Gregor Grosman
1.2.2019

Težave bralca z Darsom: Umetnost lepljenja vinjete

Težave bralca z Darsom: Umetnost lepljenja vinjete
Gregor GROSMAN Vinjeta, ki je zvišala krvni tlak
Aktualno

V uredništvu se je oglasil Večerov bralec in povedal, kako se obetaven dan lahko sprevrže v popotovanje od Poncija (Petrol) do Pilata (Dars).

Kupil sem slabo vinjeto, Dars pa mi sedaj želi zaračunati premestitev vinjete v višini 7 evrov," se je jezil naš bralec, ki ne želi biti imenovan. Zjutraj je na bencinskem servisu Petrola kupil letni vinjeti za vožnjo po avstrijskih in slovenskih avtocestah, pri nameščanju avstrijske ni imel težav, pri slovenski pa se je zalomilo. Ko jo je namestil na zgornji levi rob vetrobranskega stekla svojega vozila, je (prepozno) ugotovil, da pri lepljenju ni bil v celoti uspešen, saj je majhen del nalepke ostal prilepljen na zaščitni foliji.

image
Nataša JUHNOV

To je goljufija

Bralec je želel vinjeto reklamirati, a so ga pri Petrolu napotili na Dars, tam pa so mu svetovali, naj se oglasi na počivališču Maribor, kjer mu bodo pomagali. Prodajalec bi mu lahko namreč pomagal zgolj, če vinjeta še ne bi bila nameščena na vozilu. Kot so nam pojasnili na Petrolu, sicer nimajo veliko reklamacij, se pa zgodi, da se komu vinjeta strga. "Če stranka vinjeto poškoduje ali se z njo zgodi karkoli in ta še ni nalepljena na vetrobransko steklo, nam jo lahko prinese nazaj skupaj z računom in mu jo zamenjamo brez težav in stroškov. Vinjeta mora biti popolna, videti se mora njena številka. Če jo je voznik nalepil in mu je košček ostal v rokah, pa ne moremo veliko narediti, saj nam je Dars ne more priznati."

"Če bi videl, da je del ostal na plastiki, vinjete ne bi nalepil. A tega nisem videl," nam je povedal sogovornik, ki je prepričan, da če bi ga s takšno vinjeto ustavil kontrolor, bi ta rekel, da jo je voznik premeščal, in bi moral plačati kazen. Na Dars smo poslali fotografijo pomanjkljive vinjete, da bi ugotovili, ali bi kontroli resnično sledila kazen. "Samo s fotografije ni možno odgovoriti na to vprašanje. Na fotografiji je vidno, da pri oznaki vrste vinjete (2A) manjka del barve, po drugi strani pa je nekaj roza barve razvidno pri številki 12, zato sklepamo, da je pri že delno nameščeni vinjeti uporabnik le-to premaknil, pri čemer je del barve ostal na steklu, in šele potem vinjeto namestil v celoti," so odgovorili.

image
Sašo BIZJAK

Statistika
V letu 2018 so pri Darsu prodali 903.299 letnih vinjet, skupno število prodanih vseh vrst vinjet pa je 7,3 milijona. Število reklamacij raztrganih vinjet ob nameščanju v določenem 30-dnevnem roku, pri čemer dan nakupa vinjete kupec dokazuje z računom, se bistveno ne spreminja, letno jih beležijo približno 300. "To je razmeroma malo, zgolj 0,03 odstotka vseh prodanih letnih vinjet," navaja Dars in pojasnjuje, da se večina vinjet raztrga, ker jih uporabniki z zaščitne folije ne odlepijo na označenem mestu in se zatrgajo po varnostnem zaseku.

Prej bi moral k prodajalcu

Bralec vsako leto kupi tri vinjete, tokrat je prepričan, da ni bilo nič narobe po njegovi krivdi. "Zdaj moram plačati še dodatnih 7 evrov. Nikoli v življenju nisem doživel takšne reklamacije. To je goljufija. Iz kupcev se delajo norce. Zame je to nateg, pa če je samo en primer takšen v Sloveniji," je bil oster bralec. Urejanje vse potrebne dokumentacije za menjavo in izpolnjevanje formularjev mu je vzelo eno uro časa. "Zakaj moram vse to izpolnjevati, kdo sem in kaj sem?" se je jezil na počivališču. "To bi moralo teči normalno. Če že moram izpolniti vse te papirje, bi mi lahko vinjeto zamenjali brezplačno." Nove tako ni želel namestiti sam, saj se je bal, da bi moral v primeru neuspeha ponovno plačati "kazen".

image
Sašo BIZJAK

Na Darsu so nam pojasnili, da ob tovrstnih reklamacijah stranki zaračunajo manipulativne stroške po ceniku, kar znaša 7 evrov za zamenjavo nameščene poškodovane vinjete, enako tudi za premestitev veljavne vinjete, ko še ni prilepljena na steklo, denimo če je vinjeta nalepljena na papir ali kakšno drugo podlago. V tem primeru ponujajo tudi možnost, da jo zamenjajo njihovi uslužbenci.

Voznikom svetujejo, naj se, če se vinjeta poškoduje, ko jo skušajo odlepiti od zaščitne folije, z računom vrnejo k prodajalcu, ki jim jo bo zamenjal. Če je vinjeta že nalepljena, potem reklamacijo rešuje Dars. "Ko jo je voznik, ki ga omenjate, odlepil in mu je ostal kos, bi moral iti k prodajalcu," naš primer komentirajo pri Družbi za avtoceste Republike Slovenije.

Toliko v poduk, saj od danes ne veljajo več modre letne vinjete z letnico 2018, zato je pričakovati, da bo veliko voznikov v prihodnjih dneh odstranjevalo stare in nameščalo nove.