DR
11.6.2019

398 milijonov evrov vredna slika na 500 milijon evrov vredni jahti

398 milijonov evrov vredna slika na 500 milijon evrov vredni jahti
Arhiv Večera Prestiž na vodi in pod palubo. Jahta Serene princa Mohameda bin Salmana
Zanimivosti

Slika z naslovom Salvator Mundi Leonarda da Vincija domnevno od nedavnega krasi enega od prostorov na superjahti savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Najdražje umetniško delo na svetu, slika z naslovom Salvator Mundi, mojstrovina Leonarda da Vincija, domnevno od nedavnega krasi enega od prostorov na superjahti savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana. Lokacija slike je bila skrivnost, odkar so jo leta 2017 na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodali za rekordnih 398 milijonov evrov. V ponedeljek pa je spletni portal Artnet poročal, da 500 let staro mojstrovino hranijo na 500 milijonov evrov vredni jahti Serene v lasti Mohameda bin Salmana. Portal Artnet je še poročal, da so po besedah posrednikov, ki sta sodelovala pri prodaji, sliko sredi noči s prinčevim helikopterjem odpeljali na omenjeno jahto.

Slika Salvator Mundi, okoli katere se je vnela afera zaradi namigov, da je sploh ni naslikal Leonardo da Vinci, ampak eden od njegovih pomočnikov, bi morala biti septembra lani del razstave v bližnjevzhodni podružnici pariške galerije Louvre. "Ker je tako dolgo trajalo, da smo jo sploh odkrili, je ta mojstrovina zdaj naše darilo svetu," je junija lani dejal Mohamed Kalifa Al Mubarak, predsednik ministrstva za kulturo in turizem v Abu Dabiju. "Veseli smo, ker lahko ljudi od blizu in daleč povabimo, naj pridejo občudovat njeno lepoto." Toda teden pred načrtovanim razkritjem slike 18. septembra so odprtje razstave preložili za nedoločen čas.
image
Reuters Sliko Salvator Mundi, svojevrsten portret Jezusa Kristusa, naj bi bil Leonardo da Vinci ustvaril okoli leta 1500. 

Na začetku tega meseca je ena od vodilnih svetovnih izvedenk za Leonarda da Vincija avkcijsko hišo Christie's kritizirala, ker jo je ta v katalogu za sliko Slavator Mundi napačno navedla kot eno od strokovnjakinj, ki trdijo, da je umetnino naslikal da Vinci. Dr. Carmen Bambach, kuratorka v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku, je za časnik Guardian izjavila, da ta navedba ni resnična, saj ne odraža njenega mnenja. Identiteta kupca slike je bila skrivnost, dokler časnik New York Times ni razkril, da jo je kupil princ Bader bin Abdulah bin Mohamed bin Farhan Al Saud, manj znani član savdskoarabske kraljeve družine. Bader bin Abdulah je tesni prijatelj princa Mohameda, po avkciji pa so ga imenovali za prvega savdskoarabskega ministra za kulturo.

MarineTraffic, aplikacija za sledenje plovilom, tudi superjahtam, je pokazala, da je Serene trenutno v egiptovskem mestu Port Said pri vhodu v Sueški prekop na obali Sredozemskega morja.

Časnik Guardian je že poročal o vse bolj razširjenem trendu, da milijarderji svetovno znana umetniška dela kopičijo na svojih superjahtah. Šejk Mansour bin Zajed Al Hajan, lastnik nogometnega kluba Manchester City in namestnik premiera Združenih arabskih emiratov, naj bi imel na krovu svoje 400 milijonov evrov vredne jahte Topaz nekaj sto takih umetnin. Novinar, ki je pokukal skozi okno Avive, 225 milijonov evrov vredne superjahte Joeja Lewisa, ko je bila privezana na obrežju Temze, je na steni kabine v podpalubju opazil delo Triptih, ki ga je med letoma 1974 in 1977 naslikal Francis Bacon. Slika, katere tema je smrt Baconovega ljubimca Georga Dyerja, je bila del razstave z naslovom Preveč človeško, v okviru katere so bila lansko poletje v londonski galeriji Tate na ogled dela Francisa Bacona in Luciana Freuda. V Veliki Britaniji rojeni Lewis je večinski lastnik nogometnega kluba Tottenham, trenutno pa živi na Bahamih. Njegovo premoženje naj bi bilo vredno okoli 4,5 milijarde evrov. Sam trdi, da je lastnik ene največjih zasebnih umetniških zbirk na svetu.