Jasmina Detela
10.9.2019

Tanja Hari Vidmar: Slikanje jo odvrne od skrbi

Tanja Hari Vidmar: Slikanje jo odvrne od skrbi
Osebni Arhiv Tanja Hari Vidmar 
Aktualno

Na ogled so izbrana dela njenega osemletnega ustvarjanja. Je tudi predana borka za čim bolj kakovostno življenje ljudi s stomo

V slovenjgraški knjižnici Ksaverja Meška so na ogled slike ljubiteljske slikarke in predsednice društva ILCO za Koroško Tanje Hari Vidmar. Razstava ima naslov Od realizma do abstrakcije. Dogodek sodi v sklop Festivala drugačnosti, ki ga v septembru organizira društvo paraplegikov Koroške.

image
Osebni Arhiv

Predstavljena so izbrana dela osemletnega ustvarjalnega obdobja pod mentorstvom likovnega pedagoga Zorana Ogrinca. Kulturni program je z glasbo in predstavitvijo avtorskih pesmi popestrila Sonja Konečnik, prav tako dolgoletna članica društva ILCO, ki so ga na prireditvi tudi na kratko predstavili. Člani društva so invalidi s kolo, ileo ali urostomo.

Tanja Hari Vidmar živi in ustvarja v Vuzenici. Zbolela je že zelo zgodaj, pri

komaj tridesetih. Pri dolgotrajnem procesu zdravljenja je spoznala fizično in psihično bolečino crohnove bolezni. Po številnih operacijah je bila stoma zanjo odrešitev in začetek novega življenja. Predsednica društva je od njegove ustanovitve pred 23-imi leti. Je tudi predana borka za čim bolj kakovostno življenje oseb s stomo.

Slikanja se je lotila zato, ker je po tako hudi življenjski preizkušnji potrebovala nekaj, kar jo je vsaj malo odvrnilo od skrbi in težkih življenjski situacij. Ko je pred osmimi leti v okviru Kulturnega društva Radlje ob Dravi ponovno zaživela likovna sekcija in je mentorstvo prevzel likovni pedagog Zoran Ogrinc, se je vključila v skupino, ki danes

šteje štirinajst ljubiteljev likovne umetnosti. Tanja druženje in slikanje doživlja kot sprostitev. Najraje ustvarja z akrilnimi in oljnimi barvami, preizkusila pa se je tudi že v grafiki. Njen linorez je bil nagrajen za najlepši

turistični spominek Vuzenice.

image
Osebni Arhiv

Navdih za slike najde vsepovsod. Narava je zanjo brezmejna

paleta barv, kompozicij in navdihov. Je ljubiteljica vsega lepega. Pravi, da se še ni 'našla', da še ni našla svojega prepoznavnega slikarskega sloga. Slikanje ji pomeni brezmejno sprostitev v ustvarjanju, ki jo naredi neizmerno radovedno v pričakovanju končnega rezultata.

Na razstavi so prikazana dela od okornih začetkov, prvi sliki (telohi in pomladni šopek v vazi) do velikih platen z abstraktnim motivom. Na ogled je do 27. septembra.