Dr. Marija Mravljak, dr.med., spec. nefrolog, namestnica predstojnika oddelka za dializo SB Slovenj Gradec
14.3.2019

Svetovni dan ledvic: Kaj pripravljajo na Koroškem?

Svetovni dan ledvic: Kaj pripravljajo na Koroškem?
SB Slovenj Gradec Svetovni dan ledvic v letu 2018 v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.
Aktualno

Zdravje ledvic za vse in povsod se glasi letošnji slogan svetovnega dneva ledvic, ki je tudi na Koroškem prerasel v tradicionalno srečanje.

V zadnjih 14 letih je ta dan postal mednarodno gibanje z velikim zagonom, namenjen ozaveščanju javnosti o boleznih ledvic. Nastal je na pobudo Mednarodne zveze za nefrologijo in Mednarodne zveze za ledvične bolezni, pri nas v Sloveniji pa aktivnost organizira Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije v sodelovanju s Slovenskim nefrološkim društvom.

Zgodnje prepoznavanje je ključno

Letošnja tema je vedno aktualna, saj je kronična ledvična bolezen prisotna pri kar desetih odstotkih prebivalstva. V svetu tako ocenjujejo, da ima 850 milijonov ljudi zaradi različnih vzrokov kronično ledvično bolezen, ki pomembno vpliva na umrljivost - trenutno je to šesti najpogostejši razlog za smrt. Število bolnikov s kronično ledvično boleznijo še narašča. Pomemben vzrok za kronično ledvično bolezen je akutna ledvična okvara, še posebej pogosta je v deželah z majhnimi in srednjimi dohodki.

image
ZD Ravne Svetovni dan ledvic v letu 2017 v Zdravstvenem domu Ravne.

V svetu so neenakosti velike. Slabe socialne razmere botrujejo slabši dostopnosti in oskrbi bolnikov z ledvično boleznijo. V Sloveniji je možnost zdravljenja ledvične bolezni dostopna vsem, ki jo potrebujejo, vendar sistemsko podprtega in organiziranega nacionalnega programa za to kronično ledvično bolezen še nimamo. Nadomestno zdravljenje teh bolnikov je drago in zahtevno, močno vpliva na kvaliteto njihovega življenja. Zgodnje prepoznavanje, preprečevanje in zdravljenje ledvičnih bolnikov je ključno za učinkovito obvladovanje te nenalezljive kronične bolezni.

Prizadevamo si za vzpostavitev nacionalnega programa, ki bi nam olajšal prepoznavanje in vodenje teh bolnikov. Financiranje nacionalnega programa obravnave bolnikov s kronično ledvično boleznijo bi tako že v kratkoročnem obdobju pomenilo več zdravja in velik prihranek v državi. Tega se zavedamo tudi v bolnišnici Slovenj Gradec, kjer smo nefrologi že pred leti ustanovili ambulanto za bolnike s kronično ledvično boleznijo in v ta namen pričeli razvijati računalniški program. Velik pomen dajemo tudi sodelovanju z društvi bolnikov in ozaveščanju javnosti. Društvo ledvičnih bolnikov Slovenj Gradec vsako leto aktivno sodeluje pri pripravi in izvedbi aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic. Prav tako pri izvedbi aktivnosti sodelujejo študentje Visoke šole za zdravstvene vede Slovenj Gradec in člani Društva diabetikov Mežiške doline.

image
SB Slovenj Gradec Svetovni dan ledvic v letu 2017 v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Tudi letos bo akcija v četrtek, 14. marca, na Koroškem potekala na ustaljenih lokacijah v SB Slovenj Gradec, ZD Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Velenje, Radlje ob Dravi, Dravograd, Mežica, Črna na Koroškem in prvič letos tudi na lokaciji ZP Prevalje, prav tako se vsako leto pridruži akciji še ZD Velenje. Udeleženci bodo imeli možnost meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter na določenih lokacijah možnost preveriti zdravje svojih ledvic z oddajo seča v analizo. V laboratoriju bodo preverili prisotnost beljakovin v seču, kar velja za eno od osnovnih presejalnih metod za ugotavljanje ledvičnih bolezni. Na postavljenih stojnicah bomo delili informativna gradiva, obiskovalci pa bodo med drugim lahko preverili svoje znanje o delovanju ledvic in ocenili tveganje za razvoj kronične ledvične bolezni.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (glavni vhod - avla) - 09.00 do 13.00
ZD Slovenj Gradec - 08.00 do 12.00
ZD Ravne na Koroškem - 09.00 do 13.00
ZD Mežica - 09.00 do 13.00
ZD Radlje - 09.00 do12.00
ZD Dravograd - 09.00 do 12.00
ZD Velenje - 08.00 do 12.00

V SB Slovenj Gradec in ZD Ravne na Koroškem bosta udeležencem akcije svetovali zdravnici Dr. Marija Mravljak, dr. med., spec. nefrologinja in Zala Plešivčnik, dr. med., spec. interne medicine.