Petra Lesjak Tušek
1.8.2020

Tab Mežica: Težko leto ne odmerja dividend lastnikom

Tab Mežica: Težko leto ne odmerja dividend lastnikom
Petra Lesjak Tušek Uprava Taba Mežica na Poleni 
Slovenija

Tovarna akumulatorskih baterij Mežica je objavila sklic redne letne skupščine, ki bo 28. avgusta. Dividend ne bo, razlog je tudi izkoriščanje državnih subvencij iz protikoronskega paketa

Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) Mežica je na svoji spletni strani objavila sklic redne letne skupščine, ki bo letos 28. avgusta. Posebnost letošnje skupščine nedvomno je, da ne predvideva izplačila dividend delničarjem. Da jih ne bo, je direktor in solastnik Bogomir Auprih že javno napovedal v nedavnem pogovoru za STA. Razlog je tudi izkoriščanje državnih subvencij iz protikoronskega paketa.

Z neizplačilom dividend v koroškem izvozniku prekinjajo ustaljeno tradicijo dividende politike družbe, ki je prejšnja leta ob vse uspešnejšem poslovanju odmerjala tudi vse višje dividende. Lani so delničarji prejeli po 90 evrov bruto na delnico, skupno je za dividende šlo nekaj več kot 23,3 milijona evrov. To so bile tudi najvišje dividende v Tabu doslej, so pa bile dobre tudi že prejšnja leta, že predlani recimo 60 evrov bruto na delnico, takrat se je znesek v primerjavi z letom prej zvišal za 20 evrov bruto, potem ko je bilo v letih 2015 in 2016 za dividendo odmerjenih 30 evrov bruto na delnico.

Jeseni načeloma ne pričakujejo več drastičnega upadanja naročil, a negotovost vseeno ostaja

Za tokratno skupščino konec tega meseca uprava predlaga, da se čisti dobiček poslovnega leta 2019 v višini 21,2 milijona evrov deloma razporedi (oziroma se je s sklepom uprave že) za kritje izgube, razlika pa skupaj s prenesenim dobičkom oblikuje bilančni dobiček, ki je 21,4 milijona evrov. Ta bo razporejen v rezerve.

Auprih je v zadnjem obdobju že večkrat izpostavil razmere v podjetju, ki se, kot gospodarstvo širše, sooča s posledicami koronakrize. Marca je prodaja Taba v primerjavi z marcem 2019 upadla za 15 odstotkov, aprila za 50, maja pa za 30 odstotkov glede na maj 2019. Junija je bila prodaja za desetino manjša kot junija lani, tudi julija bo nekje za 10 do 20 odstotkov manjša, je ocenil Auprih. Čisti prihodki so padli za petino. Jeseni ne pričakujejo več tako drastičnega upada poslovanja, negotovo pa bi lahko bilo, če bi se razmere zaradi koronavirusa slabšale.

V prvi polovici leta so sicer zmanjšali število zaposlenih. V začetku leta je družba zaposlovala 731 delavcev, zdajšnje število je 662. V tem času je Tab 27 delavcem vročil odpovedi pogodb iz poslovnih razlogov, 19 delavcem pa ni podaljšal pogodb o zaposlitvi. Preostalo so bili drugi razlogi (odhodi delavcev, izredne odpovedi, premestitve znotraj skupine in upokojitve), hkrati so v podjetju v tem času tudi zaposlovali.

Sicer pa še niso sklenjena pogajanja z azijskim partnerjem glede morebitne vzpostavitve proizvodnje litij-ionskih baterij v Sloveniji. Še vedno je tako aktualen tudi interes za nakup Lekove hale na Prevaljah.