U.P.
21.1.2019

Strah ni vaš sovražnik, uporabite ga v svoj prid

Strah ni vaš sovražnik, uporabite ga v svoj prid
Špela KRESNIK Devet oseb je obiskalo sobotno delavnico v Radljah. 
Aktualno

Na ponedeljek, najbolj nepriljubljen dan v tednu, vam ponujamo nekaj napotkov, kako v letu 2019 pravilno oblikovati svoje cilje in jih tudi doseči, Špele Kresnik, mag. psihologije in mentorice za osebnostno rast. 

Na začetku vsakega leta si veliko ljudi postavlja nove cilje, vendar se prepogosto zgodi, da ostane samo pri besedah. Da bi upravičili svoj neuspeh, pogosto uporabljajo vse možne izgovore, pri iskanju katerih smo ljudje ekstremno dobri, nam je povedala Špela Kresnik, mag. psihologije in mentorica za osebnostno rast, ki je v ta namen skupaj z Večeneracijskim centrom Dogaja se! v radeljski knjižnici  priredila triurno brezplačno delavnico - Moje leto 2019.

Zakaj si to želimo

"Številni razlogi so, zakaj še vedno veliko ljudem ne uspe doseči zastavljenih ciljev. Kaj manjka? Akcijski načrt z natančnimi koraki in to, da te korake dejansko izpeljejo v praksi. Sploh pri postavljanju velikih ciljev je zelo pomembno, da preko vprašanja zakaj si to želim, najdete tisto notranjo motivacijo, ki vam bo nenehen vir navdiha in vam bo v opomin, ko se bodo pojavile ovire," je povedala.

image
Osebni arhiv Špela Kresnik 

Zahtevnejši kot je cilj, zahtevnejša je pot. In če niste stoodstotno odločeni, da si nekaj želite, obstaja velika možnost, da boste obupali že takoj, ko se pojavijo prve ovire ali distraktorji, ki vas lahko na naši poti zmotijo. Verjetno vsi poznate pregovor, ki pravi, kjer je volja, tam je pot. Če si torej nekaj resnično globoko želite, boste šli za tistim ne glede na vse, je nadaljevala. 

Večja samozavest

"Ko se pojavijo ovire, to največkrat pomeni le to, da vas življenje preizkuša, kako zelo si nečesa želite. Zato se lotite odstranjevanja ovir ali pa najdite drugo pot in zaobidite oviro. Ob uspešnem premagovanju ovir boste zvišali občutek samozavesti, boljša pa bo tudi vaša samopodoba," še razmišlja. 

Poudarila je, da boste na prvo oviro - strah pred neznanim najpogosteje naleteli že tik prej tem, da greste v akcijo. Jasno je, da ne morete z zagotovostjo vedeti, kaj se bo zgodilo, lahko pa se vprašate, kaj je v resnici najhujše, kar se lahko zgodi? Strah ni vaš sovražnik, pač pa ga lahko odlično uporabite v svoj prid tako, da vas potiska iz cone udobja, zaradi česar osebnostno rastete in se razvijate. "Važno je, da svoj fokus obrnete v smer pozitivnega in se ob ovirah vedno znova sprašujete, kaj se lahko iz tega naučim in zakaj je to dobro. Ponujenih priložnosti pa ne izpustite iz rok. Zaupajte življenju in pojdite v akcijo," je zaključila.