STA
11.7.2019

Tab Mežica prekinil iskanje strateškega partnerja

Tab Mežica prekinil iskanje strateškega partnerja
Petra Lesjak Tušek Tab Mežica. 
Aktualno

Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) Mežica ne išče več strateškega partnerja, v družbi so se namreč odločili, da postopek prodaje večinskega deleža zaključijo. "Mežiški proizvajalec svinčenih baterij je sklenil, da nadaljuje sedanjo začrtano samostojno razvojno pot," so sporočili iz NLB, ki je svetovala konzorciju prodajalcev podjetja.

V Tabu so se tako odločili glede na rezultate prodajnega postopka in nedavni razvoj v industriji avtomobilskih in industrijskih baterij. "Tab namerava nadaljevati dobičkonosno proizvodnjo svinčenih baterij in hkrati iskati tudi različne možnosti novih tehnologij shranjevanja energije, ki se pojavljajo na trgu," so še navedli v NLB. Tab so v iskanje strateškega partnerja privedle globalne razmere na trgu baterij. Lani so se o tem pogovarjali z južnoafriškim proizvajalcem baterij Metair Investments, ki je slovenskemu podjetju dal, kot je takrat pojasnil direktor Taba Bogomir Auprih, "zadosti zanimivo" neobvezujočo ponudbo.

image
Petra Lesjak Tušek Bogomir Auprih, direktor Tab Mežica.

Metair je nato umaknil ponudbo, kot glavni razlog pa navedel pešajoči južnoafriški rand, zaradi česar je vrednost za nakup Taba, preračunana v to valuto, poskočila. V začetku junija lani, ko je Metair razkril načrte za nakup Taba za 300 milijonov evrov, je to predstavljalo 4,43 milijarde južnoafriških randov, ob odločitvi za umik ponudbe v avgustu pa je bil Tab vreden že skoraj pet milijard randov. V Tabu so po umiku južnoafriškega podjetja pojasnili, da nadaljujejo začrtano samostojno razvojno pot, hkrati pa dolgoročno ostajajo odprti za pogovore o strateškem sodelovanju v panogi. Letos so se v javnosti okrepila ugibanja o vnovični prodaji večinskega deleža, v Tabu pa teh postopkov, kot so dejali, niso mogli komentirati. Skupina Tab spada med 10 največjih svetovnih proizvajalcev akumulatorjev in med šest največjih svetovnih proizvajalcev industrijskih celic. Največji lastnik mežiškega Taba je družba Energija RM z okoli 40-odstotnim lastniškim deležem, preostali del je razdeljen med večinoma fizične osebe. Med njimi je največji posamični lastnik družbe z okoli 16-odstotnim deležem direktor družbe Auprih.