Andreja Čibron Kodrin
14.3.2019

(FOTO) Svojevrsten portret knjižnice avtorice Zlatke Strgar

(FOTO) Svojevrsten portret knjižnice avtorice Zlatke Strgar
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, pogled na domoznanstvo, kolaž.
Kultura

Razstava kolažev avtorice Zlatke Strgar je poklon Koroški osrednji knjižnici ob njeni 70-letnici.

Ob prazničnem letu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika je novinarka in nekdanja višja knjižničarka strokovne knjižnice Železarne Ravne Zlatka Strgar kot poklon knjižnici v razstavišču pripravila minimalistično zasnovano razstavo. Naslovila jo je Lepa stara gospa.

image
Andreja Čibron Kodrin Zlatka Strgar: ”Ta razstava ni umetniška, je le ilustrativna zgodba o drobcih te naše velikanske, vsem nam ljube zakladnice znanja duha in ustvarjalnosti.”

S kolaži na platnu je predstavila svoj pogled na vlogo ravenske knjižnice in poudarila nekatere detajle kot ključne gradnike njenega poslanstva v prostoru in duhu časa. Obiskovalce knjižnice naj bi razstava, ki bo na ogled do konca aprila, spomnila na dragocenost in skrivnosti grajskih soban.

image
Andreja Čibron Kodrin Zlatka Strgar (v sredini) med udeleženci odprtja razstave, ki je svojevrsten osebni pogled na vlogo Koroške osrednje knjižnice.

"Najprej sem premišljevala, da bi kot novinarka preprosto naredila reportažni zapis enega samega dneva življenja knjižnice s fotografijami in besedilom," pojasnjuje avtorica, ki je nato zavrgla še druge ideje, prepričana, da z njimi ne bi mogla zajeti vseh področij delovanja knjižnice. Potem se je odločila "opreti na minimalizem in znotraj tega na osebni izbor elementov, ki naj spregovorijo o knjižnici".

image
Andreja Čibron Kodrin Simona Vončina: ”Razstava je v vsebinskem in likovnem smislu mojstrovina.”

Na 21 kolažih, ustvarjenih z različnim gradivom, je zajeta tematika, ki predstavlja dejavnosti in značilnosti knjižnice. Dodala jim je tudi opise oziroma svoja razmišljanja. Dela, ki so nastajala leto dni, intenzivno pa zadnje tri mesece, govorijo o ravnateljih in sodelavcih knjižnice, domoznanskem oddelku, čitalnici, videoteki, časopisih, miniaturkah, rokopisih, bralnih znamenjih, digitalizaciji in še o mnogočem.

image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, kolaž o zaposlenih, pomembnem gradniku knjižnice.

"Velika senzibilnost, pronicljivo oko, kritičen um, analiza in sinteza ter izjemen občutek za estetiko podobe so gradniki teh zgodb. Na teh platnih je dejansko zaobjeta vsa paleta barv naše knjižnice, ki s svojim poslanstvom že od začetkov plemeniti podobo tega kraja in skrbno neguje svoje koroško bistvo," je svojevrstno portretiranje opisala bibliotekarka Simona Vončina.

Strgarjeva s knjižnico sicer sodeluje že več let, za festival Čiči je pripravila foto-dokumentarni ciklus o grajskem parku in kolažne miniature, oboje je bilo razstavljeno na osrednji lipi, kasneje še družinski portretni ciklus. Aktualna razstava je nastala ob sodelovanju in s podporo avtoričine družine, predvsem moža, umetnika Stojana Brezočnika, in prijateljic.

image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, pogled na domoznanstvo, besedilo h kolažu.

Ob platinasti obletnici ustanovitve bodo v knjižnici inventuro dela konec leta sklenili z zbornikom z zapisi občanov o tej ustanovi, opremili pa ga bodo z reprodukcijami kolažev Zlatke Strgar.

image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, kolaž o ravnateljih oziroma direktorjih knjižnice.
image
Andreja Čibron Kodrin Zlatka Strgar: ”Ta razstava ni umetniška, je le ilustrativna zgodba o drobcih te naše velikanske, vsem nam ljube zakladnice znanja duha in ustvarjalnosti.”
image
Andreja Čibron Kodrin Zlatka Strgar (v sredini) med udeleženci odprtja razstave.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, z njo v knjižnici tudi začenjajo simbolično inventuro svojega dela in učinkov.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, kolaž o Prežihu.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, kolaž o ravnateljih oziroma direktorjih knjižnice.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, kolaža o miniaturnih knjigah in časopisih.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa bo na ogled do 28. aprila.
image
Andreja Čibron Kodrin Glasbeni gostje: gimnazijci Jovan Savič, Tinkara Lednik in Nuša Perenda.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, besedilo ob kolažu o zaposlenih
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, besedilo ob kolažu o miniaturnih knjigah.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Lepa stara gospa, besedilo ob kolažu o časopisju.