priložnost za boljši rezultat, proti Slovakom smo ob 1:1 v nizih tretjega izgubili z 32:34 in četrtega s 25:27, le proti Francozom nismo imeli možnosti za zmago. Toda tisti turnir je pomenil stopničko v kakovostni rasti. Pozneje smo igrali še na petih prvenstvih stare celine, drugo mesto leta 2015 pa je bilo izjemen dosežek," je Tine Urnaut, ki je 3. septembra dopolnil 31 let, obudil spomine.

Srebrna medalja obvezuje

V naslednjih letih Slovenci na evropskih prvenstvih niso bili v ospredju, s kolajno v Bolgariji pa osupnili odbojkarske strokovnjake. Veliko zaslug za podvig je imel takratni selektor, Italijan Andrea Giani. Za njim je na vroči stolček sedel Srb Slobodan Kovač, letos pa ga je nasledil še en Italijan, Alberto Giuliani. Sadovi njegovega dela so prav tako vidni. "Vsi trije so v našo igro vnesli nekaj novega in vsi trije so zaslužni za naše dosežke. Ob tem ne smemo pozabiti, da smo po letu 2007 reprezentanti začeli odhajati v tujino, kjer smo zaigrali za ugledne klube, tako da smo odbojkarsko zoreli, znanje in izkušnje pa s pridom prinašali domov. Naša generacija je tlakovala pot v vrh evropske in svetovne odbojke. Začeli smo tako rekoč na dnu in poglejte, kje smo danes. Lahko se kosamo z vsako reprezentanco na svetu," ponosno doda 31-letni in 200 cm visoki sprejemalec, ki je s sijajnimi igrami pustil globok pečat v zlasti v nekaterih najboljših italijanskih klubih. V prihajajoči sezoni bo nosil majico večkratnega kitajskega prvaka, Šanghaja.

image
Andrej Petelinšek

Jutri našo reprezentanco čaka uvodna tekma v Stožicah. Drugo mesto izpred štirih let obvezuje, je dosežek, ki ga naši odbojkarji želijo ponoviti ali nadgraditi. "Cilji so visoki. Da jih dosežemo, garamo že štiri mesece. Iz dobre volje, ker imamo radi odbojko in ker s ponosom igramo za reprezentanco. Družinske in druge pomembne zadeve smo v zadnjih štirih mesecih postavili na stranski tir, v mislih imamo zgolj odbojko in veliko razočaranje bi bilo, če bi nam spodletelo. A o tem sploh ne razmišljamo, osredotočeni smo na prvo tekmo. Želimo začeti z zmago," je odločen Urnaut.

Z Rusi boj za prvo mesto

Ni se mogel ogniti vprašanju o tekmecih. "Vsi so kakovostni in vsi so premagljivi, tudi Rusi, ki bodo branili naslov prvakov in ki so nas na prvenstvu leta 2017 na Poljskem izločili v četrtfinalu. Dve od reprezentanc, Belorusijo in Turčijo, dobro poznamo, obe smo premagali v letošnjih kvalifikacijah za ligo narodov v Ljubljani. Tudi Severna Makedonija in Finska sta kakovostni, čakajo nas zahtevne tekme." Urnaut meni, da bodo z Rusi, katerih še niso premagali, bili boj za prvo mesto v skupini.

image
Andrej Petelinšek Še en pomemben člen reprezentance, še en Korošec. Klemen Čebulj.

"Kako bo v nadaljevanju, v osmini finala, pa je težko razpredati, kajti lahko naletimo na zahtevnega tekmeca. Toda verjamemo, da smo sposobni premagati vsakogar. Smo zrela ekipa, z veliko izkušnjami, in prepričan sem, da bo evropsko prvenstvo za nas uspešno. Želim si, da bi nas navijači spremljali v čim večjem številu. Med njimi pričakujem tudi mojo družino, ki je imela na moji poti izjemno pomembno vlogo, zlasti oče Adi, ki je moj vzornik," je dejal Urnaut. V Stožicah bodo tudi tekme osmine finala, četrtfinala in polfinala: "Želimo biti zraven in potovati na sklepne tekme v Francijo, kjer se bodo delile kolajne."