V.K.
27.7.2020

Tekma K24 ultratrail v Črni odpovedana, NIJZ je podal negativno mnenje

Tekma K24 ultratrail v Črni odpovedana, NIJZ je podal negativno mnenje
Tomo JESENIČNIK K24, koroški hribovski izziv - del teka poteka v Podzemlju Pece
Šport

Potem ko je športno društvo K24, organizator tekov na 100 in 50 kilometrov po koroških gorah, ki bi jima letos dodali še 24 kilometrsko preizkušnjo, skušal zagotoviti vse potrebno za izvedbo tekme, kljub dodelanemu protokolu ni dobil dovoljenja NIJZ.

Težko pričakovane tekme K24 ultratrail v Črni na Koroškem, ki so jo nameravali izpeljati med 7. in 9. avgustom, ne bo. Organizatorji so danes, potem ko so prejeli negativno mnenje NIJZ, sporočili prijavljenim tekmovalcem iz Slovenije in tujine, da dogodka ne bodo mogli izvesti. Čeprav so štarte oziroma število tekmovalcev po razdaljah razvrstili po dnevih (v petek, torej prvi dan, okoli 160, drugi dan, v soboto, 210 in tretji dan, v nedeljo pa 140 tekmovalcev) in izdelali protokol, ki so ga nato po dveh zavrnitvah NIJZ še dopolnjevali, se NIJZ tudi v tretji, končni podaji mnenja ni odločil spremeniti prvotnega negativnega mnenja.

"Prepričani smo bili, da bi izpolnili vse razumne zahteve in omejitve, vezane na preprečevanje širjenja okužb s covidom-19. A NIJZ nam je sporočil negativno mnenje, že tretjič zapored, po naši oceni brez prepričljive argumentacije. Pripravili smo dodelani protokol in ga dopolnjevali ob vseh nadaljnjih navodilih in priporočilih. Verjeli smo tudi, da bi vsi udeleženci teka spoštovali vse (samo)zaščitne ukrepe in da je na prostem, sploh ob tako obsežnem terenu, tveganje za okužbe minimalno ali skoraj nično.

Žal odločevalci na NIJZ v Ljubljani niso sledili našim predlogom. Več absurdov vidimo v utemeljitvi negativnega mnenja: od razdalj in prehitevanja na progi do tega, da ne moremo jamčiti, da gledalcev (in s tem drugih pohodnikov, ki niso del tekme) nikjer ob trasi v gorah ne bo. Merila v državi niso več le dvojna, temveč so povsem nesmiselna in nelogična," so zapisali ob odpovedi tekme.

NIJZ je namreč kot problem v obrazložitvi mnenja izpostavil tako gledalce oziroma gornike ob progi, katerih prisotnosti in s tem razdalj med njimi in tekmovalci naj ne bi mogli nadzirati (gledalcem so v startno - ciljem delu nameravali vstop prepovedati, da bi s tem zadostili pogojem) kot prej že tudi, da so že med tekom med tekmovalci tveganja (da lahko ob prehitevanju in večjih naporih med tekmovalci pride do večje izpostavljenosti izdihanemu zraku in morebitnim kapljicam).

Ultra trail, ki bi bil po uspešni izvedbi lani tokrat v Črni drugič (medijski pokrovitelj in spremljevalec tekme vse tri dni je bil Večer Koroška), bodo tako preložili na prihodnje leto.